Karácsony Gergely: további 50 milliárd hiányzik a kasszából

Karácsony Gergely főpolgármester szerint kiderült, hogy a korábbiakon túl 50 milliárd forintra lenne szükségük ahhoz, hogy bizonyos beígért fejlesztéseket keresztül tudjanak vinni.

Az Mfor.hu-nak és a Privátbankárnak adott interjúban Karácsony Gergely azt mondta:

Az új városvezetés eleve örökölt 150 milliárd forint adósságot, amelyre mint azóta kiderült, további 50 milliárd rakódik. Hiányzik ugyanis 20 milliárd a Lánchíd felújításához, 10 milliárd a hármas metró büdzséjéből és 20 milliárd az állatkert befejezéséhez. Erős kezdés.

A Lánchíd csaknem kétszer annyiba kerül, mint amennyi pénz rendelkezésre áll. Mivel a rekonstrukció nem halogatható tovább, megpróbálják újragondolni a felújítás tartalmát, illetve megnézik, hogy miképpen kapcsolódik ez a rakpartok és az alagút felújításához. Karácsony szerint újra kellene gondolni a híd funkcióját is. Mint mondta:

Első körben az ajánlati kötöttség kitolása mellett döntöttünk, hogy ki tudjuk találni, hogy lefújjuk ezt a tendert és más műszaki tartalommal írunk ki egy újat, vagy megpróbáljunk plusz forrásokat bevonni. A hármas metró esetében nincs mozgásterünk, muszáj befejezni, bár nem vagyok meggyőződve róla, hogy valóban ért ez az arculati kezelés annyit, mint amennyibe kerül, és amilyen terhet jelent a városnak a vonal lezárása. Ide a tartalékkeretből toltunk be pénzt. Komoly fejtörést jelent az állatkerti biodóm, amelynek a befejezéséhez még 20 milliárd hiányzik. Az első közgyűlési döntés értelmében a Liget-projekt keretében új építkezés nem indulhat. A Zene Háza megépül, a Néprajzi Múzeum befejezéséről viszont még egyeztetnénk. Ennek a hiányzó 50 milliárdnak a kigazdálkodására fővárosi szinten nem sok esélyt látok

Az egészségügyről azt mondta:

…megfelelő eszközökkel, azok biztonságos finanszírozásával öt év alatt 15 ezer budapestinek tudjuk megmenteni az életét. Van-e ennél fontosabb? A járóbetegellátó intézmények rendkívül alulfinanszírozottak. A kerületi önkormányzatok minden évben komoly pénzügyi áldozatokat vállalnak azért, hogy az elméletileg állami finanszírozású szakrendelők működhessenek. Zuglóban is erőn felül, évente félmilliárdot költöttünk erre, saját forrásból.

Kapcsolódó: A Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag megszavazta Karácsony feltételeit az atlétikai vb ügyében

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)