Karácsony Gergely meggátolná a szalamandrákat veszélyeztető építkezést

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon közölte, hogy haladéktalanul megkezdik a terület védetté nyilvánítását és Szalamandra-völgyre való átnevezését.

Mint azt korábban mi is megírtuk, 1800 foltos szalamandrát veszélyeztethet, hogy a vagyonkezelő építési telekként értékesíti a budaligeti völgy egy részét. A környék lakói petíciót indítottak az építkezés megakadályozása érdekében.

Őrsy Gergely, a II. kerület szocialista polgármestere is posztolt a vagyonkezelő terveiről, amivel veszélybe sodorják mintegy 1800 foltos szalamandra otthonát, mindezt ráadásul a foltos szalamandra évében.

Ez az a cinikus és felelőtlen politika, aminek véget akarunk vetni Magyarországon! Elfogadhatatlan, hogy visszaállíthatatlan természeti értékeket romboljon bárki, különösen az állam, csak azért, hogy máshol is felépíthető ingatlanok létesülhessenek

– írta  a polgármester.

Őrsy egyeztetést kezdeményezett a Fővárosi Önkormányzattal és a környékbeli civil közösséggel a helyzet megoldásáról.

Célunk, hogy ellehetetlenítsük a konkrét beruházást, továbbá az érintett terület Natura 2000 besorolású védettséget kapjon, ezzel örökre megakadályozzuk a foltos szalamandrák életterének felszámolását.

A petíciót elindító civilek egyebek között ezt írták:

Ilyen mértékű élőhelyvesztés minden bizonnyal először az állomány csökkenéséhez, majd végső soron a felszámolásához, eltűnéséhez vezetne. A tervezett ingatlanok területe magába foglalná a patakmeder egy részét, kivágásra kerülne az idős gyertyános-tölgyes és megszűnnének azok a sziklaformációk, amelyek az állomány teleléséhez feltétlenül szükségesek.

A petícióban kérték Karácsony Gergely, illetve az önkormányzatok segítségét és a völgy átnevezését.

Kapcsolódó: Veszélyben a budaligeti szalamandrák, mert élőhelyüket eladták építési teleknek