Karácsony Gergely Budapest újraindítására készül

Karácsony Gergely főpolgármester Budapest Restart címmel foglalta össze, milyen teendői vannak a kormánynak, mi a városvezetés dolga, mit tanulhatunk a nemzetközi példákból, miben indokolt a különös óvatosság.

Karácsony Gergely a Facebook oldalán pontokba szedve ismertette, mit javasol a kormánynak és mit tehet a főváros.

Javaslatok a kormánynak:

👉 tömeges tesztelés folytatása, minden adat nyilvánosságra hozatala
👉 betegszabadságra mehessen az is, aki csak a legenyhébb tüneteket produkálja
👉 csak negatív tesztel kerülhessen bárki kórházból kórházba, szociális intézménybe vagy haza
👉 csúcsidőben kezdődő munkavégzés és oktatás „csúsztatása”

Amit a Főváros tesz saját hatáskörben:

👉 tesztelések folytatása, minden adat nyilvánosságra-hozatala
👉 újabb közterületek átadása gyalogosoknak, bringásoknak, a közösségi közlekedés további fejlesztése
👉 újabb közterületek átadása vendéglátás számára
👉 digitális eszközök alkalmazása a zsúfoltság enyhítésére
👉 arc eltakarásának szabályozása

A javaslatokat részletező 15 oldalas dokumentum ezen a linken érhető el. Ebben egyebek között azt írják:

A javaslat szerint a munkavállalóknak a veszélyhelyzetben jogukban állna otthonról dolgozni, amennyiben a munkaköréből adódó feladatokat onnan is el tudják végezni. A járvány elmúltával pedig a munkavállalók, a szabadsághoz hasonlóan igényelhetnének otthoni munkavégzést.

A hétvégente autómentessé tehetik a rakpartot, folytatódhat a forgalomcsökkentett zónák kialakítása, és támogatják a vendéglátóhelyek teraszainak megnyitását is. Hosszú távon maradhat a kötelező maszkviselés is több helyen, a vendéglátóhelyek újranyitásának feltétele a személyzet kötelező maszkviselése. A játszóterek újranyitása esetén pedig a felnőttek számára érdemes előírni az arc eltakarását.

A város fokozatos és óvatos újranyitását úgy kell megtervezni, hogy a járvány bármikori újbóli “belobbanására”, esetleges szezonális visszatértére is reagálni lehessen – írta.

Karácsony Gergely szerint a hétköznapoknak a korábbiakhoz hasonlatos rendje lépésről lépésre, akkor állítható helyre, ha a következő feltételek teljesülnek: az új fertőzöttek száma alacsony szinten stabilizálódik; a tesztelés tömeges és folyamatos, ezeknek az adatai nyilvánosak és alátámasztják az újranyitás lehetőségét; felépülnek a szükséges egészségügyi tartalékkapacitások, és senki nem eshet el olyan ellátástól, amelynek elmaradása maradandó egészségromlást okozna; valamint továbbra is fegyelmezetten betartjuk az ismert biztonsági intézkedéseket, köztük a távolságtartást és a száj- és orrvédő eszközök viselését.

Az irat arra is kitér, hogy objektív adatok bizonyítják, a budapestiek példát mutattak együttműködésből. A fővárosban csökkent a legnagyobb mértékben a társadalmi kontaktusok száma, ahogy azt a Google statisztikái és a kormánynak bemutatott, a mobiltelefonok cellainformációiból kinyert adatok is bizonyítják. A BKK jelentései szerint a tömegközlekedésben már az első héten 95 százalékos volt a maszk viselésére vonatkozó szabályok
betartása.

Kapcsolódó: Orbán: országosan lazítják a korlátozásokat, kivéve Budapesten és környékén

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!