Karácsony: Budapest nem az ország fejőstehene

Több százan megjelentek a Karácsony által szervezett megmozduláson, a Lánchíd és a Magyar Tudományos Akadémia között a rakpart megtelt résztvevőkkel.

Az esemény nem lett nyilvánosan meghirdetve, csetüzenetekben hívták meg rá Karácsony szimpatizánsait, hogy közös sétán tiltakozzanak  a Budapest-adó ellen.

Az akció központi eleme egy járdafestés volt: „Stop Budapest-adó” feliratot fújtak fel az MTA előtti villamossínek mellé. Ezen felül annyi történt, hogy Karácsony Gergely sétálgatott a résztvevők között, akik „hajrá, Gergő, hajrá, Budapest” skandálással biztatták, valamint a megjelent médiának nyilatkozott a főpolgármester.


A Hírhugó nevű MSZP-közeli oldal számolt be tegnap arról, hogy Karácsony Gergely tüntetést szervez mára, ám kiderült, hogy a felhívást csak azok kapták meg üzenetben, akik korábban feliratkoztak a főpolgármester oldalán, és nem szervezett tüntetésről van szó, csak egy politikai akcióról, így nem volt színpad és nem tartottak nagyobb beszédeket sem, csak a főpolgármester szólt néhány szót az egybegyűltekhez.

Karácsony az utóbbi napokban többször beszélt arról: harminc év óta először fordul elő, hogy a főváros nettó befizetőjévé válik az államkasszának, vagyis nem az állam finanszírozza Budapestet, hanem Budapest az államot. A ma a Facebookra feltöltött videójában a főpolgármester azt mondta, fontos, hogy a főváros „megmutassa, nem vagyunk az ország fejőstehene”, és felemeli a szavát a Budapest-adó ellen.

Az elmúlt hetekben a kormány és több önkormányzat között nőtt a feszültség, miután kiderült, hogy az önkormányzatok a 2021-es költségvetésben továbbra is súlyos megszorításokra számíthatnak az ún. szolidaritási adó növelése, a gépjárműadó elvétele és az iparűzési adó csökkenése következtében. Sőt, a kormány tervei szerint ezek a megszorítások maradnak a következő néhány évben is. (Facebook, 24.hu, Mérce)

Kapcsolódó: Karácsony: Budapest eddig is fejőstehén volt, de a kormány már vágóhídra küldené

Karácsony: a budapesti bevételek 97 százaléka a központi költségvetésbe kerül

Karácsony: a kérdés csak az, hogy Budapest melyik évben megy csődbe