Karácsony a kormánnyal egyeztetett, nincs áttörés az iparűzési adó kérdésében

Budapestnek fájna az iparűzési adó csökkentése, azonban ettől nem áll el a kormány. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén annyit sikerült elérni, közös munkacsoportban nézik át a főváros és a kerületek adóbevételeit, és szükség esetén azt módosítják. 

Ülést tartott ma a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa. A megbeszélés után Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség illetékes államtitkára és Karácsony Gergely főpolgármester külön-külön nyilatkozott az újságíróknak.

“A számunkra legfontosabb kérdésben egyelőre nincs áttörés” – mondta Karácsony Gergely. Az szerették volna, ha az ülésen a kormány kimondja, hogy nem módosítja az iparűzési adót, nem vesz el forrást Budapesttől (és az összes többi településtől sem). Varga Mihály miniszter a Versenyképességi Tanács ülése után jelentette be még a hónap elején, hogy hozzányúlnának az iparűzési adóhoz. A tervezett módosítással az adókedvezmények miatt a vállalkozások jobban, az önkormányzatok pedig értelemszerűen rosszabbul járnának, a fideszes vezetésű Székesfehérvár is tiltakozott.

Fürjes Balázs azt mondta, hogy április 30-áig közös munkacsoport tekinti át a fővárosi önkormányzat kiadásainak és bevételeinek szerkezetét, a kormány pedig vállalta, hogy addig nem hoz olyan döntést, amely érintené Budapest adóbevételeit. Fürjes Balázs leszögezte: nincs kormányzati javaslat vagy döntés az iparűzési adó csökkentéséről.

Az államtitkár konstruktívnak és megegyezésre törekvőnek nevezte a találkozót, a főpolgármester pedig azt mondta, hogy sok napirendi pont volt az ülésen, és számos szakmai kérdésben sikerült egyeztetni.

Megvan a forrás és a szándék a 3-as metró klimatizálására, a műszaki megoldás hiányzik. Nem reménytelen, hogy megtalálják a megoldást – mondta Karácsony Gergely. Hozzátette: ebben az ügyben nem vita, hanem “csúsztatás, félrevezetés, álhír” van.

A Fidesz szerdai költségvetési javaslatáról, amely forrást rendelt volna a klimatizáláshoz, közölte: azért nem szavazták meg az előterjesztést, mert a pénz jelenleg is rendelkezésre áll.

Úgy fogalmazott: “rendkívül nehéz helyzetet” örököltek az előző városvezetéstől, amely azt a “rossz döntést” hozta, hogy klimatizálás nélkül újíttatja fel az orosz metrókocsikat.

A főpolgármester azt mondta: az ülésén egyeztettek a 3-as metró akadálymentesítéséről is.

Fürjes Balázs közölte: a kormány hozzájárul ahhoz, hogy a Lánchíd, a váralagút és az ottani villamosalagút együttes felújítására általa biztosított 6 milliárd forint csupán a híd felújítására fordítódjék.

A kabinet a millenniumi földalatti vasút felújításának tervezéséhez is biztosítja a Budapest által kért forrásokat, és a kormány kezdeményezésére megegyeztek a felek a Kelenföld és Ferencváros közé eső déli körvasútszakasz fejlesztéséről is – mondta.

Ugyancsak egyetértés volt a HÉV-vonalak felújításának kormányzati tervéről, amelynek keretében a déli járatok a Kálvin térnél a metróhoz is csatlakozhatnak a jövőben. Ennek sok százmilliárd forintos költségéhez európai uniós támogatást vennének igénybe – tette hozzá az államtitkár.

Elindulhat a reptéri gyorsforgalmi út fejlesztésének tervezése, és közeledtek az álláspontok az új szuperkórház helyszínének kiválasztásával kapcsolatban is – mondta Fürjes Balázs.

Az államtitkár közölte: a kormány a főváros által javasolt helyszínt is jónak tartja, csak azt kell megvizsgálni, orvosi szempontból megfelelő-e a telek. Kifejtette: a 4-es metró és a Kelenföldi pályaudvar közelsége miatt kérdéses, hogy a lézeres beavatkozásokhoz biztosítható-e a kellő rezgésmentesség.

A Városligettel kapcsolatos változtatási tilalomról szóló közgyűlési döntésről az államtitkár közölte: azt kérték a fővárostól, hogy a jövőben ne hozzon olyan határozatot, amely ellentétes a közfejlesztések tanácsának szabályaival.

A Galvani híd tervezése is megkezdődhet, arról pedig az év végégi születik döntés a lakosság és az önkormányzatok bevonásával, hogy a hídhoz kapcsolódó utakat merre vezessék – közölte Fürjes Balázs.

A fővárosi színházak finanszírozásával kapcsolatban Fürjes Balázs reményét fejezte ki, hogy létrejöhet a megállapodás a következő hetekben. A főpolgármester azt mondta: elhárult az akadálya annak, hogy újra tárgyaljon a kormány és a főváros az ügyről. (MTI, hvg.hu)

Kapcsolódó: Megvan Budapest idei költségvetése

Évente 37-38 milliárdot bukhat Budapest az iparűzési adó átalakítása miatt