Karácsony: a kérdés csak az, hogy Budapest melyik évben megy csődbe

A főpolgármester szerint a kormány olyan mértékben aknázza alá a főváros pénzügyi lehetőségeit, hogy a kérdés csak az: Budapest melyik évben megy csődbe.

A kormánnyal való egyeztetésen Karácsony Gergely négy javaslatot képvisel majd, amiket az önkormányzatokkal egyeztetve fogalmaztak meg. A taxisok tarifájához nem nyúlna a főváros.

A jövő évi költségvetés súlyos megszorító csomag az önkormányzatok és az általuk képviselt emberek számára – közölte a főpolgármester mai sajtótájékoztatóján. A megszorításokat ráadásul egészen 2024-ig fenntartanák.
A kormány holnapra hívta össze az önkormányzati szövetségeket, hogy egyeztetést indítson a 2021-es költségvetéssel kapcsolatban. Az egyeztetésre – ahol Karácsony a Budapesti Önkormányzati Szövetség elnökeként vesz részt – három javaslatcsomagot visz a főpolgármester. Mint mondta, ezeket az önkormányzatokkal egyeztetve fogalmazták meg.

Az első javaslat arról szól: a kormány vonja vissza a gépjárműadó önkormányzatoknál maradó részének elvonását. Ezt az adót azért szedik be, hogy az autósok hozzájáruljanak az önkormányzatok által fenntartott utak karbantartásához – részletezte. Karácsony javaslata, hogy a pénz maradjon az önkormányzatoknál, de azt csak útfelújításokra lehessen használni.

A főpolgármester másik javaslata “a szolidaritási hozzájárulásnak nevezett önkormányzati adóra” vonatkozik. Szolidaritási adóból csaknem a jelenlegi összeg négyszeresét, 34 milliárd forintot szedne be a fővárostól a kormány. A járvány miatt a BKK eközben 20-30 milliárd forintos bevételkiesést szenved el. Karácsony ezért azt javasolja, a közösségi közlekedés jegybevételének kiesését valamilyen módon kompenzálja a kormány.

A kormány a főpolgármester szerint megszüntetné a plakátokra kivethető építményadót is. A város arculatát terhelő plakátokra kivetett adó az igazságos közteherviselés része, ezért ennek eltörlését a főváros nem tudja támogatni.

Az uniós támogatások elosztásával kapcsolatban pedig azt szeretné elérni a tárgyaláson Karácsony, hogy annak elosztásába az önkormányzatok is beleszólhassanak.  Nagyjából 1 milliárd euróról van szó.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a főváros vezetése jelenleg nem szándékozik eltérni az egységes budapesti taxi-tarifáktól. (hvg.hu)

Kapcsolódó: Karácsony Gergely: A kormány megcáfolta saját magát

Karácsony Gergely: a nemzet érdekével ellentétes a központi költségvetés tervezete

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!