Juncker szerint az európai vezetők túl puhák Orbánnal szemben

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság volt elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar kormány világos határidő nélkül, rendeletekkel kormányozhat. 

A tavaly visszavonult Juncjer a Politico-nak nyilatkozott ma a koronavírus EU-s kezeléséről, és ebben kitért a magyar helyzetre is. Szerinte utódja, Ursula von Der Leyen, és az európai országok vezetői is lehetettek volna határozottabbak, amikor aggodalmukat fejezték ki a magyar felhatalmazási törvény miatt.
Juncker szerint itt lett volna az idő, hogy az EU-s vezetők “terítsék a lapjaikat”, és a hivatalos nyilatkozatokban ne csak általánosságban aggódjanak a törvény miatt, hanem konkrétan nevezzék meg Magyarországot.

Juncker úgy fogalmaz, “Magyarország minden ésszerű zónán kívülre tévedt”, és az EU-nak egy sokkal határozottabb választ kellett volna megfogalmaznia a magyar vezetés döntésére reagálva.

“Ha a jogállamiságot magát érinti egy döntés, akkor nem szabad mismásolni, csak az egyértelmű szavaknak van helyük, csak azok nyomnak a latban” – fogalmazott Juncker, aki nem először aggódik a magyar jogállamiság miatt.

2018 szeptemberében ő volt az, aki a Sargentini-jelentésre utalva hangsúlyozta, hogy meg kell indítani a 7-es cikkely szerinti eljárást azokkal az országokkal szemben, ahol sérül a jogállamiság – köztük Magyarország ellen is. (Politico, 444, Euronews)
Kapcsolódó: Juncker: ha a Fidesz nem változik, ki kell zárni

Juncker: Orbán nem európai vezető