Jönnek a koncepciós perek? Varju verte a biztonsági őröket az MTVA székházban?

Két ügyben, választás rendje elleni bűntett, valamint garázdaság vétsége és súlyos testi sértés bűntette miatt hallgatta ma ki gyanúsítottként a Központi Nyomozó Főügyészség Varju Lászlót, a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselőjét – tájékoztatta a főügyészség vezetője az MTI-t.

Keresztes Imre közleményében emlékeztetett: a megalapozott gyanú lényege szerint Varju László 2018 februárjában az egyik budapesti egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként egy független jelöltnek anyagi juttatást ígért, hogy lépjen vissza a javára. A passzív választójoga gyakorlásának befolyásolására irányuló ajánlatot a férfi visszautasította – tette hozzá a főügyész.

A másik ügy előzménye az, hogy 2018 decemberében több országgyűlési képviselő bement az MTVA székházába, ahol öt pontból álló követelést akart a köztelevízió adásában beolvastatni. A biztonsági osztályvezető közölte, hogy a zárt, védett területekre nem lehet belépni, de a képviselők továbbra is az élő műsor helyszínére való beengedésüket követelték – írta Keresztes Imre.

Garázdaság miatt azért folyik eljárás, mert Varju László – azért, hogy bejusson a stúdióba – nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának és dulakodás közben megszorította az egyik biztonsági őr vádliját. Súlyos testi sértés miatt pedig azért, mert Varju László később a székház első emeletén be akart menni arra a folyosóra, ahonnan a vezérlőhelyiségek és a hírszerkesztőség ajtajai nyílnak, és többszöri felszólításra sem távozott onnan. Erőszakos ellenállása miatt végül testi kényszert alkalmaztak vele szemben. A politikus továbbra is ellenszegült, a földre feküdt, elkapta és kihúzta egy biztonsági őr lábát, aki emiatt a földre esett és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett – közölte a főügyész.

Az országgyűlési képviselő mentelmi jogát – Polt Péter legfőbb ügyész indítványára – az Országgyűlés mindkét ügyben felfüggesztette.

Varju azt mondja, nem követett el semmi törvénybe ütközőt

Varju László hétfőn vallomást tett, érdemi védekezést terjesztett elő, és védőjével együtt panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Varjú László azt mondja, nem követett el semmi törvénybe ütközőt, sőt, büszke arra, amit az MTVA székházában akkor végeztek, hiszen hite szerint mindaz nagyban hozzájárult az ellenzék későbbi egymásra találáshoz.

A választási csalás vádjáról annyit mondott: az a gyanúsítás azt a célt szolgálja, hogy az ellenzéki politikusok még beszélgetni se merjenek egymással.

Varju László korábban úgy fogalmazott: az az ország egy diktatúra, ahol a pártállam képviseli a közvádat, ahol Polt Péter fideszes politikusként jár el az ellenzékiekkel szemben. „Orbán rendszerében élünk”, ahol az ellenzéki politikusoknak nem kell csodálkozniuk azon, hogy időről-időre ilyen koncepciós eljárás indul ellenük – tette hozzá Varju László, aki szerint minél sikeresebb lesz az ellenzék a jövőben, minél több vereséget szenved a Fidesz, Polt Péter annál több közvádas eljárást indíthat. (MTI, Városi Kurír)

Kapcsolódó: Az ellenzéki frakciók támogatásukról biztosították Varju Lászlót

Az MTVA továbbra sem hajlandó ellenzéki pártok nyilatkozatait beolvasni

Az MTVA elbukta a pert, nem volt joga kidobni az ellenzéki képviselőket

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!