Jön az új rabszolgatörvény: 12 órás munkaidő, havonta egy szabadnap

A salátatörvénybe alattomosan elrejtett módosítás szerint akár tizenkét órás munkaidő, és havonta csak egy szabadnap is lehet a Vasas Szakszervezet szerint.

A kormány új javaslata szerint az a cég, amely új munkahelyet hoz létre, nemzetgazdasági érdekre hivatkozva engedély kaphat, hogy a ledolgozott munkaidőt 24 hónap alatt számolja el. A kormány és a Fidesz szerint a változtatással munkahelyeket védenek meg.

Szél Bernadett független képviselő erről ezt írta a munkaidő szinte korlátlan növelésének lehetőségéről a Facebookon:

Az RTL Klub híradóban téma volt a rabszolgatörvény új verziója, ami a kormány szándéka szerint a járványt követően is velünk maradna. Ott is elmondtam és nem túloztam: ez maga a vadkapitalizmus. A salátatörvénybe alattomosan elrejtett módosítás olyan mértékben és annyira egyoldalúan csak a munkáltató érdekeit nézi, mintha az emberek puszta tárgyak lennének.

Azt kell tudnotok, hogy az új rabszolgatörvény verzió még az előzőnél is rosszabb, pedig azért országszerte utcára mentünk. A tervezet szerint konkrétan a dolgozók feje felett, a szakszervezeteket teljesen kihagyva tudnák alkalmazni a kétéves munkaidőkeretet, 12 órás munkanapokkal és havi egy pihenőnappal, túlórapénz nincs, és ha valaki időkeret lejárta előtt felmondana, kifizettetik vele a “negatív órákat”.

A kormány azt tervezi, hogy miniszteri jóváhagyással mehetne ez bármely vállalatnál, aminek megítélésem szerint beláthatatlan következményei lennének. Mert ilyen bérekért ennyit dolgoztatni az országot, hozzá a tönkretett egészségügy és a nem létező szociális biztonság — ne javítson ki engem senki, amikor nevén nevezem ezt a merényletet: rabszolgatörvény ez minden porcikájában. Mert a kormányt jól láthatóan “csak” az ember és a környezet nem érdekli — magyarul pont a lényeg.

Én a magam részéről minden lehetséges dolgot meg fogok tenni azért, hogy ez ne sikerüljön nekik — de még az sem kizárt, hogy a lehetetlent is megpróbálom. Mert nem lehet így bánni emberekkel, és kész.

Az RTL videója: