Jelentősen csökkenti a járvány miatti halálozás kockázatát egy már létező gyógyszer

Jelentősen csökkenti a súlyos állapotban lévő koronavírus-betegek halálozási kockázatát egy olcsó szteroidalapú gyógyszer, amely már évtizedek óta létezik – közölte tegnap a nagy-britanniai klinikai tesztelést irányító szakértő.

Peter Horby professzor, aki az Oxfordi Egyetemen az újonnan felbukkanó ragályos betegségek kutatásával foglalkozik, Boris Johnson brit miniszterelnökkel közös tegnap esti Downing Street-i sajtótájékoztatóján elmondta: a Nagy-Britanniában Dexamethasone néven bejegyzett, alacsony szteroidtartalmú szer – amely már több mint hatvan éve létezik – a klinikai próbák tanúsága szerint a lélegeztetésre szoruló koronavírus-betegek körében 35 százalékkal, az oxigénkezelésben részesülő, de lélegeztetőgépes kezelést nem igénylő páciensek esetében 20 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát.

Horby professzor elmondta, hogy ez a világ eddigi legnagyobb ilyen jellegű országos klinikai próbáján derült ki.

A múlt hétfőn véget ért, három hónapig tartó tesztben 175 brit kórház és 11 500 beteg vett részt. A tesztelési időszakban hat gyógyszert próbáltak, a Dexamethasone tesztjébe hatezer beteget vontak be.

Peter Horby elmondta: olyan gyógyszerről van szó, amely folyamatosan ott van a gyógyszertárak polcain és világszerte is széles körben hozzáférhető.

Az oxfordi professzor tájékoztatása szerint a próbák azt mutatták, hogy minden nyolc kritikus állapotú, lélegeztetésre szoruló koronavírus-beteg közül egynek az életét a Dexamethasone menti meg.

Hozzátette: nyolcfős betegcsoportokra vetítve egy élet megmentése hozzávetőleg 40 fontba (kevesebb mint 16 ezer forintba) kerül ezzel a gyógyszerrel, amelyet sok más betegség esetén is használnak gyulladáscsökkentésre.

Boris Johnson a tegnap esti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a Dexamethasone gyógyszerrel elért eredmény “valós ok az ünneplésre”.

Hozzátette: figyelemreméltó brit tudományos vívmányról van szó, és a kormány már intézkedett annak biztosítására, hogy a szerből elégséges mennyiség legyen hozzáférhető akár a Covid-19-járvány újabb hulláma esetén is.

Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója esti Twitter-bejegyzésében a koronavírus-járvány kezdete óta elért eddigi legfontosabb teszteredménynek nevezte a Dexamethasone klinikai próbája során kimutatott életmentési arányt.

Whitty professzor is hangsúlyozta, hogy a széles körben hozzáférhető, biztonságos és jól ismert gyógyszer jelentős mértékben csökkenti a halálozási arányt a lélegeztetésre szoruló koronavírus-betegek körében.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a nagy-britanniai kórházakban kezelt koronavírus-betegek közül 385 szorul lélegeztetésre.

Egy hete 513, április 1-jén, a nagy-britanniai koronavírus-járvány tetőzésének időszakában 3301 beteget kellett géppel lélegeztetni.

A tegnap délelőtt zárult 24 órában 1279 új koronavírus-fertőzést szűrtek ki.

Május első hetében még meghaladta az ötezret az újonnan kiszűrt fertőzések számának napi átlaga.

A  tájékoztatón elhangzott az is, hogy az előző este zárult 24 órában országszerte 233 koronavírus-beteg halálát regisztrálták a hatóságok.

A halálesetek napi száma április 14-én tetőzött: aznap 943-an haltak meg Covid-19 betegségben, és a halálozások, valamint az újonnan kiszűrt fertőzések napi számát jelző görbe azóta folyamatosan lefelé tart.

A tegnapi friss adatsor szerint Nagy-Britanniában eddig 41 939 olyan haláleset történt, amelyet szűrővizsgálattal bizonyított módon koronavírus-fertőzés okozott.

Charles Michel: A pénteki EU-csúcsnak döntő lépést kell tennie az uniós helyreállítási alappal kapcsolatos megállapodás felé

A pénteki EU-csúcsnak döntő lépést kell tennie a járvány okozta gazdasági válságot ellensúlyozandó uniós helyreállítási alappal kapcsolatos megállapodás felé – hangsúlyozta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok vezetőinek írt tegnapi levelében.

Michel a videókonferencia keretében tervezett uniós csúcstalálkozóra szóló meghívójában egyebek között utalt arra: az Európai Tanács sok munkát végzett annak érdekében, hogy “előkészítse a talajt” és érthetővé tegye a tagállamok számára a helyreállító alap minden egyes részét. Elérkezett az idő, hogy a nemzeti kormányok mélyrehatóan megvitassák a javaslatot.

Michel szerint a tervezetét több részét illetően konszenzus kezd kialakulni azzal kapcsolatban, hogy az alapnak az Európa előtt álló kihívásokkal arányosan megfelelő nagyságrendűnek kell lennie, valamint a járvány által leginkább érintett ágazatokra és földrajzi területekre kell irányulnia.

Mint írta, további egyetértésre van kilátás azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottságnak az alapot a pénzpiacokról történő kölcsönzéssel kell finanszíroznia, és ennek érdekében meg kell növelni a többéves keretköltségvetésben a saját források felső határát. Hozzátette, hogy csomagnak nemcsak a válság közvetlen hatásaival kell foglalkoznia, hanem lehetőséget kell biztosítania az európai gazdaság átalakítására, valamint a zöld és digitális jövő felkarolására.

Levelében hangsúlyozta továbbá, hogy minden tagország érdeke a mielőbbi megállapodás, ugyanakkor konstruktív vitát kell folytatni a helyreállítási alap különféle elemeinek méretéről, az elosztásról, valamint arról, hogy az alap mekkora részét fordítsák vissza nem térítendő támogatásra, kölcsönök nyújtására és pénzügyi garanciákra. Ugyancsak megegyezésre kell jutni az alap elosztáshoz köthető jogállami politikai kondicionalitás kérdésében is.

Bemutatták a német kormány megbízásából fejlesztett kapcsolatkövető alkalmazást

Bemutatták tegnap Berlinben a német szövetségi kormány megbízásából fejlesztett kapcsolatkövető okostelefon-alkalmazást, amely figyelmezteti használóját, ha fertőzésveszéllyel járó kapcsolatba került az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) egy igazolt hordozójával.

A Corona-Warn App nevű új fejlesztés ugyan nem az első okostelefon-alkalmazás a koronavírus ellen, “de biztos vagyok benne, hogy a legjobb” – mondta Helge Braun kancelláriaminiszter.

Az alkalmazás letöltése és használata “kis lépés a felhasználónak, de nagy lépés a világjárvány elleni küzdelemben” – tette hozzá a miniszter.

Kiemelte, hogy az alkalmazás adatvédelmi szempontból is kifogástalan, “adattakarékos” – a felhasználóról a lehető legkevesebb információt gyűjtő – módon működik és biztonságos, használata pedig teljesen önkéntes.

Az alkalmazás akkor riasztja a felhasználót, ha legalább 15 percen keresztül 2 méteres távolságon belül tartózkodott telefonjával egy olyan igazolt fertőzöttel, akinél ugyancsak volt okostelefon, rajta az alkalmazással, amelyben rögzítette, hogy pozitív eredményt mutat a koronavírus-tesztje. A riasztott felhasználó így tudhatja, hogy elkaphatta a vírust, és az értesülés arra sarkallhatja, hogy megvizsgáltassa magát. A remények szerint ez nagyban hozzájárul majd a fertőzési láncolatok megszakításához.

Az alkalmazást az első tervek szerint már áprilisban be kellett volna vezetni, de adatvédelmi kérdések körüli viták miatt elhúzódott a fejlesztés. A kormány végül szakított is a viták miatt megosztottá vált fejlesztői közösséggel, és két új partnert – a Deutsche Telekom távközlési és az SAP szoftverfejlesztő óriáscéget – bízott meg a munka irányításával. A fejlesztésben részt vett egy sor további szereplő, köztük a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI).

A német sajtóban ismertetett szakértői vélemények szerint az alkalmazás akkor lehet sikeres, ha a lakosság számottevő része, lehetőleg a többsége használja. Az ARD országos köztelevízió egy június elején készíttetett közvélemény-kutatása szerint a Németországban élők 42 százaléka hajlandó letölteni és használni egy fertőzésveszélyre figyelmeztető okostelefon-alkalmazást, 39 százalék viszont nem. A választókorú népességre reprezentatív országos felmérésben megkérdezettek 16 százalékának nincs okostelefonja, a többiek nem tudtak vagy nem akartak válaszolni.

A Corona-Warn App szakmai fogadtatása kedvező, az első technológiai, informatikai megközelítésű elemzések szerint az alkalmazás használata egyszerű és intuitív, magától értetődő, működése nem terheli meg túlzottan a készülék akkumulátorát és jó megoldás a felhasználói személyes adatok védelmére, hogy a használat révén keletkező adatokat nem egy központi helyen, hanem a készüléken tárolják.

Az orvosi, járványügyi megközelítésű elemzésekben is az alkalmazás erényeit emelték ki. A lehetséges fertőzésre automatikusan figyelmeztető rendszer döntően hozzájárulhat ahhoz, hogy alacsony maradjon az koronavírusos esetek száma, mert felgyorsítja a vírus lehetséges útjainak feltárását – áll az első kommentárokban.

Az alkalmazást tegnap estig több mint egymillióan töltötték le.

Németországban továbbra is alacsony a napi új fertőzések száma az áprilisi csúcshoz képest, amikor naponta 5000-6000 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót. Az RKI-hez hétfőről keddre 378 új fertőzésről érkezett jelentés a járási és városi egészségügyi hivataloktól.

A közigazgatás 401 alapegysége – járások, városok – közül 158-ból egyetlen koronavírus-fertőzést sem jelentettek az RKI-nak az utóbbi hét napon.

Az új esetekkel együtt a járvány kezdete óta 186 839 SARS-CoV-2-fertőzést mutattak ki Németországban.

A gyógyultnak minősülők becsült száma 500-zal 173 100-ra emelkedett.
A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 8800 regisztrált fertőzött halt meg, ez kilenccel több az egy nappal korábbinál.

Mindennek alapján az úgynevezett aktív esetek, vagyis a vírussal még küzdő regisztrált fertőzöttek becsült száma 5000 alatt van a 83,1 milliós országban.

Az osztrák kormány 50 milliárd euróra növeli a segélycsomag összegét

Ötvenmilliárd euróra növeli a koronavírus-járvány miatti segélycsomagjának összegét az osztrák kormány. A kabinet erről tegnap döntött.

Sebastian Kurz kancellár közölte: három különböző segélycsomagról döntött az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek alkotta kormánykoalíció: egy 7,5 milliárd eurós mentőcsomagról, egy 5,2 milliárd eurós tehermentesítő csomagról, valamint egy 6,3 milliárd eurós beruházási csomagról.

“Ausztriát ismét pályára kell állítani” – mondta Gernot Blümel pénzügyminiszter. Hozzátette: a 19 milliárd euróval megnövelt, összesen 50 milliárd eurós segélycsomag a gazdasági világválság kedvezőtlen hatásaitól óvhatja meg az osztrák családokat és vállalkozásokat.

A vállalkozások megmentése érdekében csökkentik a forgalmi adót,  a gasztronómia és a kultúra területén pedig egész évre kiterjesztik az állandó kiadásokra igényelhető támogatást.

A családok gyermekenként 360 euró kedvezményt kapnak, és az adóreform értelmében egy átlagos családnak évente akár ezer euró maradhat a zsebében.

A befektetési csomag segítségével lehetőség van egyebek mellett a vállalkozás tőkéjének megerősítésére, környezetbarát beruházásokra, az oktatásban pedig a digitalizáció fejlesztésére.

Ausztriában 17 104-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma. Közülük 16 089-en időközben meggyógyultak. A fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában 52-vel növekedett, így 419 aktív beteget tartanak nyilván. Bécsben egy nap alatt 42, Alsó-Ausztriában tíz új fertőzöttet diagnosztizáltak.

Bécs 23. kerületében, Liesingben egy idősotthon tíz lakójának koronavírus-tesztje lett pozitív. Az intézményben korábban hatan hunytak el a koronavírus okozta szövődmények következtében. Az otthonban 268-an laknak; hét dolgozó számára házi karantént rendeltek el.

Franciaországban parlamenti bizottság is vizsgálja a válságkezelés hiányosságait

Megkezdte tegnap munkáját a francia nemzetgyűlésben a koronavírus-járvány kormányzati kezelése hiányosságainak feltárására alakult különbizottság, amely egyebek mellett olyan kérdésekre keresi a választ, hogy miért volt maszkhiány,  meg lehetett-e volna menteni több életet az idősotthonokban vagy nem túl későn rendelte-e el a kormány az általános karantént.

Franciaország a koronavírus-járvány egyik fő európai gócpontja volt: csaknem 30 ezren vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, de egy szakértői jelentés szerint a karanténnak köszönhetően 60 ezer életet sikerült megmenti a vírus terjedésének megfékezésével.

A vizsgálóbizottság a következő napokban minisztereket, az egészségügyi tárca járványügyi döntéshozóit, a regionális egészségügyi ügynökségek vezetőit hallgatja meg, hogy “feltárja a válság időrendjének alapjait” – jelezte Brigitte Bourguignon, a vizsgálóbizottságot vezető kormánypárti képviselő, aki szerint a testület se nem bíróság, sem televíziós sorozat, jóllehet a meghallgatásokat a hírcsatornák élőben közvetítik.

A teljes politikai elit, beleértve a köztársasági elnököt és az ellenzék tagjait is, azt vallja, hogy le kell vonni a járványkezelés következtetéseit, amely az Európában egyik legszigorúbb, nyolc hétig tartó kijárási korlátozásokhoz vezetett, és a második világháború utáni legmélyebb szociális és gazdasági válságba taszította az országot.

Emmanuel Macron vasárnap esti ünnepi beszédében úgy vélte, hogy “nincs miért pirulni” , miközben elsősorban a kezdeti maszk- és teszthiány miatt éles bírálatok érik a kormányt.

“Büszkék lehetünk arra, ami tettünk és a hazánkra is. Természetesen ez a megpróbáltatás rávilágított hiányosságokra, problémákra, más kontinensektől való függőségünkre bizonyos termékek beszerzését illetően, szervezési komplikációkra, a társadalmi és területi egyenlőtlenségeinkre. Szeretném, ha levonnák minden következtetést mindabból, amit együtt átéltünk” – mondta Macron.

Eric Ciotti jobboldali ellenzéki képviselő szerint az elnöki beszéd “szürreális tagadása” volt mindannak, ami történt, a radikális baloldal részéről Alexis Corbiere pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a francia kormány késve hozta meg az intézkedéseket, és már januártól lépnie kellett volna. A vizsgálóbizottság ellenzéki szocialista alelnöke, Boris Vallaud szerint “mindenkinek számot kell adnia”.

A 32 képviselő vizsgálni fogja, hogy mikor és hova tűntek el a korábbi kormányok által felhalmozott maszkkészletek, milyen stratégiát alkalmazott a kormány a teszteléseket illetően, milyen intézkedéseket hozott az idősotthonok és az egyéb szociális intézmények lakóinak megóvására, a járvány az áldozatainak harmadát ugyanis ezen intézményekben szedte.

A héten a szakmai vezetőket hallgatja meg a bizottság, míg a tudományos szakértőket, köztük Didier Raoult professzort, a marseille-i egyetemi kutatóintézet igazgatóját, a malária ellen használt, mostanra vitatottá vált hidroxiklorokin nevű gyógyszer népszerűsítőjét, a politikusokat pedig június végén idézik be.

A vizsgálóbizottságnak viszonylag széles nyomozati jogkörei vannak: az idézésre kötelező megjelenni, a távolmaradás büntetőjogi szankciókat vonhat maga után, a meghallgatások előtt esküt kell tenni, a bizottsági tagok helyszíni szemléket szervezhetnek, például a koronavírus-járvány által súlyosan sújtott kórházakban vagy idősotthonokban.

Az ellenzéki többségű szenátus is tervezi egy vizsgálóbizottság felállítását június végén.

A parlamenti bizottságok mellett a párizsi ügyészség is előzetes eljárást indított egy héttel ezelőtt, gondatlanságból elkövetett emberölés és emberéletek veszélyeztetésének gyanújával az országos döntéshozók esetleges büntetőjogi felelősségének megállapítására az általános karantén alatt érkezett több mint hatvan feljelentés nyomán.

Az új olasz fertőzöttek hetven százalékát továbbra is Lombardiában szűrik

Harmincnéggyel emelkedett a koronavírus miatt elhunytak száma egy nap alatt Olaszországban, és így a halottak száma elérte a 34 405-t az olasz polgári védelmi hatóság kedd esti adatai szerint. Százhetvenhét új fertőzöttet diagnosztizáltak, majdnem hetven százalékukat Lombardia tartományban.

A halottak száma enyhén emelkedett a korábbi harmincnégyhez képest. Ez volt az egymást követő második nap, hogy a halottak száma ötven alatt volt. A halottakból a legtöbben, kilencen Lombardiában és nyolcan Piemontban hunytak el.

Az aktív fertőzöttek száma valamivel több mint 24 ezerre csökkent, miközben a gyógyultaké 178 ezer fölé emelkedett. A jelenlegi betegek közül már csak valamivel több mint 3300-an vannak kórházban, 177-en intenzíven.

A gyógyultakat és halottakat is számolva több mint 237 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak.  Pontosan egy hónappal ezelőtt a halottak napi száma 153 volt, az újonnan szűrt fertőzötteké pedig 875, ebből akkor is 339 Lombardiában.

Olaszországban május 18-én törölték el a kijárási korlátozást a tartományokon belül. Az azóta eltelt majdnem egy hónap alatt a fertőzöttek száma fokozatosan csökkent, kivételt egyedül Lombardia képvisel, ahol az utóbbi egy héten enyhén emelkedett a szűrt fertőzöttek száma, azzal együtt, hogy ebben a tartományban végzik továbbra is a legtöbb vírustesztet.

Ma veszi kezdetét az érettségi vizsga: mintegy ötszázezer olasz diák teszi le a szóbelit, miután az írásbelit az idén nem tartották meg. Az oktatási intézményeket felkészítették az érettségizők biztonságos fogadására. Ahol lehetséges, az iskola kertjében vizsgáztatnak a távolságtartás érdekében.

Sajtóértesülések szerint a lombardiai Bergamo város ügyészsége két emberrel szemben indított vizsgálatot a járványterjedése első időszakában hozott intézkedések miatt. A személyek azonosságát nem hozták nyilvánosságra. A vizsgálat arra keres választ, miért nem zárták le időben a Bergamóhoz közeli Arzano Lombardo kórházát, ahol az elsők között azonosítottak beteget. Az ügyészség csupán annyit hozott nyilvánosságra, hogy nem a kórház igazgatóiról van szó.

Lombardiában az első gócpontot február 20-án azonosították, amelyet három nappal később karantén alá helyezték Codogno térségében. Ezzel egy időben Arzano Lombardóban is gyors ütemben azonosították a betegeket, de itt a kijárási korlátozást csak március 8-án rendelték el. A lakossághoz mérten Bergamo térségében regisztrálták a legtöbb fertőzöttet és legtöbb halottat.

Belgiumban a szakértők szerint pár hét múlva már nem lesz haláleset

Belgiumban a szakértők előrejelzései szerint pár hét múlva már nem lesz a koronavírus-járványhoz köthető haláleset – írta a helyi sajtó.

A Le Soir című francia nyelvű napilapnak nyilatkozó Yves Van Laethem víruskutató, a belga kormány szakértő szóvivője szerint a halálos áldozatok napi száma folyamatosan csökken, így “végre megvillant a fény az alagút végén”. Úgy vélte, hogy a tömeges elhalálozások időszakának vége.

Belgiumban  9663-an haltak meg a Covid -19 betegségben, ami kimagaslóan magas aránynak mondható egy 11,5 millió lakost számláló országban. Yves Van Laethem ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: a belga kormány arra törekedett, hogy a lehető legőszintébben kommunikálja az adatokat, mivel a lakosságnak tudnia kellett, hogy mekkora veszéllyel néz szembe.

“A számadatok átláthatósága része volt a járványkezelési stratégiánknak. Mindenkinek meg kellett tudnia, milyen kemény ellenséggel harcolunk” – jelentette ki.

Belgiumban az elmúlt 24 óra leforgása alatt négyen veszették életüket a járvány miatt, és 55 új fertőzöttet rögzített a közegészségügyi szolgálat – derül ki a tegnap délután közzétett adatokból.

A szomszédos Hollandiában, miután három egymást követő napon enyhén emelkedett, tegnap újra csökkent az intenzív ápolásban részesülők száma.

Jelenleg 78 beteg fekszik életveszélyes állapotban a holland kórházakban.

Ernst Kuipers, a hollandiai ápolószövetség elnöke a helyi sajtónak adott nyilatkozatában elmondta: az intenzív részlegen ápoltak számának csökkenése egyértelműen azt mutatja, hogy egyre kevesebb ember fertőződik meg koronavírussal. Azt is hozzátette, hogy az intenzív ellátási rendszerben már elég kapacitás áll rendelkezésre több beteg ápolására is.

Az országban június eleje óta 112 800 tesztet hajtottak végre, amelyeknek eddig 1,7 százaléka volt pozitív. Hétfőről keddre 135 új fertőzöttet azonosítottak, és öt ember halt bele a Covid-19 betegségbe.

Luxemburgban a legfrissebb statisztikák szerint további három ember fertőződött meg, halálesetről hetek óta nem jelentettek a valamivel több mint félmillió lakost számláló nagyhercegségből. (MTI)

Kapcsolódó: Megkétszereződött a forgalom a magyar-román határon

Országos tisztifőorvos: rendkívül fontos a járványügyi éberség fenntartása

Tíz vakcina már a humán tesztelés szakaszában van

Spanyolországban bezzeg olyan az “országos tisztifőorvos”, hogy ikonná vált

Brazília már a második a halottak számával, de Bolsonaro még nem veszi komolyan a járványt

Hazaküldték a végstádiumos nőt, szörnyű kínok között halt meg

Brit tudósok: több mint 3 millió életet menthetett meg a bezárkózás Európában

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!