Japán és kínai források szerint meghalt Kim-Dzsongun, Észak-Korea diktátora

Meghalt Kim Dzsongun, Észak-Korea diktátora, vagy legalábbis kritikus, visszafordíthatatlan állapotban van – írja az Express című brit és a TMZ című amerikai portál japán és kínai orgánumokra hivatkozva.

A TMZ szerint egy Hong-Kong-i hírcsatorna igazgatóhelyettese egy közösségi oldalon posztolta Kim halálát, “nagyon erős” forrásokra hivatkozva.

A héten több hír jelent meg arról, hogy Kim szívműtéten esett át, a japán hírforrások szerint a műtét után bekövetkezett komplikációk okozhatták a diktátor halálát.
A hírt hivatalosan nem erősítették meg Észak-Koreában és a Dél-koreai média sem, de Phenjan napok óta nem közölt információt Kimről, aki nem jelent meg a nyilvánosság előtt április 15-én, Észak-Korea legnagyobb nemzeti ünnepén: az 1912-ben született államalapító, Kim Ir Szen születésnapján.

Szívműtét?

Néhány nappal korábban, április 12-én ugyanis megműtötték a jongbjoni atomlétesítményhez, az Észak-Korea atomfegyvergyárához közeli Hjangszan kórházban – legalábbis ezt állítja a Daily NK. A kórház – a portál értesülése szerint – kizárólag a Kim családot kezeli.

Kim Dzsongunon szívműtétet hajtottak végre, és miután állapota stabilizálódott, a kezelésére kirendelt orvosok zöme visszatért Phenjanba. A lábadozó vezetőt a Hjang Szan villába szállították. A korábbi őrséget nagyjából 30 tagú testőrsége váltotta fel – ezeket a részleteket közölte a dél-koreai székhelyű, de kizárólag észak-koreai eseményekkel foglalkozó Daily NK.

A cenzúra világbajnokaként számon tartott Észak-Koreában magától értetődően álhírnek minősítettek minden, a vezető egészségi állapotával kapcsolatos információt.

„Kim Dzsongun elnök vezeti a párt Központi Bizottsága Politbürójának ülését” – a Phenjani Idők április 18-i számának fényképpel alátámasztott, négyhasábos címével cáfolta a műtétről szóló tudósítást az észak-koreai hírügynökség, a KCNA. A fénykép készítésének időpontja azonban a cikkből nem derül ki.

Trump mindenestre „sok szerencsét” kívánt Kimnek

Washington figyeli az életveszélyes állapotban levő észak-koreai vezető állapotával kapcsolatos híreket – ezt viszont már a CNN jelentette kormányzati forrásra hivatkozva. Egy másik, a hírszerzéshez közelálló forrása szerint Kim egészségi állapotát az USA szoros megfigyelés alatt tartja. Ezt Robert O’Brien, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója is megerősítette.
Ugyanakkor egy dél-koreai illetékes azt mondta Kimről: „vélhetően Phenjanon kívül tartózkodik más magasrangú észak-koreai vezetővel együtt”.

Kim Dzsongun életrajza rejtélyes 

Még azt sem tudni ugyanis, hogy pontosan mikor született.

Az állami média szerint 1982. január 8-án örvendeztette meg Észak-Korea népét a dicső utód világra jötte. A dél-koreai hírszerzés szerint azonban egy évvel később. A jubileumi 1982-es év jobban hangzott, mert épp 70 évvel korábban született a már említett államalapító nagyapja, Kim Ir Szen.

Zsenge gyermekkorában egy angol tannyelvű svájci, gümlingeni magániskola diákja volt 1993-1998 között „Csol-pak”, illetve „Pak-Csol” fedőnéven. Szégyenlős, ám jó tanulóként emlékeznek rá vissza – aki rajongott a kosárlabdáért. Ez némiképp érthető, hisz testmagassága felnőtt korára érte el a 170 centit. Órákon át volt képes egyébként Michael Jordannak, a Chicago Bulls szupersztárjának a ceruzaportréjával bíbelődni.

Később egy kicsit egy Bern melletti, könizi állami iskolában tanult, majd a helyi észak-koreai nagykövetség alkalmazta.

Nemzete 2010-ben ismerte meg. Egy pártkongresszus végén az első sorban ült, csupán két székkel odébb apjától.

Korábban féltestvére, Kim Dzsongnam volt a kijelölt utód, aki azonban 2001-ben kiesett az apa, Kim Dzsongil kegyeiből, miután hamis útlevéllel próbált eljutni a tokiói Disneylandbe, ám lebukott.

Kim Dzsongnammal 2017-ben végeztek Malajziában – akkori vélekedések szerint észak-koreai ügynökök.

A féltestvért megmérgezték a Kuala Lumpur-i reptéren, Phenjan azonban még azt is tagadta, hogy a Kim Csol álnéven utazó Kim Dzsongnam a kegyvesztett mostohatestvér.

Kim Dzsongun pályafutása 2010-től kezdett szédületesen ívelni felfelé. Ebben az évben – amikor 27-28 lehetett – dedzsanggá léptették elő. Az amerikai hadseregben a tisztség egy négycsillagos tábornoknak felel meg.Apja 2011-ben bekövetkezett halála után nem volt nyomban világos, ki örökli az észak-koreai trónt.

A helyi lapok azonban rövidesen eloszlattak minden kételyt, és „nagy utódként”, „a párt, a sereg és a nép kivételes vezetőjeként”, „a Főparancsnok Kim Dzsongillel azonos, tisztelt elvtársként”, sőt egyenesen „a mennyből érkezett óriásként” cikkeztek róla.

A kosárlabda iránti rajongása nem csillapodott. Kim Dzsongun egyik meghitt barátja Dennis Rodman, az NBA, az amerikai profi kosárlabda liga fenegyereke. (Euronews)

(Kiemelt kép: Wikipédia)