Ismét török egységeket támadtak a szíriai kormányerők, öt halott

Ismét török egységeket lőtt ma a szíriai kormányerők tüzérsége az ellenzéki fegyveresek utolsó bástyájának számító, északnyugati Idlíb tartományban. A támadásban öt török katona meghalt, öt másik megsebesült – közölte a török védelmi minisztérium.

A beszámoló szerint olyan török egységeket ért támadás, amelyeket Ankara a napokban “az összecsapások megfékezése, a határ biztonságának szavatolása, valamint a migráció és a humanitárius katasztrófa megelőzése céljából, erősítésképpen küldött a térségbe”. A tárca kiemelte: a támadást követően a török hadsereg bemért több ellenséges célpontot, és intenzív tűz alá vette őket.

Az eset után Hulusi Akar török védelmi miniszter a török kormánypárt ankarai székházába sietett, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnökkel találkozzon.

Fahrettin Altun, a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója hivatalos Twitter-fiókján háborús bűnösnek nevezte azt, “aki parancsot adott erre az alattomos támadásra”. Az illető “nemcsak Törökországot, de a teljes nemzetközi közösséget célba vette” – tette hozzá.

A török védelmi minisztérium hétfő este azt közölte, hogy a jogos önvédelem keretében viszonozták a támadást. Eddig 115 szíriai célpontra nyitottak tüzet, és 101 “kormányelemet ártalmatlanítottak” – írták. Arról is beszámoltak, hogy három harckocsit és két tüzérségi állást megsemmisítettek, egy helikoptert pedig eltaláltak. A válaszcsapás még folyamatban van – húzták alá végül.

A török hatóságok a katonai műveletekkel kapcsolatban előszeretettel alkalmazzák az “ártalmatlanítani” szót, ami nem feltétlenül jelent halálos áldozatot.

A szíriai kormányerők és a török hadsereg között először múlt hétfőn törtek ki heves harcok Idlíbben. A damaszkuszi csapatok tüzérségi támadásának következtében hét török katona és egy polgári alkalmazott meghalt, 13 katona megsebesült. Az incidens Szerakab településtől nyugatra történt. Ankara válaszul akkor legalább 76 szíriai katonát “ártalmatlanított”.

Erdogan szerdán arra szólította fel az előrenyomuló szíriai kormányerőket, hogy még februárban vonuljanak vissza a korábbi demarkációs vonalat jelző török megfigyelőpontok mögé. Egyúttal leszögezte: amennyiben Damaszkusz csapatai nem tesznek eleget a felszólításnak, “Törökország arra kényszerül, hogy maga végezze el ezt a munkát”.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken jelezte, hogy Ankara egyeztetéseket folytat Moszkvával az ügyben, miután Oroszország Damaszkusz szövetségeseként felelősséget vállalt a kormányerők műveleteiért Szíriában.

A megbeszélések keretében szombaton orosz küldöttség tárgyalt Ankarában.

Cavusoglu mai ankarai sajtótájékoztatóján közölte, hogy az orosz delegáció időközben látogatást tett Jordániában, de két nap elteltével újfent a török fővárosban tartózkodik. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: “ha lett volna megegyezés (szombaton), a mai találkozóra nem lett volna szükség”. A tárcavezető hangsúlyozta: “ami fontos, az a tűzszünet és az otthontalanná vált emberek visszatérésének biztosítása”. Cavusoglu ismét kilátásba helyezte: ha a hétfői találkozón sem születik megállapodás, akkor lehet, hogy Erdogan és Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen is találkozni fognak.

A politikai, katonai és titkosszolgálati illetékesek mai tárgyalásait követően Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő irodája közleményében azt írta: a török fél közölte orosz tárgyalópartnerével, hogy Moszkvának teljesítenie kell a felelősségek ráeső részét, továbbá azonnal le kell állíttatnia a török katonákat és megfigyelőállásokat célzó támadásokat.

Török sajtóértesülések szerint szerdán James Jeffrey, az Egyesült Államok szíriai különmegbízottja is felkeresi Ankarát, hogy ugyancsak Idlíb ügyében értekezzen török illetékesekkel.

Hétfői török sajtóértesülések szerint szerdán James Jeffrey, az Egyesült Államok szíriai különmegbízottja is felkeresi Ankarát, hogy ugyancsak Idlíb ügyében értekezzen török illetékesekkel.

Idlíb az ellenzéki fegyveresek utolsó bástyája, amely ellen a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők tavaly áprilisban orosz támogatással offenzívát indítottak. A tartomány nagy részét a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, továbbá más kisebb iszlamista milíciák, illetve a török támogatást élvező, mérsékelt ellenzéki fegyveres csoportok tartják ellenőrzésük alatt. A szíriai rezsim és Oroszország mindegyiket terroristaként kezeli.

Ankara még 2017 májusában arról állapodott meg Moszkvával, hogy feszültségcsökkentési övezetet alakítanak ki a tartomány peremén, a korábbi demarkációs vonal mentén. Ezt követően Törökország 12 megfigyelőpontot hozott létre a zónában. A kormányerők műveletei ráadásul az utóbbi hetekben annak ellenére fokozódtak, hogy idén január 12-én török-orosz tűzszüneti megegyezés született Északnyugat-Szíriát illetően.

A rezsim csapatai tegnap bejelentették, hogy az utóbbi napok hadmozdulatai során sikerült 600 négyzetkilométer területet visszafoglalniuk Idlíb és a szomszédos Aleppó tartományokban. (MTI)

Kapcsolódó: Több török katona meghalt Idlíbben szíriai tüzérségi tűzben

(Kiemelt kép: török katonai egység Szíriában)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!