Ismét nőtt a halálozások száma, de van remény a koronavírus betegség kezelésére

Tegnap éjfélig egy nap alatt 73 ember veszítette életét az új koronavírus okozta megbetegedés következtében, miközben három különböző készítménnyel értek el reménykeltő eredményeket a vírus elleni küzdelemben.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság ma arról számolt be, hogy a tegnapi halálozások közül 70 történt Hupej tartományban, és csupán három a szárazföldi Kína egyéb részein. A járvány ezzel világszerte mindeddig összesen 565 halálos áldozatot követelt, Kína szárazföldi területén kívülről egy esetet Hongkongból, egyet pedig a Fülöp-szigetektről jelentettek.

A szárazföldi Kínában 28 018-ra nőtt az eddig diagnosztizált fertőzöttek száma, ennek jelenleg több mint 70 százalékát teszik ki a Hupejben kezelt páciensek, és több mint egyharmadát a tartomány székhelyén, Vuhanban azonosított betegek.

A bizottság által közölt adatok szerint a fertőzöttek számához viszonyított halálozási arány már második napja mérséklődik a járvány kiindulási pontján: Vuhanban jelenleg 4,09 százalékon, Hupej egészében pedig 2,79 százalékon áll, miközben Kína szárazföldi részének egészét tekintve alig haladja meg a 2 százalékot.

A jelenleg kezelés alatt álló fertőzöttek állapotát tekintve is eltérést mutatnak az adatok: míg Hupejben a páciensek 16,68 százalékának állapota súlyos, Kína többi részén ez az arány 9,9 százalék.

Keddhez képest csökkenés volt megfigyelhető az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számában, ami január 28-a óta először fordult elő.

Vuhanban eközben ma megkezdték a Remdesivir ebola elleni vírusölő szer klinikai tesztjének harmadik szakaszát, amivel a készítmény közelebb kerül ahhoz, hogy jóváhagyják az alkalmazását a vírus elleni kezelésben. A Gilead Sciences Inc. amerikai gyógyszergyár által kifejlesztett szert Vuhanban 761 páciensen tesztelik. Az Egyesült Államokban elsőként diagnosztizált fertőzöttet Remdesivirrel kezelték, és állapota javult – számoltak be a páciens orvosai a The New England Journal of Medicine című orvosi szaklapban a múlt héten.

A kelet-kínai Csöcsiang Egyetem szakértői pedig kedden értek el áttörést, amikor az előzetes laboratóriumi tesztek során az Abidol és Darunavir nevű készítményeket hatásosnak találták a vírus szaporodásának megakadályozásában. A kutatócsoportot vezető Li Lan-csüen az eredmény alapján javaslatot tett a Nemzeti Egészségügyi Bizottság felé, hogy a készítményeket alkalmazzák a fertőzöttek kezelésére. Csen Cuo-ping, a kutatócsoport egy másik tagja pedig arról számolt be, hogy a két készítményt Csöcsiang tartományban már el is kezdték alkalmazni az ottani betegeken – olvasható a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna internetes oldalán. Az 57 millió lakosú kelet-kínai tartomány eddig a második legtöbb fertőzöttet jelentette Hupej után, azonban a 954 páciens közül már 81 meggyógyult, a betegség pedig eddig egyetlen halálesetet sem okozott ezen a területen.

Koronavírus-szűrés Ferihegyen

Eddig már több mint 900 olyan utas testhőmérsékletét mérték meg a budapesti repülőtéren, akik Kínából közvetlen járattal érkeztek Budapestre.

Budapestre már csak Pekingből érkezik hetente háromszor repülőgép, a Vuhanból származó koronavírus-fertőzés előtt még 11 járat érkezett Magyarországra. A többi járat törléséről a kínai és a magyar hatóságok, illetve a légitársaságok döntöttek – közölte a reptér kommunikációs igazgatója

Az utasok és a személyzet testhőmérsékletét még azelőtt megmérik, hogy beléptek volna Magyarország területére. Mindenkit egyenként ellenőriznek, illetve hőkamerákkal is szűrik a lázas utasokat. Akinek a testhőmérséklete 38 fok fölött van, és kórelőzményei alapján feltételezhető, hogy kapcsolatba került a vírussal, azt az utast elkülönítik és mentővel a Szent László kórházba szállítják karanténba. Azokat az utasokat is külön ellenőrzik, akik a lázas utas közelében ültek, utána pedig a repülőgépet és a repülőteret is fertőtlenítik. (MTI, Euronews)

Kapcsolódó: Már több mint 24 ezer a koronavírusos betegek száma, de csökken a halálozási arány

Már Kínán kívül is van halálos áldozata a koronavírusnak

Finnországban és Tibetben is megjelent a koronavírus

(Kiemelt kép: Koronavírus-szűrés Ferihegyen)