Ismét emelkedett a halottak napi száma Olaszországban

236-ra emelkedett a járvány halálos áldozatainak egy nap alatti száma Olaszországban, és az áldozatok száma így elérte a 29 315-t – közölte ma este az olasz polgári védelmi hatóság. Az aktív fertőzöttek száma egy nap alatt valamivel több mint ezerötszázzal csökkent.

A halottak száma ismét kétszáz fölé emelkedett az egy nappal ezelőtti 195 után. Több mint egy hónap után vasárnap csökkent ismét kétszáz alá a halottak napi létszáma, majd most ismét emelkedett.

A polgári védelem honlapján közölt adatok szerint hat tartományban, Umbria, Szardínia, Valle d’Aosta, Calabria, Basilicata és Molise területén egyetlen beteg sem vesztette életét az utóbbi huszonnégy óra alatt.

Az aktív fertőzöttek száma 1513-mal csökkent az egy napja mért kevesebb mint kétszáz után. A jelenleg regisztrált betegek száma 98 467-nek felel meg.

A gyógyultak száma túllépte a 85 ezret.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 213 013-t.

A gócpont Lombardiában 95 beteg halt meg az egy nappal ezelőtti 63 után. A tartományban a halottak száma 14 ezer fölé emelkedett. Az aktívak száma félezerrel nőtt a hétfői 577 után. A diagnosztizált fertőzöttek száma meghaladja a 78 ezret. A tartomány hangsúlyozta, hogy Lombardiában a fertőzésterjedést mutató R0-értéket 0,75-re sikerült visszaszorítani, miközben az olaszországi átlag 0,80-nak felel meg.

A 4,3 milliós északi Piemont tartományban harminccal emelkedett a halottak száma, mely így túllépte a háromezret. Százötvenkettővel emelkedett a szűrt betegek száma, amely túllépte a 27 ezret. Az 5 millió lakosú Szicíliában 12-vel emelkedett egy nap alatt a diagnosztizált fertőzöttek száma, meghaladva a 3 ezret, valamint hárman haltak meg, és ezzel 247-re nőtt az elhunytak száma.

A május 4-i újraindulási időszak második napján Olaszországban emelkedett az utcán tartózkodók száma, és intenzívebb volt a városi járműközlekedés is.

A Velence közeli Jesolo tengerpartján még nem indult újra az élet. A strandok megnyitását a római kormány még korainak tartja.

Jesolóban tavaly 52 ezer napernyőt állítottak fel a strandokon, idén 25 ezerrel számolnak a biztonsági távolság betartásával.

Német közegészségügyi intézet: második és harmadik fertőzéshullámmal folytatódhat a járvány

A fertőzések első hullámának levonulásával nem ér véget a koronavírus-járvány, második és harmadik hullámmal is számolni kell Németországban a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szerint.

Lothar Wieler, az RKI elnöke mai berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy “nagyon jó hírek” érkeztek a járványhelyzet németországi alakulásáról.

A helyi egészségügyi hivataloktól kapott jelentések alapján az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) 685 ember szervezetében mutatták ki az utóbbi 24 órában. Az előző héten még a 700-1600 közötti sávban volt a napi új igazolt fertőzések száma.

A 163 860 igazolt fertőzött több mint 80 százaléka, 135 100 ember már legyőzte a kórokozót, a gyógyultak száma egy nap alatt 2300-zal emelkedett.

A vírus egyre inkább visszaszorul, úgynevezett reprodukciós rátája (R0) 0,71-en áll, ami azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött már csak átlagosan 71 embernek adja tovább. Egy nappal korábban 0,74 volt az R0.

Mindez nem a járvány végének kezdetét jelenti, hanem csak az első hullám enyhülését. A legtöbb szakértő szerint formálódik majd egy második hullám, és sok szakember egy harmadik hullámmal is számol – húzta alá az RKI vezetője, rámutatva, hogy védőoltás hiányában egy járvány akkor ér véget, ha a népesség 60-70 százaléka átesik a fertőzésen.

Azonban Németország jól felkészült az újabb megpróbáltatásokra. Növelték az intenzív kórházi ellátási kapacitást, és az ágyfoglaltság alakulásának nyomon követésére kifejlesztettek egy országos nyilvántartási rendszert, amely “szinte egyedülálló a világon”. Jelentősen bővítették a tesztkapacitást is, a járvány kezdete óta mintegy 2,4 millió koronavírus tesztet végeztek el, és a fejlesztések révén már naponta 142 ezer tesztet tudnak elvégezni az ország 133 laboratóriumában.

Lothar Wieler kiemelte, hogy a politikának kell dönteni a további járványügyi lépésekről, az RKI csak ajánlásokat tehet, elveket, szempontokat mutathat be a döntések mérlegeléséhez.

Kifejtette, hogy az első hullám enyhülésével kialakuló “új normalitás” alapjává kell tenni a társas távolságtartás szabályát, és a térségi eltéréseknek megfelelően regionális szinten kell meghatározni a járvány feltartóztatását szolgáló intézkedéseket, illetve a korlátozások enyhítését. A döntésekhez három területen kell szemmel tartani a fejleményeket.

Az első a járvány dinamikája, ami azt jelenti, hogy figyelni kell az R0 érték, a napi új igazolt fertőzések száma és az úgynevezett incidencia – a százezer lakosra jutó igazolt fertőzések számaként meghatározott fertőzésgyakoriság – alakulását.

A második a járvány súlyossága, vagyis a tünetmentes fertőzöttek és a vírus által okozott betegség (Covid-19) enyhe lefolyású esetei, valamint a kórházi kezelésre és az intenzív ellátásra szoruló betegek arányának alakulása.

A harmadik terület az egészségügyi rendszer, méghozzá nemcsak az ellátórendszer kapacitása. A kórházak betegfogadó képességének alakulása mellett azt is folyton számon kell tartani, hogy mekkora a fertőzési láncolatok feltárásával és megszakításával foglalkozó helyi egészségügyi hivatalok teherbíró képessége. Így tudni kell, hogy a hivatal egyszerre mennyi góc felszámolásával tud törődni, és ismerni kell a helyi tesztelési kapacitást is – mondta Lothar Wieler.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői holnap tanácskoznak a járványlassító intézkedések visszavonásának következő szakaszáról. Több tartományban már bejelentettek helyi terveket. Alsó-Szászországban például május 11-től ismét fogadhatnak vendégeket az éttermek, kávézók és sörkertek, május 25-től pedig a szállodák is működhetnek, egyelőre legfeljebb 50 százalékos kihasználtsággal.

Bajorországban május 18-tól nyithatnak az éttermek, de a vendégek csak teraszon, kertben, szabad ég alatt foglalhatnak helyet, a hotelek, panziók és kempingek pedig május 30-án nyithatnak, ha alkalmas erre a járványhelyzet.

A szövetségi kormány álláspontja szerint helyes, hogy a járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányok nem egységesen, hanem a helyi adottságoknak megfelelően alakítják ki a szabályokat, de közös alapelvekre és stratégiára van szükség.

A Bild című lap mai értesülése szerint a berlini vezetés törekvései alapján az lehet az egyik új alapelv, hogy vissza kell állítani egy sor járványlassító korlátozást, ha a százezer lakosra jutó igazolt fertőzések száma járási szinten meghaladja a 35-öt, kivéve, ha az emelkedés nem általános, hanem helyi, például egy idősotthonban zajló járványkitörésnek tulajdonítható.

Spanyolországban 185-en haltak meg egy nap alatt

Spanyolországban az elmúlt 24 órában 185-en haltak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta fertőzés következtében. A halálozás már harmadik napja nem emelkedett kétszáz fölé – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium a tartományok adatai alapján készült mai  összefoglalójában.

A regisztrált fertőzöttek közül 25 613-an vesztették életüket a március 3-án jelentett első haláleset óta.

A gyógyultak száma 123 486, keddre újabb 2143 pácienst nyilvánítottak ismét egészségesnek.

Az új koronavírust eddig 219 329 esetben igazolták a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-teszttel, amely az elmúlt egy napban 867 új fertőzést mutatott ki.

A szaktárca tíz nap szünet után újból közzétette azokat a pozitív eseteket is, amelyeket más vizsgálati eljárásokkal azonosítottak. Eszerint még 31 232-en fertőződtek meg.

Az igazolt esetek között több mint 43 ezer egészségügyi dolgozó van.

Spanyolországban március 15-e óta van érvényben szükségállapot, amely felhatalmazást ad a kormánynak rendkívüli intézkedések bevezetésére a járványügyi védekezésben, ilyen például az állampolgárok szabad mozgásának korlátozása.

Az alkotmány szerint a szükségállapot egyszerre legfeljebb 15 napra rendelhető el, meghosszabbításához a parlament jóváhagyása szükséges.

A kabinet mai ülésén dönt arról, hogy immár negyedszer kezdeményezi a május 9-én lejáró szükségállapot újabb meghosszabbítását a törvényhozásnál, most először azonban ennek elfogadása nehézségekbe ütközhet.

Nem támogatja tovább a szükségállapot fenntartását a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP), mivel az országban tegnap már megkezdődött az óvintézkedések fokozatos enyhítése. Az ellenzéki párt szerint nem a szükségállapot elnyújtására van szükség, hanem a gazdasági aktivitás mielőbbi helyreállítására.

A PP azt még nem jelentette be, hogy képviselői tartózkodnak-e vagy nemmel szavaznak a parlament holnapi ülésén. Utóbbi esetén válik kérdésessé a javaslat elfogadása, amelynek a kisebbségi kormánykoalíció szerint nincs alternatívája.

Elhagyta a kórházat a remdesivirrel kezelt első cseh beteg

Elhagyta ma a prágai Általános Egyetemi Kórházat (VFN) az az 53 éves cseh férfi, akit a Covid-19 betegség ellen Csehországban elsőként kezeltek a remdesivir nevű amerikai gyógyszerrel.

Michal Sotola, a VFN szakorvosa szerint Robert Markovic állapota annyira megjavult, hogy ezentúl otthonában kezelhetik. Sotola szerint Markovicra még aránylag hosszú rehabilitációs időszak vár.

Rober Markovic prágai taxist március 10-én vitték be a Thomayer kórházba tüdőgyulladással, koronavírus-fertőzésre akkor az orvosok még nem gyanakodtak. Néhány nap múlva azonban egyre nehezebben lélegzett, s miután teszteléssel a koronavírust is kimutatták nála, átszállították az Általános Egyetemi Kórházba, ahol súlyos állapotban volt már, ezért lélegeztetőgépre kapcsolták. Az amerikai remdesivir gyógyszerrel március 24-től kezelték, amikor állapota már stabilizálódott, illetve javulni kezdett.

“Nehéz egyértelműen megmondani, milyen szerepet is játszott felgyógyulásában a remdesivir. Egyelőre nagyon kevés adat áll rendelkezésünkre” – jelentette ki Martin Balík, a VFN vezető szakorvosa újságírók előtt.

Május elsejétől a prágai Motol kórházban egy további Covid-19 betegségben szenvedő személyt is kezelnek remdesivirrel.

Miután a remdesivirt kifejlesztő amerikai kutatói csoportban csehek is dolgoztak, Csehország a sajtójelentések szerint kéttucatnyi személy kezelésére elegendő szert kapott az Egyesült Államokból. A szer csehországi tesztelésébe továbbá a prágai Na Bulovce kórház és a brünni Szent Anna kórház is bekapcsolódott. A cseh orvosok hangsúlyozzák, hogy a remdesivirt mint gyógyszert egyelőre hivatalosan senki sem hagyta jóvá, használata jelenleg minden esetben csak tudományos kísérletnek tekinthető.

A Covid-19 betegség ellen a cseh kórházakban több más szert – köztük malária, illetve HIV elleni gyógyszereket, vérplazmát – is kipróbáltak. A japán favipiravir gyógyszert például több száz cseh beteg kaphatja meg, miután Tokió engedélyezte a szer eladását és kipróbálását Csehországban.

A remdesivirt az amerikai Gilead Sciences vállalat fejlesztette ki az ebola lehetséges ellenszereként. A The New England Journal of Medicine című tekintélyes orvosi folyóirat egy nemrég közzétett tanulmánya szerint a remdesivir alkalmazása hozzávetőleg 70 százalékban hatékony, de komoly mellékhatásai lehetnek például a vesére nézve.

Csehországban március elsején diagnosztizálták az első koronavírusos fertőzést. Az egészségügyi minisztérium kimutatása szerint ma reggelig 7841 személy betegedett meg, ezek fele már fel is gyógyult. A halálos áldozatok száma 252, az utóbbi napokban a fertőzöttek és az elhunytak száma csak lassan emelkedik. A kórházakban jelenleg 300 személyt kezelnek, akik közül mintegy 50 állapota mondható súlyosnak. A napi tesztek száma 7-9 ezer körül mozog.

Az országos válságstáb szerint a járvány terjedése egyre gyengül, ellenőrzés alatt van, ezért fokozatosan feloldják a március közepén hozott, a közéletet és a gazdaságot korlátozó intézkedéseket.

A szigorú rendelkezések ellen szervezett tüntetést oszlattak fel Hollandiában, többeket előállítottak

A  koronavírus okozta járvány  terjedésének fékezése érdekében március közepén elrendelt holland kormányzati intézkedések ellen szervezett tüntetést oszlatott a fel a helyi rendőrség  m a Hágában. Csaknem harminc tüntetőt előállítottak.

Beszámolók szerint a rendőrség a holland főváros polgármesterének utasítására járt el a főpályaudvar közelében szervezett, mintegy kétszáz fős megmozdulás felszámolásakor. Azt írták, a rendezvény megtartását a hatóságok engedélyezték, azon azonban a bejelentettnél többen vettek részt.

Az egyre növekvő tömeg résztvevői nem tartották be a kormány, valamint a polgármesteri hivatal korábbi rendelkezését, amely az emberek közötti legalább másfél méteres távolság megtartását írja elő.

Johan Remkes polgármester azt nyilatkozta, a megmozdulás engedélyezésének feltétele volt, hogy a tüntetők követik a rendőrség utasításait, és betartják a rendkívüli szabályokat.

A rendőrség nyilatkozatában azt közölte, mivel a résztvevők egy csoportja figyelmen kívül hagyta az utasításokat, a polgármester a tüntetés befejezését rendelte el. Az őrizetbevételeket az indokolta, hogy sokan nem tettek eleget az egészségügyi előírásokat betartásának – tették hozzá.

A holland kormány március közepe óta tiltja a nyilvános összejöveteleket és rendezvényeket, valamint a többi között előírja, hogy nyilvános területen az embereknek legalább másfél méter távolságra kell állniuk egymástól.

Sajtójelentések szerint hasonló tüntetést tartottak tegnap a hollandiai Utrecht központjában.

Belgiumban átlépte a nyolcezret a járványban elhunytak száma

Belgiumban a helyi közegészségügyi szolgálat mai adatai szerint 24 óra alatt 97-en hunytak el a koronavírus-járvány okozta betegségben, így a halálos áldozatok száma átlépte a nyolcezret a 11,5 millió lakost számláló országban. A halálesetek 40 százaléka idősek otthonában történt. Hollandiában 87-en haltak meg a hét elején, Luxemburgban nincs újabb halálos áldozat.

Belgiumban egy nap alatt 242 új fertőzöttet azonosítottak, a vírus kitörése óta megfertőződöttek száma több mint ötszázzal lépte át az 50 ezret.

A helyi sajtó tájékoztatása szerint a kórházi felvételek száma már harmadik napja száz alatt van, és ezúttal 63 ember gyógyultan hagyhatta el az egészségügyi intézményeket. A fekvő betegek száma 3082, intenzív ellátásra közel 700-an szorulnak.

Hollandiában a közegészségügyi intézet kedd délután publikált adatai szerint további 317 személynél mutatták ki a vírust, közülük 87-et kórházi ápolásra utaltak be. Az azonosított fertőzöttek összlétszáma átlépte a 41 ezret. Az utóbbi egy napban 87-en hunytak el a járvány miatt. Jelenleg 5168 járvánnyal összefüggő halálesetet tartanak nyilván a 17, 5 milliós lélekszámú országban.

Luxemburgban jelentősen lassult a járvány terjedése, a fertőzöttek száma 24 óra leforgása alatt csak 4 új esettel bővült, 3831-re. Nem történt a járvánnyal összefüggő haláleset, így a halálos áldozatok száma a félmillió lakosú országban továbbra is 100 alatti, egészen pontosan 96. Az országban a teljes népesség szűrését tervezik, ennek keretében hétfőről keddre 3828 tesztet végeztek el.

Horvátország és Szlovénia megpróbálja megmenteni a nyári turisztikai szezont

Horvátország és Szlovénia megpróbálja megmenteni a nyári turisztikai szezont: Szlovéniában már a jövő héten kinyithatnak a kisebb szálláshelyek, Horvátország június 1-jén, de legkésőbb 15-én indítaná az idényt – írta a helyi sajtó kedden.

Zdravko Pocivalsek szlovén gazdasági miniszter az általa vezetett szakértői felülvizsgálati csoport ülését követően a sajtónak úgy nyilatkozott: javasolni fogja a kormánynak, hogy a bevezetett korlátozások által leginkább érintett ágazatban, a turizmusban május 30-a után is hosszabbítsa meg a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek enyhítésre elfogadott gazdaságélénkítő intézkedéseket.

Szavai szerint legalább még négy hónapig vagy az év végéig állami támogatásban kell részesíteni az idegenforgalmi vállalkozásokat, továbbá egy külön alapot kell létrehozni, amely vissza nem térítendő támogatásokkal, valamint kedvezményes kölcsönökkel segíti majd a turizmus újraélesztését.

Szlovéniában a turizmusból származó bevételek a bruttó hazai termék (GDP) 12 százalékát teszik ki.

Simon Zajc államtitkár kiemelte: szigorú óvintézkedések mellett már a jövő héten újranyithatnak a kisebb, legfeljebb 30 fő befogadásra alkalmas szálláshelyek, júniustól pedig a hotelek, wellnessközpontok és más turisztikai létesítmények is. Minderről még a kabinet konzultálni fog a járványügyi szakemberekkel – tette hozzá.

Gregor Jamnik, a Szlovén Idegenforgalmi Szövetség elnöke szerint amennyiben újranyitnák a határokat azon országok felé, ahol hasonló a járványügyi helyzet, mint Szlovéniában, a szállodák kihasználtsága a nyáron elérhetné a harminc, őszre pedig az ötven százalékot.

Horvátország nagyon számít a szlovén turistákra. A németek után a szlovénok töltik el a legtöbb vendégéjszakát az országban. A szlovén állampolgárok továbbá 120 ezer ingatlannal, 8500 hajóval és több ezer bérelt kempinghellyel is rendelkeznek a tengerparti országban.

Gari Cappelli turisztikai miniszter a Jutarnji List című horvát napilapnak elmondta: komoly megbeszéléseket folytatnak Szlovéniával, hogy megoldást találjanak a biztonságos határátlépésre, s június 1-jén, de legkésőbb 15-én újranyissák a horvát-szlovén határt. Hozzátette: folynak a tárgyalások más európai tagállamokkal is arról, hogy a forgalomban úgynevezett turistafolyósok nyíljanak. A Horvátországba látogató 20 millió turista fele júliusban és augusztusban érkezik az országba. A turizmusból származó bevételek az ország GDP-jének csaknem 20 százalékát adják.

Mivel jelentősen lassult az új koronavírus terjedése Horvátországban és Szlovéniában is, szigorú óvintézkedések mellett a kormányok fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon, és újraindítják a gazdaságot.

Horvátországban 24 óra alatt tizeneggyel – hattal többel, mint egy nappal korábban -, 2112-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt nap során tapasztalt három halálesettel 83-ra emelkedett a halálos áldozatok száma. Az első fertőzés valamivel több mint két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1560 beteget nyilvánítottak gyógyultnak.

Szlovéniában egy nap alatt hattal, 1445-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, ezt megelőzően két napig egyetlen újabb fertőzöttet sem diagnosztizáltak az országban. Az elmúlt 24 órában egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 98-re nőtt. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 57 474 koronavírustesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 56-an vannak kórházban, közülük 17-et ápolnak intenzív osztályon.

Elhunyt a járványban az Energija orosz űrrakéta-vállalat főkonstruktőre

Koronavírus-fertőzésben elhunyt Jevgenyij Mikrin, az űrrakétákat építő Energija vállalat főkonstruktőre – közölte ma a Roszkoszmosz orosz űrhivatal.

A 65 éves szakember az emberes program, a Szojuz MSZ-rakéták felelőse volt. Korábbi közlés szerint Mikrinnél azt követően diagnosztizálták a Covid-19-et, hogy Bajkonurban járt, ahonnan április 9-én bocsátották fel a Nemzetközi Űrállomás soros legénységét.

Mikrin 1981 óta dolgozott az Energijánál. Új-Moszkvában, a kommunarkai járványkórházban halt meg.

Vlagyimir Szolovjov, Oroszország Újságíró-szövetségének elnöke az Interfaxnak nyilatkozva azt mondta, hogy eddig három orosz újságíró vesztette életét, és több mint 100 betegedett meg a Covid-19-járvány következtében. Több mint félezren vannak házi karanténban, orvosi megfigyelés alatt.

Szolovjov szerint a világ 23 országában eddig a média 55 munkatársa halt meg. A legtöbben közülük Ecuadorban (kilencen) és az Egyesült Államokban (nyolcan) hunytak el a Covid-19 következtében.

Mihail Misusztyin miniszterelnök a sajtótitkára, Borisz Beljakov szerint “az egyik állami klinikán” kap gyógyszeres kezelést. Tájékoztatása szerint kormányfő állapota “egészében normális”, Misusztyin telefonkapcsolatban áll kollégáival.

Oroszországban az elmúlt nap alatt 10 102-vel 155 370-re nőtt az igazolt fertőzések száma, ami 7 százalékos napi növekményt jelent. Az új esetek száma immár harmadik napja haladja meg a 10 ezret, Az új fertőzöttek 49,1 százaléka tünetmentes.

A halálozások száma országos szinten 95-tel 1451-re, a gyógyulásoké 1770-nel 19 865-re emelkedett.

Moszkvában az ismertté vált esetek száma 5714-gyel 80 115-re nőtt, ami 7,7 százalékos napi növekményt jelent. A halottak száma 52-vel 816-ra, a gyógyultaké pedig 297-tel 7870-re emelkedett.

Az országban eddig összesen több, mint 4,4 millió tesztet, az elmúlt nap során pedig mintegy 153 ezer végeztek el. Fertőzés gyanújával 222 500 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. Eddig ez az eljárás 806 709 embert érintett.

Szergej Kravcov orosz közoktatási miniszter a Rosszija 24 hírcsatornának nyilatkozva kijelentette, hogy az iskolások között “gyakorlatilag nincs” súlyos beteg. Közölte, hogy Oroszország nem kíván lemondani a hagyományos oktatásról, és a járványhelyzet javulását követően a tanulók a távoktatásról visszatérnek a tantermihez. (MTI)

Kapcsolódó: Országos tisztifőorvos: az egészségügyi ellátások fokozatosan indulnak újra

WHO: A vírus a természetből származik

Bolsonaro szembemegy az autópályán, és élvezi

Már 3,6 millióhoz közelít a fertőzöttek száma a világon

Megint meghalt 12 beteg a járvány miatt Magyarországon

Von der Leyen: 7,4 milliárd euró gyűlt össze a vírus elleni küzdelemre