Ismét a brit zászló lobog Gibraltárban

Gibraltárban is leeresztették az európai uniós zászlót, és felhúzták helyette a brit Nemzetközösség lobogóját.

A gibraltáriak nehéz szívvel hagyják el az Európai Uniót – jelentette ki Fabian Picardo, a Spanyolország déli csücskénél fekvő, brit fennhatóság alá tartozó kicsiny terület kormányzatának vezetője azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Királyság uniós tagsága az éjjel megszűnt. Éjfélkor a mintegy 30 ezer lakosú Gibraltárban is leeresztették az európai uniós zászlót, és felhúzták helyette a brit Nemzetközösség lobogóját. Egy helyi zenekar az előbbi alatt az uniós himnuszt, Ludwig von Beethoven Örömódáját játszotta el, utóbbinál pedig a brit himnuszt.

A négy évvel ezelőtt tartott népszavazáson Gibraltár lakóinak 96 százaléka a Brexit ellen foglalt állást, és Picardo azt mondta,

a kilépés szomorú napként vonul be történelmükbe.

A brit ellenőrzésű terület gazdasági jóléte nagyban függ az EU-tól, illetve a Spanyolországhoz fűződő kapcsolatoktól, munkaerejének pedig mintegy a fele Spanyolországból jár át dolgozni.

Gibraltárra az EU és London között született Brexit-megállapodásban külön jegyzőkönyv vonatkozik, amely egyebek között kimondja, hogy a két fél között kötendő jövőbeni kétoldalú megállapodások nem terjednek ki automatikusan Gibraltárra, Spanyolországot minden esetben előzetes konzultálási és hozzájárulási jog illeti meg. (MTI)

Kapcsolódó: Kilépett az Egyesült Királyság az Európai Unióból

Az uniós tagállamok végérvényesen jóváhagyták a Brexit-megállapodást

Az Európai Parlament jóváhagyta a Brexit-megállapodást

Boris Johnson aláírta a Brexit megállapodást

Aláírta a Brexit-megállapodást az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke

 

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!