Irán bejelentette: növeli az urándúsítást

Teherán külügyminiszter-helyettese és nukleáris főtárgyalója, Abbász Aragcsi jelentette be, hogy bár szeretnék betartani a 2015-ös atomalkut, mivel más országok nem tesznek ennek eleget, átlépik az urándúsítás terén szabott határértéket. 

Donald Trump döntésével az Egyesült Államok 2018-ban lépett ki a Barack Obama elnök által megkötött megállapodásból, melyet több európai ország továbbra is próbál megmenteni. Az USA azóta újabb szankciókat is kivetett Iránra.

A mostani bejelentés a megállapodás újabb megszegését jelenti: májusban Irán már bejelentette, hogy növelni fogja a dúsított uránium termelését. Azóta már nagyobb mennyiséggel rendelkeznek, mint amit a megállapodás lehetővé tett a számukra.

Most pedig azt jelentették be, hogy az urándúsítás eddigi 3,67 százalékos koncentrációját emelik feljebb. Az előzetes várakozások szerint 5 százalékra. Ez még mindig messze van a fegyverekhez használt koncentrációtól, amely 90 százalék fölött van.

Netanjahu: Nagyon veszélyes, hogy Irán fokozza az urándúsítást

Az izraeli miniszterelnök szerint nagyon veszélyes, hogy Irán megszegi az urándúsításra vonatkozó nemzetközi korlátozásokat. Benjámin Netanjahu ismét Teherán elleni szankciók kiszabására szólította fel Európát – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

“Ez egy nagyon-nagyon veszélyes lépés” – mondta Netanjahu nyilvánosan a kormány ülése előtt. “Irán megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának tett ünnepélyes ígéretét az urándúsítás egy bizonyos szint alatt tartásáról” – mondta a kormányfő.

“Felhívom barátaimat, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország vezetőjét, akik aláírták ezt a megállapodást, és azt mondták, hogy megszegése esetén súlyos szankciókat szabnak ki a Biztonsági Tanács döntése alapján. Merre vannak?” – kérdezte képletesen Netanjahu.

“Az urán dúsítása csakis egy okból történhet, atombomba megteremtésére” – tette hozzá az izraeli miniszterelnök, aki élesen bírálta megszületése idején az Iránnal kötött atomalkut.

Előzőleg Juvál Steinic energiaügyi miniszter is ostorozta az iráni lépést. Az újság honlapjának, a ynetnek adott élő interjúban Steinic elmondta, hogy Irán az urán dúsítására vonatkozó korlátozások mérsékelt átlépésével elindult a nukleáris fegyverek irányába.

“Irán fittyet hány a vele együtt meghúzott határvonalra” – mondta Steinic. “Nukleáris zsarolást hajt végre ellenünk, az Egyesült Államok és az egész világ ellen” – tette hozzá a biztonsági kabinetben is részt vevő izraeli miniszter.

Ez Steinic szerint azt is jelenti, hogy félresöpri a megállapodásban rögzített határt, és megkezdte a korántsem egyszerű menetelést a nukleáris fegyverek felé.

Teherán lépése válasz arra, hogy Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban egyoldalúan felmondta az atomalkut, és azóta több szankciót is életbe léptetett az iszlám köztársasággal szemben.

A mintegy négy éve megkötött többhatalmi megállapodás feloldotta az Irán elleni nemzetközi szankciók többségét, amiért Teherán cserébe korlátozásokat fogadott el atomprogramjának végrehajtásában, többek közt vállalta az urándúsítás mértékének korlátozását. (444, MTI)