Irakban megint rakétatámadás ért egy amerikai légi támaszpontot

Hét lövedék csapódott be ma este az iraki Balad légibázison, ahol amerikai katonák is állomásoznak. Legalább négy iraki katona megsérült a rakétatámadás miatt.

A Bagdadtól körülbelül 80 kilométerre északra lévő légibázist az amerikai helyőrség nagy része már elhagyta sajtóértesülések szerint. A lövedékek egy része a kifutópályát, más része a kaput találta el.

Mohammed Khalil, az észak-iraki Szalah al-Din tartomány rendőrségének egyik tisztje az Al-Jazeerának azt nyilatkozta:

„Három kaput őrző iraki katona sérült meg a támadás következtében.”

Amerikai áldozatokról nincs hír.

Egyelőre senki se vállalt felelősséget az akcióért.

Az utóbbi hetekben Irán és az Egyesült Államok között komoly feszültség alakult ki, miután utóbbi célzott támadásban kivégezte Kasszem Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének, a Kudsz milíciának a parancsnokát.

Az irániak megtorlásul a hét elején két amerikai légibázist támadtak rakétákkal, köztük a mostani támadás célpontját, a Balad Légibázist.

A támadásokat annak a Kathaib Hezbollah nevű milíciának tulajdonítják, akiknek vezetője december 31-én megostromoltatta az amerikai nagykövetséget az egy nappal korábbi, amerikai precíziós légicsapások után. Ezt a vezető január 2-án Kasszem Szulejmánival együtt kivégezték a Donald Trump elnök által elrendelt dróncsapással. (Index, Mérce)

Kapcsolódó: Az iráni hadsereg elismerte, ők lőtték le az ukrán repülőgépet

Washington 17 szankciót jelentett be Irán ellen

Donald Trump: Iránnak fel kell hagynia atomprogramjával

Irán visszavágott, de nem akar háborút

Rakétatámadás érte az amerikai nagykövetséget Bagdadban

 Az USA újra lecsapott Bagdadban

(Kiemelt kép: az iraki Balad légibázis – military.com)