Human Rights Watch: az Orbán-kormány a demokratikus intézmények ellen harcol

A Human Rights Watch éves jelentése szerint Magyarországon az Orbán-kormány tovább rombolja a jogállamot. 

Megjelent a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet 2020-as jelentése, amelynek fókuszában most Kína áll. A több mint háromszáz oldalas dokumentumban azonban a HRW szinte az összes országgal, így Magyarországgal is foglalkozik.

Érdemes felidézni, mit írtak Magyarországról egy évvel ezelőtt. Akkor a fókuszban a világ autokratái álltak, köztük Orbán Viktor. „Bizonyos értelemben ez az emberi jogok sötét ideje, az autokraták és a jogsértők előtt ott a lehetőség, hogy megragadják a hatalmat. De az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság védelmezői is erősödnek.”

Idei jelentésében a HRW Magyarországról az első helyen azt írja, hogy

a magyar kormány folytatta a demokratikus intézmények és a jogállamiság lebontását.

Felidézik, hogy a magyar kormány hónapokig szerette volna bevezetni a közigazgatási bírósági rendszert, amivel a Fidesz kényes ügyek egy külön testület elé kerültek volna. Erről végül nem elhanyagolható mértékű külső nyomásra álltak el.

„A kormány újabb támadást intézett az akadémiai szabadság ellen is” – utalnak az MTA-törvényre.

Hosszan ír a civil szervezet a magyar határkerítés okozta közjogi helyzetről, a tranzitzónákról és arról, hogyan nem engedik be a menekülteket. „A magyar hatóságok továbbra is korlátozzák a határátkelőhelyeken belépni engedélyezett menedékkérők számát, ezzel ezreket kényszerítve arra, hogy legyengült állapotban Szerbiában tartózkodjanak.”

Külön szólnak arról, hogy 27 olyan esetről tudni, amikor menekülteket éheztettek a magyar határon.

„Tovább csökkent a médiapluralizmus, egyre több médiatermék kerül a kormányhoz közeli emberekhez vagy közvetlen kormányzati befolyás alá.” Ráadásul a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) létrejöttével még tovább központosult a rendszer – olvasható az elemzésben.

Az országjelentés végén a Human Rights Watch külön kitér arra, hogy a kormány még mindig nem ratifikálta a nők védelmét szolgáló Isztambuli Egyezményt, azt épp kedden nevezte „túlmisztifikáltnak” Varga Judit igazságügyi miniszter. Arról is írnak, hogy a roma közösségek a mai napig hátrányos megkülönböztetéssel találkoznak többek között az oktatásban és az egészségügyi ellátásban. (hvg.hu)