Houstonban elbúcsúztatták George Floydot, Biden videóüzenetet küldött

A texasi Houstonban kedden elbúcsúztatták a 46 évesen rendőri erőszak áldozataként meghalt George Floydot. Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje nem volt jelen a szertartáson, de videóüzenetet küldött.

Több százan gyűltek össze a houstoni The Fountain of Praise templomban, ahol a szertartáson csak meghívott vendégek vehettek részt. Egy nappal korábban azonban több ezren róhatták le kegyeletüket, mivel a Minneapolisban meghalt, de Houstonban felnőtt Floyd koporsóját már hétfőn délután felravatalozták. Akkor Texas állam republikánus kormányzója, Greg Abbott az első között hajtott fejet a ravatalnál.
A keddi templomi búcsúztatáson politikusok, hírességek – köztük Jamie Foxx színész – és polgárjogi aktivisták vettek részt, a családtagok, és barátok mellett. Énekek csendültek fel és beszédek hangzottak el. A családtagok “kedves óriásként” emlékeztek Floydra, egykori iskolatársai pedig kosárlabdás tehetségét idézték fel.

Videóüzenetében Joe Biden együttérzéséről biztosította a családtagokat, az amerikaiakat pedig általában a megkülönböztetés elleni küzdelemre buzdította. “Azzal kell megbirkóznunk, hogy e nemzet ígéretét túl sokaktól és túl sokáig megtagadták” – fogalmazott a politikus, leszögezve, hogy arról van szó “kik vagyunk, miben hiszünk, és ami talán a legfontosabb, hogy kik akarunk lenni”. Azt hangoztatta, hogy “az amerikai életet még mindig rendszerszerű durva bánásmód gyötri”. Leszögezte, hogy “nem fordíthatjuk el a fejünket a lelkünket megsebző fajgyűlölet láttán”.

A bibliai idézetekkel tűzdelt beszédben úgy vélekedett: “a nemzet meggyógyítható a sebzettségből”. “Itt az idő a faji igazságosságra” – fogalmazott. Szavait a templomban taps fogadta.

A fő búcsúbeszédet Al Sharpton tiszteletes, polgárjogi aktivista mondta el. A fajgyűlöletet “intézményes, rendszerszerű problémaként” írta le. Donald Trump amerikai elnököt bírálva “magas helyen lakozó gonoszságról” beszélt. “Ott ül és megpróbálja kitalálni, hogyan lehetne véget vetni a tiltakozásoknak, ahelyett, hogy azon gondolkodna, hogyan lehet véget vetni a brutalitásnak. Összehívja a kabinetjét és megpróbálja kitalálni, hogy ez hogyan érinti majd a választásokat, ahelyett, hogy azon gondolkodna, hogyan érinti ez a mindennapi életünket” – fogalmazott a pulpitusról Sharpton, aki többször is élt a “magas helyen lakozó gonoszság” kifejezéssel.

A tiszteletes utalt arra, hogy az elnök “aktív katonák bevetéséről beszélt, miközben nem volt egyetlen szava sem a gyilkos rendőr 8 perc 46 másodpercéről”. Derek Chauvin minneapolisi rendőr ugyanis május 25-én ennyi ideig térdelt az igazoltatás és a megbilincselés után George Floyd nyakán, aminek következtében Floyd már az ötödik percben életét vesztette.

Sharpton hangsúlyozta, hogy “ameddig a fekete élet ára nem lesz azonos a fehér életével, ezek a helyzetek folytonosan megismétlődnek majd”.

Donald Trump, aki “szomorúnak és tragikusnak” nevezte a rendőri erőszakot, egyébként május 29-én hozta nyilvánosságra, hogy korábban beszélt George Floyd családtagjaival. “Átérzem a fájdalmat, George családjának joga van ahhoz, hogy igazságot szolgáltassanak neki” – mondta az elnök, hozzátéve, hogy Minnesota lakóinak “joguk van a biztonsághoz”. Később a Twitteren Trump több alkalommal is arról írt, hogy a tüntetéseken megjelenő, szerinte “szervezett csoportoknak” nem szabadna árnyat vetniük Floyd emlékére.

George Floydot a szertartás után a Houston egyik elővárosában lévő temetőben, édesanyja mellett helyezték örök nyugalomra.

A Nemzeti Gárda tartalékosai megfertőződtek a rendőri erőszak elleni tüntetéseken

A Nemzeti Gárda tartalékosai megfertőződtek  Washingtonban a rendőri erőszak elleni tüntetéseken – jelentette be közleményében Brooke Davis ezredes, a Nemzeti Gárda fővárosi irodájának szóvivője kedden este.

“Megerősítjük, hogy a washingtoni Nemzeti Gárda tagjai között pozitív vírusteszteket azonosítottunk” – olvasható a közleményben, amely mindazonáltal “műveleti biztonságra” hivatkozva nem részletezte, hogy a gárda hány tagjánál diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést.

A szövetségi fővárosban a múlt héten erőszakba torkolló tüntetéseken a Nemzeti Gárda mintegy 1700 tartalékosát mozgósították a rend fenntartására. A tüntetések, amelyek sok helyütt, így Washingtonban, nem voltak mentesek az erőszaktól, George Floyd afroamerikai férfi erőszakos rendőri fellépés miatti halála kapcsán robbantak ki.

A rend fenntartására kivezényelt gárdisták ugyan viseltek szájmaszkot, de a tömeges tüntetésen a társadalmi távolságtartás ajánlott előírásait képtelenség volt betartani. Több járványügyi szakértő – köztük Deborah Birx, a Fehér Ház járványügyi munkacsoportjának egyik vezetője – is arra figyelmeztetett korábban, hogy a tömeges tüntetéseken megugorhat a koronavírus-fertőzöttek száma.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház kedd esti adatai szerint 24 óra alatt – hétfő estétől kedd estig – az Egyesült Államokban 800 beteg halt meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 nevű betegségben, vagy a fertőzés egyéb szövődményeiben. Ezzel a járvány amerikai halálos áldozatainak száma 111 ezer 750-re emelkedett. A diagnosztizált vírusfertőzöttek száma csaknem kétmillió. Ugyanakkor 518 ezer fertőzöttet nyilvánítottak teljesen gyógyultnak.

Az amerikai katonai támaszpontokat átnevezik, Alabamában letakarják a konföderációs szobrokat

Az amerikai hadsereg katonai támaszpontok átnevezésére készül – erősítette meg a sajtóértesüléseket Sunset Belinsky, a hadsereg szóvivője kedden. Közben a déli Alabamában elkezdték letakarni a konföderációs szobrokat.

Az afroamerikai George Floyd rendőri erőszak miatt bekövetkezett halála óta az Egyesült Államokban ismét felülvizsgálják a polgárháború (1861-1865) déli államainak, az úgynevezett konföderációnak a személyiségeiről elnevezett intézmények nevét, az utcatáblákat, a szobrokat. Ennek keretében a Pentagon (védelmi minisztérium) is késznek mondta magát arra, hogy a rabszolgatartó múlthoz kötődő elnevezéseket felülvizsgálja.

Sunset Belinsky szóvivőnő újságíróknak azt nyilatkozta: “a védelmi miniszter és a szárazföldi hadseregért felelős államtitkár készen áll e kérdés megvitatására”.

Az Egyesült Államok déli tagállamaiban mintegy tíz olyan katonai támaszpont van, amely a polgárháború déli katonai vezetőinek nevét viseli. A legnagyobb ezek közül az észak-karolinai Fort Bragg, amely Braxton Bragg konföderációs tábornokról kapta a nevét. Bragg tábornok elsősorban az 1863-ban Chattanoogánál vívott csata elvesztése miatt vált ismertté. Georgia államban Henry L. Benning tábornokról, a meggyőződéses rabszolgatartóról neveztek el katonai bázist. Benning egyébként a déli államok közös, rabszolgatartó konföderációjának híve volt.

A virginiai főváros, Richmond közelében fekszik a Lee támaszpont, amely Robert Lee tábornokról, a konföderációs seregek főparancsnokáról kapta a nevét. Lee richmondi lovas szobrának eltávolítását Ralph Northam, Virginia állam demokrata párti kormányzója a napokban el is rendelte, de egy hétfői bírósági döntés megakadályozta ennek végrehajtását. Richmond egyébként egy ideig a konföderáció fővárosa is volt. S bár a tábornokot sok amerikai a déli rabszolgatartó rendszerrel azonosítja, ő bizonyíthatóan ellenezte a rabszolgaságot.

A most vitatott nevű támaszpontok átnevezését sürgeti David Petraeus nyugalmazott tábornok is, aki a The Atlantic című magazin keddi internetes kiadásában cikket szentelt e témának. Petraeus szerint “ideje levenni az árulók nevét a legfontosabb katonai támaszpontjainkról”. Mint írta: “nem olyan országban élünk, ahol Braxton Bragg, Henry Benning, vagy Robert Lee lelkesíthet”.

Az amerikai haditengerészet szóvivője, Nate Christensen kedden bejelentette: a haditengerészet hajóin, repülőgépen, tengeralattjáróin és egyéb létesítményein betiltják a konföderációs zászlók felhúzását. Erre a haditengerészet műveleti főparancsnoka, Mike Gilday tengernagy már ki is adta az utasítást.

A déli Alabamában több településen is letakarták a konföderációs időszakot idéző szobrokat és emlékműveket. Ezek közül néhányat az elmúlt napokban megrongáltak. Birminghamben az egyik konföderációs emlékművet le is bontották a múlt heti tüntetések során.

Kedden a floridai Jacksonville-ben is elmozdítottak egy konföderációs katona emlékének szentelt szobrot. (MTI)

Kapcsolódó: Először jelent meg a bíróság előtt a Floyd halálát okozó rendőr

A minneapolisi önkormányzat mégis feloszlatja a rendőrséget

A rasszizmus áldozataira emlékeztek a Szabadság téren

Vádat emeltek a rendőrök ellen, akik fellökték a 75 éves tüntetőt

A buffalói rendőrség különleges egységének minden munkatársa lemondott

 Washingtoni tömegmenetre szólítottak fel George Floyd gyászszertartásán

Súlyosbítják a vádat a Floyd halálát okozó rendőr ellen, és társait is letartóztatják

Minnesota állam vizsgálatot indít a minneapolisi rendőrség ellen

Az amerikai rendőrök ütik, lövik, fenyegetik, letartóztatják az újságírókat

(Kiemelt kép: Euronews)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!