Horogkeresztet fújtak Vérmezőn a náci csapatok ellen harcoló katonák emlékművére

Ez feltehetően a mai neonáci vonulás előkészítése akart lenni. A tettest megzavarhatták, ugyanis a náci szimbólumot, a horogkeresztet nem sikerült befejezni.

A horogkeresztet Vajnai Attila, az Európai Baloldal elnöke vette észre, ő értesítette értesítette V. Naszályi Márta I. kerületi polgármestert és a rendőrséget is.

„A Budai Önkéntes Ezredben olyan magyar katonák harcoltak a szovjet csapatok oldalán a nácik ellen, akik az akkor már létező legitim magyar kormányra esküdtek fel” – mondta Vajnai.

A honvédelmi tárca a rendszerváltás óta minden év februárjában koszorúzási ünnepséget rendez az emlékművüknél, függetlenül attól, hogy jobb- vagy baloldali kormány van hatalmon.

Ma Budapesten találkoznak Európa szélsőjobboldali csoportjai a Becsület napja alkalmából, hogy megemlékezzenek a kitörésről. A Becsület napját idén először betiltatta a rendőrség, de végül a három szélsőjobboldali rendezvényből egyet átengedtek, ezt a Városmajorban tartják majd meg és antifasiszta akció is szerveződik ellene. A jogi helyzet valóban nem egyszerű. Magát a Kitörés túrát viszont a teljesítménytúra-szövetség elismeri hivatalos túraként, pedig a résztvevők ruházatából, az útvonalból és az időpontból egyértelműen kiderül, hogy a náci szimpatizánsok programsorozatához tartozik. (Népszava)

Kapcsolódó: Közpénzből támogatja az állam a szélsőjobbos Kitörés-túrát

Mégis vonulhatnak a neonáci szervezetek Budapesten

Szele Tamás: A neonáci Internacionálé

A köztévé szerint a neonácik hazafiak, az ellentüntetők migránsbarát szélsőségesek

(Kiemelt kép: Facebook)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!