Holnap lehet a 2022-es választás főpróbája Dunaújvárosban

Dunaújvárosban  először indul összellenzéki támogatottsággal közös jelölt országgyűlési választáson. Az ellenzéki összefogás az önkormányzati választáson működött és most kiderül, hogy parlamenti képviselő választásán is sikeres lehet-e.

A Fidesz ráadásul nem saját jelöltet indít, hanem egy formálisan függetlent támogat. Persze azért a kamupártok jelöltjeit is bevetik az ellenzék ellen.

A dunaújvárosi időközi választás két esélyes jelöltje:

    • Kálló Gergely jobbikos politikus, közös ellenzéki jelölt és
    • Molnár Tibor, aki függetlenként, de a Fidesz-KDNP kormánytámogatásával induló jelölt

A Fidesz érdekeset húzott: egyrészt plakáton ez előtt még nem láttunk olyan feliratot, hogy egy jelölt a Fidesz-KDNP kormány (és nem a pártszövetség) támogatásával indult volna, másrészt sokáig ki sem derült, mi a szándékuk a városban.

Dunaújvárosban  a Jobbik az úr: Pintér Tamás a 18-as országgyűlési választáson itt húzta be pártja egyetlen egyéni mandátumát, másfél évre rá pedig nyert a polgármester-választáson is (az összeférhetetlenség miatt tartanak időközit), mindkétszer Kálló Gergely volt a kampányfőnöke. Ha most az ellenzék nyer, azzal csak megtartja az eddigi helyét és a kétharmad nem rezdül, a Fidesz viszont a botrányok ellenére most ráerősíthetne a néhány fős többségre.

Nagyon érdekes a kormánypárt taktikája. A Fidesz a két bukás után nem hogy nem állított saját jelöltet, de ráadásul elég későn állt be Molnár mögé.

Ezt lehet úgy is értelmezni, hogy a Fidesz nem akarja, hogy ráégjen egy újabb bukás, de az ellenzék szerint egyáltalán nem adta fel a Fidesz a körzetet.

Az ellenzéki térfélen is van egy fontos változás: Kálló Gergely most nem jobbikos színekben, hanem összellenzéki jelöltként indul. Az önkormányzati választáson lepróbáltak már egy ehhez nagyon hasonló modellt – októberben sok helyen egy civil szervezet mögé álltak be az ellenzéki pártok -, országgyűlési képviselő-jelöltnél viszont ez az első példa.

Győzelme Kálló szerint azt üzenné, hogy az összefogás a parlamenti választáson is sikeres recept (vereség esetén is ugyanígy gondolja amúgy), ha viszont veszít, akkor a Fidesz érvelhet azzal, ellenük még így is kevesek. (hvg.hu)

Kapcsolódó: Nem lesz fideszes jelölt a dunaújvárosi időközi választáson

Kampány: A fideszes lap szerint az ellenzéki jelölt kutyákkal etetné a dunaújvárosiakat

(Kiemelt kép: Kálló Gergely és Arató Gergely – Forrás: Kálló Facebook oldala, ahol azt írta: Arató Gergely és Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselőkkel standoltam. Köszönöm, hogy itt voltak, egységben az erő!)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!