Hivatalos: iráni rakéta találta el az ukrán gépet

Egyre több jel utal arra, hogy Irán felelős az ukrán utasszállító szerdai katasztrófájáért, amelyben 176-an haltak meg. Amerikai sajtóértesülések már felvetették Irán érintettségét, a kanadai miniszterelnök most hivatalosan is bejelentette, hogy iráni rakéta találta el a gépet.

— A több forrásból, a szövetségeseinktől és saját hírszerzőinktől származó információk szerint a bizonyítékok azt mutatják, hogy a repülőgépet egy iráni föld-levegő rakéta lőtte le – mondta Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

Trudeau nyilatkozata hatására Irán visszautasította, hogy a gépet iráni rakéta találta volna el, mégis Teherán felszólította Kanadát, hogy ossza meg információit az iráni nyomozókkal, ha esetleg mégis így történt.

Szemtanúk azt állították, hogy az utasszállító még a levegőben kigyulladt. Irán azt követően bejelentette, hogy nem adja át a gép feketedobozát a Boeingnek.

Az amerikai elnök egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy ő személy szerint gyanakszik valamire, de nem akarja elmondani, majd azzal folytatta, hogy ez egy nagyon tragikus dolog, és hogy szerinte valaki hibát követett el.

Az utasszállítón 82 iráni mellett 63 kanadai állampolgár utazott. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön telefonon beszélt Haszán Roháni iráni államfővel, és nemzetközi vizsgálatot sürgetett a repülőgép-szerencsétlenség ügyében.

Videós bizonyíték is van a rakétára

A New York Times által tegnap este közzétett videón látható, ahogy egy iráni rakéta nem messze a teheráni reptértől, Parand város felett eltalálja a repülőgépet.

Ez ugyanaz a terület, ahol megszakadt az utasszállító jeladása, mielőtt lezuhant volna.

A Bellingcat nemzetközi oknyomozó újságírócsoport közben bizonyítottnak találta a repülőt eltaláló rakétáról készült és az interneten megjelent videofelvétel hitelességét – számolt be az UNIAN ukrán hírügynökség. A Bellingcat közleménye szerint szakértőik egy csoportja megmérte azt az időt, amennyi szükséges a kamerának a robbanás hangjának a rögzítéshez, megbecsülte a helyszín távolságát, ezt pedig összevetette a videó földrajzi helyzetének adataival és az ukrán járat repülési útvonalával.

A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata szerda reggel felszállás után azt követően zuhant le, hogy már elérte a 2400 méter repülési magasságot. A Boeing 737-es típusú gépének fedélzetén utazók közül senki sem élte túl a becsapódást.

Zelenszkij: a rakétatalálat nem kizárt, de ezt nem erősítették meg

Az ukrán államfő nem zárta ki, hogy rakétatalálat okozta az ukrán utasszállító gép szerdai katasztrófáját Iránban, de jelezte, hogy ezt a lehetséges okot még nem erősítették meg.

Volodimir Zelenszkij a Telegram üzenetküldő szolgálaton és a Facebookon is közzétett bejegyzésében azt írta: “A rakétatalálat verziója nem kizárt, de egyelőre nem megerősített”.

Az ukrán államfő – számba véve a külföldi állami vezetők sajtónyilatkozatait – felszólította Ukrajna partnerországait, elsősorban az Egyesült Államokat, Kanadát és Nagy-Britanniát, hogy a katasztrófával kapcsolatos adataikat bocsássák a tragédia okait vizsgáló bizottság rendelkezésére. Közölte azt is, hogy még a nap folyamán tárgyalni fog erről Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel.

Hozzáfűzte, hogy a katasztrófa körülményeinek feltárásával foglalkozó bizottság folytatja munkáját, és ebben ukrán szakértők is részt vesznek.

“Arra számítunk, hogy minden információt és hozzáférést biztosítanak számukra, ami az objektív vizsgálat elvégzéséhez szükséges” – mondta.

“Célunk a vitathatatlan igazság megállapítása. Ezt az egész nemzetközi közösség felelősségének tekintjük. Az emberi élet értéke fölötte áll minden politikai indítéknak” – fogalmazott az ukrán elnök. (Euronews, Mérce, MTI)

Kapcsolódó: Amerikai tisztségviselők szerint Irán lelőtte az ukrán gépet

Már a levegőben kigyulladt az ukrán repülőgép

Irán nem adja át a lezuhant ukrán repülőgép fekete dobozát