Hetvenháromezerrel, 1,28 millióra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma a világon

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma ma reggelre 73 ezerrel, 1 275 542-re nőtt a világban. A Covid-19 betegségben 69 498-an vesztették életüket, az utóbbi egy napban 4727-en, a gyógyultak száma 262 985, ami 16 ezerrel több, mint egy nappal korábban – olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében. A fertőzés 183 országban van jelen.

A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

Kínában (Hongkong és Makaó nélkül), ahol a járvány a múlt év végén elkezdődött, 82 641 esetet tartottak nyilván ma reggel, 67-tel többet, mint tegnap reggel. A vírus okozta betegségben eddig 3335-en haltak meg, kettővel többen, mint egy napja. A gyógyultak száma 77 294, egy nappal ezelőtt ez a szám 134-gyel kevesebb volt.

A legtöbb regisztrált fertőzött az Egyesült Államokban van: 337 637, ami 25 561-gyel több, mint vasárnap, a halálos áldozatok száma 9647, a számuk 1148-cal nőtt egy nap alatt. A gyógyultak száma 17 578, ami 2581-gyel több, mint vasárnap.

Olaszországban 128 948 regisztrált fertőzött van, 4316-tal több egy nap alatt, 15 887 halálos áldozat – 525-tel több, mint vasárnap -, és 21 815 gyógyult, ami 819-cel több.

Spanyolországban 131 646-ra nőtt a feljegyzett fertőzöttek száma, ami 5478-cal több, mint egy nappal korábban, 12 641-re emelkedett a halottak száma, egy nap alatt 694 ember vesztette életét, és 38 080-ra nőtt a gyógyultak száma, ami 3861-gyel több, mint vasárnap.

Németországban 10 123 fertőzöttet regisztráltak eddig, 4031-gyel több az egy nappal korábbinál, 1584 elhunytat, 140-nel többet, mint vasárnap, és 28 700 gyógyultat, ami 2300-zal több.

Franciaországban 93 780 fertőzött szerepelt hétfő reggel a nyilvántartásban, 2932-vel több, mint egy napja, 8093 halott, 519-cel több, mint egy nappal korábban, és 16 354 gyógyult, 782-vel több.

Iránban 58 226 volt a regisztrált fertőzöttek száma hétfőn, 2483-mal több, mint egy nappal korábban, 3603 az elhunytaké, 151-gyel több, mint egy nappal korábban, és 22 011 a meggyógyultaké, 2275-tel több, mint vasárnap.

Az Egyesült Királyságban 48 440 feljegyzett fertőzött volt hétfőig, 5961-gyel több, mint egy napja, 4943 halálos áldozat, 623-mal több, és 229 gyógyult, 14-gyel több.

Tovább lassult a járvány Németországban, de újabb szigorítást vezethetnek be a határon

Tovább lassult a koronavírus-járvány Németországban az igazolt fertőzöttek számának alakulásáról ma megjelent adatok alapján, de a vírus terjedését akadályozó intézkedéseket újabb határellenőrzési szigorítással egészíthetik ki.

A szövetségi kormányban alakított úgynevezett koronavírus-kabinet mai ülésén megtárgyalják a belügyminisztérium előterjesztését arról, hogy vezessék be a Hollandiával és Belgiummal, valamint a Lengyelországgal és Csehországgal közös határszakaszon is az országhatár többi részén (az Ausztriával, Svájccal, Franciaországgal, Luxemburggal és Dániával közös szakaszon) március 16. óta érvényesített előírást, miszerint állandóan ellenőrizni kell az átkelő forgalmat, és csak a halaszthatatlan ügy miatt érkezőket szabad beléptetni.

A javaslat támogatottsága nem egyöntetű. A hosszú várakozási idő súlyos zavarokat okozhat a szállítási láncolatokban – mondta a Hendrik Wüst, a holland határ mellett fekvő Észak-Rajna-Vesztfália tartomány közlekedési minisztere a Focus online hírportálnak, rámutatva, hogy Hollandia az egyik legfontosabb nyugat-európai logisztikai központ, az EU-ban értékesített déligyümölcsök jó részét például a rotterdami kikötőben hajózzák be.

A koronavírus-kabinet ülésén egy sor további előterjesztésről is tárgyalnak. Elindíthatnak például egy újabb gazdasági mentőcsomagot, amely a közepes méretű vállalatok támogatását szolgálja. Sajtóértesülések szerint a csomag legfőbb eleme, hogy az állam korlátozott időre 100 százalékos garanciát vállal az ebbe kategóriába tartozó cégeknek adott bankhitelekre. Vállalkozásonként legfeljebb 500 ezer eurónyi (mintegy 180 millió forint) hitel törlesztésére lehet állami garanciát kérni. A program keretösszege 300 milliárd euró.

Így a március közepe óta sorozatban bejelentett válságkezelő intézkedések – a vissza nem térintendő azonnali támogatások, a rövidített munkaidőre átállított dolgozók bértámogatása, a hitelprogramok és hitelgarancia-vállalási programok – keretösszege együttvéve átlépheti a kétezer milliárd eurós határt.

A koronavírus-kabinet hivatalosan nem létező testület, csupán informális egyeztető fórum, az elnevezés így csak idézőjelben szerepel (“Corona-Kabinett”) a belső kormányzati dokumentumokban. Hetente rendszerint kétszer ülésezik, hétfőn szűkebb körben, a kancellár és a kancelláriaminiszter, a pénzügyi, a belügyi, az egészségügyi és a védelmi tárca vezetőjének részvételével, csütörtökön pedig az adott ügyekben érintett további minisztériumok vezetőivel. A döntéseket a kormányüléseken öntik hivatalos formába – írta a Welt am Sonntag című lap.

A vírust bizonyítottan hordozók száma 4,19 százalékkal emelkedett tegnaphoz képest. Ez az utóbbi napok legalacsonyabb értéke.

A Die Zeit című hetilap hírportálján közölt számítás alapján a regisztrált fertőzöttek számának duplázódási ideje 10 nap. Ez vasárnap és szombaton még 9, pénteken pedig 8 nap volt.  A szövetségi kormány szerint az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének megőrzéséhez a 14 nap körüli szintre kell emelni a duplázódási időt, mert két hét a súlyos betegek átlagos kezelési ideje.

Csehországban lassult a fertőzöttek számának napi növekedése

Jelentősen visszaesett az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése tegnap Csehországban.

Ma reggel országszerte 4591 fertőzöttet tartottak nyilván a tegnapi 4475-tel szemben. A vasárnapi növekmény tehát 116 a szombati 282-vel szemben, hosszabb ideje a legalacsonyabb szám. A szombati növekedés is alacsonyabb volt, mint a pénteki.

A napi laboratóriumi tesztek száma ugyanakkor továbbra is magas, szombaton meghaladta a hatezret, vasárnap pedig az ötezret. Hétfő reggelig 85 014 tesztet végeztek el.

A betegség következtében elhunyt személyek száma hétfő reggelre 72-re emelkedett, ami tízzel több, mint egy nappal korábban. A kigyógyultak száma 96-ra emelkedett, 18-cal több, mint vasárnap reggel.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint a cél az, hogy a napi tesztek száma tízezerre emelkedjen.

A cseh kormány mai ülésén megvitatja az érvényben lévő korlátozások esetleges enyhítését.

Andrej Babis miniszterelnök tegnap nem zárta ki, hogy a cseh kormány már húsvét előtt enyhíthetne a jelenlegi korlátozásokon, és engedélyezhetné újabb boltok kinyitását, illetve néhány sporttevékenységet.

A vezető politikusok között ugyanakkor nincs egységes vélemény az április 11-én lejáró szükségállapot meghosszabbításáról. A kormány azt javasolta a parlamentnek, hogy a szükségállapotot újabb harminc nappal, tehát május közepéig hosszabbítsák meg. Az ellenzéki pártok vezetői tegnap közös közleményben azt követelték, hogy a kormány részletesen indokolja meg a szükségállapot bevezetését, és ezt csak április végéig akarják meghosszabbítani.

Míg Andrej Babis elfogadhatónak minősítette az április végi dátumot, Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke kitart a május közepi dátum mellett. Álláspontját azzal indokolja, hogy csak a szükségállapot által megteremtett jogi helyzetben lehet hatékonyan védekezni a járvány terjedése ellen. A cseh képviselőház kedden ül össze, és hoz döntést ebben a kérdésben. Radek Vondrácek, a testület elnöke úgy nyilatkozott, hogy kétnapos éles politikai és szakmai vitára számít.

Ukrajnában újabb szigorítások léptek életbe, tilos arcmaszk nélkül utcára lépni

Életbe léptek ma Ukrajnában azok az új korlátozó intézkedések, amelyeket a kormány a múlt héten rendelt el, a szigorítások értelmében egyebek mellett tilos mostantól arcmaszk és személyes iratok nélkül nyilvános helyen, illetve közterületen tartózkodni.

Ezenfelül kötelezővé tette a kormány a hatvan évesnél idősebbek önelszigetelését. Ők csak két kilométeres körzeten belül mehetnek ki otthonukból, és csakis élelmiszer- vagy gyógyszervásárlás, illetve napi legfeljebb kétszeri háziállat-sétáltatás céljából. A közterületeken legfeljebb kettesével járkálhatnak az emberek. Tiltott lett a szabadtéri sportlétesítmények, játszóterek, parkok és vízparti területek látogatása is. Háziállatokat mostantól egyszerre csak egy ember sétáltathat.

Ukrajnában mára egy nap alatt hat új esettel, 38-ra emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 68-cal 1319-re. A betegségből eddig 28-an gyógyultak fel az országban.

Kárpátalja megyében meghalt az első beteg, egy nő, aki súlyos állapotban, lélegeztetőgépen volt – közölte a megyei kormányzóság sajtóosztálya, hozzátéve, hogy jelenleg 35 igazolt fertőzöttet tartanak számon a megyében, közülük kettő állapota súlyos. Ungváron egy 28 éves segédlelkész is megfertőződött egész családjával – feleségével, szüleivel és féléves kisgyermekével – együtt. Neje és a csecsemő kivételével valamennyien kórházba kerültek – hozta nyilvánosságra az ungvári városi tanács.

Belehalt a Covid-19 betegség szövődményeibe hétfőn egy 57 éves pap is a nyugat-ukrajnai Ternopil megyében. A hétvégén Umanban egy amerikai állampolgárságú haszid zsidó zarándok halt bele a betegségbe: mostanra kiderült, hogy felesége és két gyermeke is fertőzött – tájékoztatott a közép-ukrajnai Cserkaszi megyében lévő város polgármestere.

Az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félszigeten április végéig meghosszabbították a karantént, tegnapi adatok alapján eddig 20 koronavírusos fertőzöttet regisztráltak a félszigeten – írta az RBK hírportál.

Lakásaikat az ottlakók csak munkavégzés, élelmiszer- vagy gyógyszervásárlás, háziállat-sétáltatás céljából, illetve sürgős orvosi segítségnyújtás szüksége esetén hagyhatják el.

Ukrajna már 53. helyen áll azon országok között, ahol a koronavírust kimutatták a Johns Hopkins egyetem statisztikája szerint – hozta nyilvánosságra hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportál. Viktor Ljasko ukrán egészségügyiminiszter-helyettes, országos tisztifőorvos mai sajtótájékoztatóján közölte, hogy az igazolt fertőzések számának átlagos napi növekedése Ukrajnában az elmúlt 12 napban 27 százalékos volt, az elmúlt napban pedig 7 százalékos.

Oroszországban csaknem ezerrel nőtt a fertőzöttek száma

Oroszországban 954-gyel nőtt egy nap alatt, és elérte a 6243-at a koronavírus-fertőzöttek száma a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint.

A halottak száma 47 (az elmúlt nap alatt hárman hunytak el), a meggyógyult pácienseké pedig összesen 406 a mai adatok szerint. A fővárosban 4484, Moszkva megyében 82, Szentpéterváron pedig 35 fertőzött embert ápolnak. A Covid-19-fertőzést a 85 orosz régióból 80-ban észlelték.

Három szibériai régióban, Irkutszk, Tomszk és Krasznojarszk megyében elrendelték a Moszkvából és Szentpétervárról érkezett utasok kéthetes otthoni karanténját.

A Vlagyimir megyei Generium cég ma közölte, hogy az orosz fogyasztóvédelmi felügyelettől (Roszpotrebnadzor) alkalmazási engedélyt kapott koronavírus-gyorstesztje, amely 40 perc alatt 94 százalékos pontossággal állapítja meg a fertőzöttséget.

Makszim Resetnyikov gazdaságfejlesztési miniszter kijelentette, hogy az orosz gazdaság lassan és szakaszosan fog helyreállni. Meglátása szerint ennek sebessége nagyban függ a most elfogadott belső intézkedésektől és a külső konjunktúrától is.

Anton Sziluanov pénzügyminiszter szerint Oroszország felkészült “az új realitásra”, amelynek kezeléséhez a márciusi adatok szerint 551,2 milliárd dollárnyi deviza- és aranytartaléka van.

Egyelőre nincsenek új szigorítások a Nyugat-Balkánon, de a hatályos intézkedéseket sem tartja be mindenki

A múlt hét végén nem vezettek be újabb szigorító vagy elővigyázatossági intézkedéseket a Nyugat-Balkánon az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében, az eddigi előírásokat és a kijárási tilalmat azonban továbbra sem tartja be mindenki.

Mintegy hatvan szerb katona fertőződött meg az új típusú koronavírussal március közepén – közölte a szerb államfő. Ők azok, akik a külföldről hazaérkezőket fogadták március 13. és 16. között. A hatósági személyek közül körülbelül 20 rendőr is a fertőzöttek között van, illetve az összes fertőzött mintegy tíz százaléka az egészségügyi dolgozók közül került ki, ők mind munkavégzés közben kapták el a vírust. Szerbiában hétfőre 1624-ről 1908-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma.

A Szerbiát segítő kínai szakemberek szerint a szerbiai állampolgárok fegyelmezetlenek, és nem tartják be az előírásokat, ezért véleményük szerint 24 órás kijárási tilalmat kellene bevezetni a járvány megfékezése érdekében.

A szerb miniszterelnök közölte, tíz napon belül megkezdik a gyógyult koronavírusos betegek vérplazmájával történő gyógyítást, amely Kínában jó eredményeket mutatott.

Bosznia-Hercegovinában tegnap estig 23-an haltak be a Covid-19 betegségbe, és egy nap alatt 624-ről 654-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A betegség szövődményeibe egy nemzetközileg elismert járványügyi szakember, Sefik Pasagic is belehalt.

A montenegrói kormány a kis- és közepes vállalkozások gazdasági támogatása mellett az idegenforgalommal és mezőgazdasággal foglalkozók támogatásáról is tárgyal, ugyanis ezeket a szektorokat érintik a leginkább a járvány következményei. Montenegróban az utóbbi 24 órában 203-ról 214-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma.

Észak-Macedóniában 483-ról 555-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma vasárnapról hétfőre. Az egészségügyi miniszter mobilkórházak felállítását jelentette be a szinte tünetmentes betegek számára. Közölte, az ország belépett a csoportos fertőzések szakaszába, egyre több a megbetegedés, ezért a korlátozó intézkedések szigorítására lehet számítani.

Koszovó korábban lezáratta a határait, bezárta az iskolákat, kávézókat, bevásárlóközpontokat, és éjszakai kijárási tilalmat vezettek be, a kormány egyelőre nem tervez újabb szigorításokat. Egy nap alatt 140-ről 145-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma.

Franciaországban lassult a halottak és a súlyos betegek számának növekedése

Franciaországban 24 óra alatt 357-tel emelkedett a koronavírus-fertőzés kórházban és 161-gyel az idősotthonokban meghalt áldozatainak száma, ami az elmúlt héten a legalacsonyabb napi szintű emelkedést jelenti – közölte tegnap este a francia közegészségügyi igazgatóság.

A közlemény szerint a járvány áldozatainak száma az előző napi 7560-ról 8078-ra emelkedett.

Az idősotthonokban március 1. óta 2189-en, a kórházakban 5889-en vesztették életüket.

Az egészségügyi hatóságok szerint a járvány terjedésének legfőbb fokmérője az intenzív osztályokon kezelt betegek számának változása: szombat este óta 140 újabb fertőzött került intenzív osztályra, míg az előző nap 176-tal, 48 órával ezelőtt pedig 263-mal emelkedett a súlyos betegek száma, azaz a járvány terjedése fokozatosan csökkent. Jelenleg 6978 beteget ápolnak intenzív osztályokon.

Az egészségügyi hatóságok hangsúlyozták: valamennyi adat összevetése ugyanakkor megerősíti, hogy a járvány még mindig folytatódik Franciaországban és súlyosan terjed.

A regisztrált betegek száma az előző napi 68 605-ról 70 478-ra nőtt. Kórházban 28 891 fertőzöttet ápoltak, ami 748-gyal több, mint szombaton, és 745-en gyógyultan távozhattak az elmúlt 24 órában a kórházakból. Ezzel 16 183-ra emelkedett a kórházban március 1. óta meggyógyultak száma.

Szlovákiában a húsvét idejére utazási korlátozások bevezetését tervezi a kormány

Tegnap is tovább nőtt az új típusú koronavírussal diagnosztizáltak száma Szlovákiában, ahol a húsvét idejére utazási korlátozások bevezetését tervezi a kormány – ez utóbbit Igor Matovic, kormányfő orvosszakértőkkel megvalósított találkozója után jelentette be tegnap.

Szlovákiában vasárnap újabb 14 személynél diagnosztizálták a Covid-19 betegség kórokozóját, és így 485-re emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma vasárnap délig – jelentette be Marek Krajcí, szlovák egészségügyi miniszter.

Az országban az elmúlt héten az újonnan regisztrált fertőzöttek száma megközelítette a napi 30-as átlagot, de a hét második felétől az újonnan diagnosztizáltak száma némileg lassabb ütemben nőtt, pénteken 24, szombaton pedig 21 volt. Vasárnap délig összesen már 15155 vírustesztet végeztek el, ezek közül 14670 bizonyult negatívnak. Jelenleg 171 személyt kezelnek kórházban, közülük hármat intenzív osztályon. A kórnak egyelőre nincs hivatalosan elismert halálos áldozata, eddig nyolc beteg felgyógyulását erősítették meg.

Április 8-tól 13-ig, vagyis a húsvéti ünnepek idejére utazási korlátozásokat akar bevezetni Szlovákiában a kormány, erről hétfői ülésén hoz döntést a kabinet – jelentette be vasárnap Igor Matovic, kormányfő, aki a tervezett intézkedést azzal indokolta, hogy az ünnepek idején szokásos találkozások “tűzgyújtói lehetnek a járvány terjedésének.” Az utazási korlátozás nem vonatkozna a munkába járásra, a bevásárlásra, az orvoslátogatásra illetve néhány másik kivételre. (MTI)

Kapcsolódó: New York egyik állatkertjében megfertőződött több tigris

Boris Johnson kórházba került a fertőzés miatt

Meghalt négy fertőzött Magyarországon

Kevesebb a halott, de emelkedett a fertőzöttek száma Olaszországban

Tartósnak tűnik a járvány lassulása Németországban és Spanyolországban

Országos tisztifőorvos: Budapesten nagy a kockázata a járvány berobbanásának

Szele Tamás: Koronakörkép

Egy amerikai immunológus szerint talán megvan a koronavírus ellenszere

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!