Hétfőn bevezetik a diktatúrát?

A kormány, pontosabban talán az állampárt teljhatalmat akar adni Orbán Viktornak, a járvány miatti vészhelyzetre hivatkozva el akarja vonni a parlament jogköreit.

A vészhelyzetre hivatkozva korlátlan időre átadna a parlament minden jogot a kormánynak – erre figyelmeztet Hadházy Ákos független parlamenti képviselő.

“A kormánynak még saját képviselőinek egészsége sem fontos, ez nem csak az eszetlen kézfogásokból látszik. Még az is csak ellenzéki javaslatra jutott eszébe, hogy a parlament ún. felsőházi termében több a szék, így kicsit szellősebben ülhetnek hétfőn, amikor a kormány vérlázító javaslatát fogják kétharmaddal megszavazni: KORLÁTLAN időre átadna a parlament minden jogot a kormánynak a vészhelyzetre hivatkozva.

A parlament úgy adná most át a jogokat, hogy majd a kormány mondja meg, mikor van szerinte a vészhelyzetnek vége. Gondolom, ha csökkenne a népszerűsége, akkor el fog húzódni.”

– írja a független képviselő Facebook oldalán.

“A lóláb azonnal kilóg: a törvénytervezet megtiltja a népszavazásokat, időközi választásokat és gyorsan rendelkezik pl. arról, hogy ha egy önkormányzat feloszlik, akkor is marad minden a régiben, marad a – fideszes – polgármester. Egy Btk. módosítással pedig három évvel tervezi büntetni, ha valaki „valótlant” állít a járványról”

– hangsúlyozza Hadházy Ákos, aki  az írását ezzel fejezi be:

“Nem vagyok hajlandó teljhatalmat adni egy olyan miniszterelnöknek, aki egy hete még azzal riogatott, hogy nem ad fizetést a tanároknak, ha bezárják az iskolákat. Aki hétfőn nagy elánnal magyarázta, miért nem kell tesztelni az embereket.

Aki még ma reggel is azt kiabálja, hogy a határok lezárásával megoldja a dolgot. És akinek kancelláriaminisztere kamerába mondja, hogy 65 év alatt nyugodtan fertőzzük meg egymást.”

Egy másik független képviselő, Szabó Szabolcs a Facebookon megosztott videóban hasonlóan veszélyesnek nevezi a Fidesz törvényjavaslatát:

Orbán Balázs: remélhetőleg a frakciók támogatni fogják a veszélyhelyzet meghosszabbítását

A kormány reméli, hogy a lehető legtöbb parlamenti frakció támogatni fogja a koronavírus okozta veszélyhelyzet meghosszabbítását – mondta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára.

Hozzátette: ha ez nem történik meg, akkor a kormány nem tudja fenntartani azokat az intézkedéseket, amelyeket az egészségbiztonság erősítéséért és a gazdaság megvédéséért hozott.

Elmondta: az alaptörvény értelmében a veszélyhelyzetet mint rendkívüli jogrendi állapotot a kormány csak 15 napra tudja elrendelni.

Ezt követően a veszélyhelyzet meghosszabbítása, illetve a már meghozott intézkedések hatályának meghosszabbítása az Országgyűlés hatáskörébe tartozik – közölte Orbán Balázs.

A jövő héten az Országgyűlésnek sürgősséggel kell döntenie a meghosszabbításról, lehetőség szerint a házszabálytól való eltéréssel, amely négyötödös többséget jelent – fűzte hozzá.

A kormány a fertőzöttek számának további emelkedésére számít, és igyekszik felkészíteni az ellátórendszert arra, hogy megnő azok száma, akik kifejezetten rosszul reagálnak a fertőzésre – mondta, megjegyezve, hogy az ezzel kapcsolatos előkészítő munkán túl van a kormány.

Folyamatosan matematikai és virológiai alapú modellezés keretében nézik, hogy milyen intézkedések lehetnek szükségesek, és gyűjtik a nemzetközi tapasztalatokat is – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a kormány kész további intézkedéseket hozni ennek megfelelően, amikor a járvány újabb szakaszba lép.

(Kiemelt kép: katonai járőrök Debrecenben – MTI/Czeglédi Zsolt)