Háromszáz alá csökkent a halottak napi száma Olaszországban

Most először csökkent háromszáz alá március 15. óta az új koronavírus-járvány halálos áldozatainak egy nap alatti száma Olaszországban, és így elérte a 26 644-t – közölte ma este az olasz polgári védelmi hatóság. Az aktív fertőzöttek száma több napi csökkenés után ismét emelkedett.

A halottak száma egy nap alatt több mint százötvennel csökkent 260-ra a korábbi 415-ről.  A tendenciát a holnapi adatok erősíthetik meg, mivel a most közölt halálozási adatok nem teljesek az április 25-i nemzeti ünnepen hiányosan végzett regisztráció miatt.

Az aktív fertőzöttek száma országosan 256 beteggel emelkedett, miközben egy nappal korábban 680-nal csökkent a számuk. Hat napja most először emelkedett ismét az aktív fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 106 103-nak felel meg.

A betegek több mint nyolcvan százaléka házi karanténban tartózkodik, mivel enyhe tüneteket mutat vagy tünetmentes. Az intenzív osztályokon kezeltek száma kétezerkilencre süllyedt az egy hónappal ezelőtti több mint négyezerről.
A gyógyultak létszáma meghaladta a 64 ezret.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 197 675-t.

A gócpont Lombardiában 920-szal emelkedett a szűrt fertőzöttek száma az egy nappal ezelőtti 713 után. Az egy nap alatt szűrt betegek felét Milánó városában regsiztrálták. A halottak száma 56-ra csökkent a huszonnégy órája mért 163-hoz, a pénteki 166-hoz és a csütörtöki 200-hoz képest. A tartományban 72 ezer felett van a diagnosztizált fertőzöttek száma, a halottaké 13 ezernél magasabb.

Olasz kormányfő: a korlátozásokat nem oldjuk teljesen, de a gazdaságot el kell indítani

Az új koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetet nem oldják fel Olaszországban, a kijárási korlátozások sem szűnnek meg, de a gazdaság újraindítása elkerülhetetlenné vált Giuseppe Conte miniszterelnök szerint.

A miniszterelnök az óvintézkedések májustól tervezett enyhítéséről a La Repubblica című napilapban ma megjelent nyilatkozatában kijelentette, hogy lehetetlenség mindenkit azonnal ismét “visszaereszteni az utcára”. A járványügyi helyzet továbbra sem teszi lehetővé, hogy teljesen feloldják az országosan március 11-én bevezetett kijárási korlátozást és engedélyezzék a szabad mozgást.

Giuseppe Conte miniszterelnök este jelentette be az óvintézkedések holnaptól induló enyhítésének részleteit. 

Ha szeretitek Olaszországot, továbbra is be kell tartanotok a társadalmi távolságtartást – szólította fel a lakosságot Giuseppe Conte kormányfő esti sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva, hogy nagyon hosszú és nehéz időszak következik, melyben a gazdasági újraindulást a “járvánnyal való együttéléssel” kell egyeztetni.

Május 4-től továbbra is csak indokolt esetben lehet elhagyni a lakókörzetet, engedélyezett lesz a nem együtt élő családtagok találkozása, de továbbra is tilos a közösségi gyülekezés. Engedélyezik a profi sportolók egyéni edzését, valamint a temetéseket, legfeljebb tizenöt résztvevővel. Újraindul a kézműves ágazat és az építőipar.

Május 18-től indul újra a kereskedelem, megnyitják a múzeumokat, könyvtárakat, valamint újraindulhatnak a professzionális csapatsport edzései. Június 1-jétől nyitják újra a presszókat, éttermeket, fodrászatokat, kozmetikai szalonokat.

Nagyon óvatosan kell oldanunk az óvintézkedéseket, tudva, hogy akármikor ismét felfelé ívelhet a járványgörbe – jelentette ki Giuseppe Conte.

Spanyolországban öt hét után először 300 alá csökkent az áldozatok száma

Spanyolországban öt hét után először 300 alá csökkent az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak a száma – közölte ma a spanyol egészségügyi minisztérium.

A tartományok napi jelentéséből készült összefoglaló szerint az elmúlt 24 órában 288-an haltak meg, 90-nel kevesebben mint szombaton, és 79-cel kevesebben mint pénteken. Az igazolt fertőzöttek közül eddig 23 190 ember hunyt el.

A napi gyógyult esetek száma stabilan háromezer felett van napok óta, vasárnapra 3024-gyel emelkedett a számuk a szombati 3353 és a pénteki 3105 után, és összesen elérte a 98 732-t.

A szaktárca tájékoztatójában ma  csak azoknak a fertőzötteknek a számát közölte, akiket a legmegbízhatóbbnak tartott, orr- és garatváladékból vett minta felhasználásával készített PCR-tesztek bizonyítottak. Ezzel a módszerrel az elmúlt egy nap során 1729 pozitív esetet szűrtek ki, míg a járvány kezdete óta 207 634 fertőzést igazoltak.
A minisztérium tegnapi összesítésében a regisztrált fertőzések száma még több, összesen 223 759 volt, amelyből 17 854 esetet szerológiai vizsgálattal azonosítottak. Az eljárás a vírussal szemben képződött ellenanyagokat mutatja ki a vérből. A szaktárca szerint mivel jellemzően már lezajlott fertőzéseket igazol, ezek nem tekinthető új eseteknek.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi online sajtótájékoztatóján Madridban elmondta, hogy amennyiben a járvány terjedésének lassulása továbbra is hasonló mértékben folytatódik, nem lesz akadálya a járványügyi korlátozások további enyhítésének. Erre vonatkozó javaslatait a szakértői testület átadta a kormánynak – tette hozzá a járványügyi vezető.

Mint mondta, a tilalmak feloldásához biztosítani kell, hogy az egészségügyi rendszer képes legyen megfelelően reagálni a járvány ismételt erősödése esetén, továbbá készen kell állni az enyhítő intézkedések hatásának nyomon követésére. Kórházi és alapellátási szinten is tesztelni kell, és szükséges, hogy minden gyanús esetet észlelni tudjanak.

Javasolták még egyebek mellett a kormánynak az intenzív terápiás ágyak számának megduplázását az ország kórházaiban, valamint tartalék képzését a koronavírus-járvány elleni védekezésben szükséges egészségügyi felszerelésekből és gyógyszerekből.

A járványügyi intézkedések első enyhítéseként vasárnap, hat hét után először, kimehettek az utcára a 14 év alatti gyerekek. Felnőtt kísérettel naponta egy órát lehetnek a szabadban, otthonuktól legfeljebb egy kilométeres távolságra.

A játszóterek használata továbbra is tilos.

Pedro Sánchez miniszterelnök tegnap esti sajtótájékoztatóján kilátásba helyezte, hogy május másodikától mindenki újra kimehet a szabadba sétálni és sportolni, ugyanis 43 napja csak a munkába járás, bevásárlás, kutyasétáltatás miatt lehet az utcán tartózkodni.

A spanyol kormány jövő keddi ülésén tárgyalja és nyilvánosságra hozza a járványügyi intézkedések enyhítésére vonatkozó menetrend tervezetét.

Remélhetően május második felében “a lehető legnagyobb elővigyázatossággal”, lassan és fokozatosan elkezdhetik feloldani a korlátozásokat – mondta a kormányfő.

Spanyolországban március 15-e óta van érvényben a lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapot, amelyet a parlament szerdán meghosszabbított május 9-én éjfélig.

Az otthoni munkavégzés jogának bevezetését tervezi a német kormány

Bevezethetik Németországban az otthoni munkavégzés jogát, a szövetségi munkaügyi és szociális minisztériumban már dolgoznak a törvényjavaslaton – mondta a tárca vezetője egy mai lapinterjúban.

A jogszabálytervezet ősszel kerül a kormány elé, és arról szól majd, hogy bárki dolgozhat otthonról, ha szeretne, és el tudja végezni a feladatait munkahelyi jelenlét nélkül  – mondta Hubertus Heil a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban.Valamennyi munkakörben meg lehet majd követelni az otthoni munkavégzés (homeoffice) lehetőségét, amelyben nincs feltétlenül szükség személyes megjelenésre a vállalat telephelyén. A munkavállaló szabadon eldöntheti majd, hogy állandóan, vagy bizonyos napokon dolgozik otthonról.

Ugyanakkor méltányos, “fair szabályokkal megakadályozzuk, hogy az otthonról végzett munka túlságosan belefolyjon a magánéletbe” – mondta a szociáldemokrata (SPD) politikus, kiemelve, hogy “a homeoffice-ban is lejár a munkaidő, méghozzá nem este tízkor”.

A koronavírus-járvány kezdete óta az első óvatos becslések szerint 12 százalékról  25 százalékra emelkedett az otthonról dolgozó alkalmazottak aránya, ami azt jelenti, hogy nyolcmillióan végzik el a munkájukat hazulról. El kell érni, hogy ezt a járvány után is megtehessék – mondta Hubertus Heil.

A Bild am Sonntag összeállítása szerint az érvényes munkaügyi szabályok szerint az otthoni munkavégzés csak a munkaadó és az alkalmazott külön megállapodásával lehetséges. A munkahelyi balesetekre vonatkozó biztosítás a homeoffice-ra nem érvényes, így nem számíthat kártérítésre az otthon dolgozó alkalmazott, ha a munkaidő alatt balesetet szenved a lakásában.

Csődhullámtól tart a német utazási irodák szövetsége

Csődhullámtól tart az utazásszervező és utazásközvetítő vállalkozások németországi érdekképviselete (Deutscher Reiseverband -DRV) a koronavírus-járvány miatt, a szakmai szövetség mai közleménye szerint előfordulhat, hogy tagjainak többsége nem éli túl a válságot.

A szövetségi kormánynak sürgősen közbe kell lépnie, különben “nagyon hamar megsemmisül” az ágazat közepes méretű vállalkozásokra épülő szerkezete – nyilatkozott Norbert Fiebig, a DRV elnöke, aláhúzva, hogy “nem veszíthetjük el országunk turisztikai infrastruktúráját”.

A szövetség tagjainak körében végzett felmérés szerint április végéig 4,8 milliárd euró bevételkiesés várható a koronavírus-járvány lassítására bevezetett utazási korlátozások miatt. A tagvállalatok 20 százalékánál már voltak is elbocsátások. Háromnegyedük jelentkezett állami bértámogatásért, és 40 százalékuk az adófizetés felfüggesztésének lehetőséget is kihasználja.

Azonban egy turisztikai “védőernyő”, az ágazat helyzetére szabott, célzott támogatási program nélkül a 11 ezer utazási iroda és a 2300 utazásszervező cég többsége tönkremegy, ami munkahelyek tízezreinek megszűnésével járhat – figyelmeztetett az érdekképviselet.

A DRV adatai szerint az utazási irodák és utazásszervezők bevétele 35,4 milliárd euró volt 2019-ben, 1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi 35,2 milliárd euróhoz képest. Szolgáltatásaikat 55,2 millió ügyfél vette igénybe. Az utak 73,6 százaléka külföldi, 26,4 százaléka belföldi volt.

A koronavírus-járvány miatt szinte egyáltalán nem lehet szabadidő eltöltése céljával utazni Németországban. A tengerparti vidék nagy részét – például Usedom és Rügen szigetét – ellenőrző mecklenburg-elő-pomerániai kormány még a tartomány határát is lezárta, hogy feltartóztassa a vírust, így a saját nyaralóval rendelkező németek sem léphetnek be, ha más tartományban van a bejelentett lakhelyük. Külföldi utazásokat sem lehet szervezni, mert a külügyminisztérium a világ valamennyi országára utazási figyelmeztetést adott ki.

Boris Johnson holnap munkába áll

Munkába áll holnap Boris Johnson brit miniszterelnök, aki átesett az új koronavírus okozta Covid-19 betegségen, és néhány napig intenzív osztályon is kezelték.

A konzervatív párti kormányfő holnapi visszatérését – amelyet a brit sajtó egy ideje már valószínűsített – Dominic Raab külügyminiszter erősítette meg a BBC televízió mai politikai magazinműsorában.

Raab, aki Johnson megbízásából a miniszterelnöki teendőket is ellátta a kormányfő lábadozásának idején, kijelentette: Boris Johnson “alig várja”, hogy ismét munkába állhasson, és visszatérése “friss lendületet ad” majd az országnak.

Az 55 éves Johnsonról március 26-án állapították meg, hogy megfertőződött a Covid-19 járványt okozó SARS-CoV-2 nevű vírussal, miután a vírus okozta betegség enyhe tüneteit észlelte magán.


Az eredeti terv alapján a brit kormányfő egy hetet töltött volna elkülönítésben Downing Street-i rezidenciáján. Johnson azonban az elkülönítési időszak lejárta előtt egy nappal bejelentette a Twitteren közzétett videóüzenetében, hogy még elkülönítésben kell maradnia, mivel nem épült fel teljesen a betegségből, továbbra is észleli a fertőzés egyes tüneteit.

Állapota ezután tovább romlott, és három hete, április 5-én a londoni St. Thomas kórházba szállították.

A londoni kormányfői hivatal szóvivőjének akkori tájékoztatása szerint csak elővigyázatossági lépésről volt szó, amelyet Johnson orvosa javasolt.
Másnap azonban Johnsont át kellett vinni a kórház intenzív osztályára, mivel állapota még tovább romlott, bár lélegeztetésre nem szorult és tüdőgyulladást sem diagnosztizáltak nála.

A brit miniszterelnök egy hetet töltött kórházban, ebből három napot az intenzív osztályon.

Két hete hagyhatta el a St. Thomas kórházat, ahonnan a Londontól 65 kilométerre északnyugatra lévő Chequersbe, a brit miniszterelnökök vidéki pihenőhelyére távozott és azóta is ott tartózkodik.

Nem sokkal azután, hogy távozhatott a kórházból, Johnson a Twitteren közzétett videóüzenetében közölte: kezelésének ideje alatt volt két nap, amikor “bármerre eldőlhetett volna a dolog”. Hozzátette: semmi kétség nem fér ahhoz, hogy a St. Thomas kórház orvosai és ápolói az életét mentették meg.

Erre Dominic Raab is egyenes utalást tett a mai BBC-műsorban. A külügyminiszter megfogalmazása szerint “voltak bizonytalan kimenetelű pillanatok” Johnson kórházi kezelésének idején.

Boris Johnsonra máris erőteljes nyomás nehezedik elsősorban az üzleti szektor és a kormányzó Konzervatív Párt részéről annak érdekében, hogy kezdje el a járvány megfékezését célzó, több mint egy hónapja érvényben lévő korlátozások enyhítési menetrendjének kidolgozását, mivel a zárlat rendkívüli károkat okoz a brit gazdaságban.

Raab erről a mai BBC-műsorban csak annyit mondott, hogy egyelőre óvatos lépésekre van szükség, és az emberek közötti távolságtartás valamilyen formájára egy ideig még szükség lesz.

A lakosságnak “újfajta normalitáshoz” kell majd hozzászoknia – tette hozzá.
Nagy-Britanniában a hétvégén átlépte a húszezret a Covid-19 járvány halálos áldozatainak száma, és eddig csaknem 150 ezer ember szervezetében azonosították szűréssel az új típusú koronavírus jelenlétét.

6 ezer felett a fertőzöttek, 7 ezer felett a halottak száma Belgiumban

Noha valamelyest lassult a koronavírus-járvány terjedése Belgiumban, ma átlépte a 46 ezret az igazoltan fertőzöttek száma, a haláleseteké pedig a 7 ezret.

A közegészségügyért felelős belga hatóság friss bejelentése szerint mára újabb 809 embernél mutatták ki a fertőzést az elmúlt 24 órában, ezzel jelenleg 46 134 fertőzöttet tartanak nyilván az országban. Az új fertőzöttekről szóló napi jelentések az elmúlt héten ezer alatti új esetről számoltak be, azt megelőzően ezer körüli volt az újonnan regisztráltak száma, amíg az előtt még napi 1500 körül mozgott ez a mutató.

A közzétett grafikon szerint lassul a járvány terjedése az országban. A betegség március elejére datált belgiumi megjelenését követően alig másfél hét leforgása alatt, azaz hat héttel ezelőtt vasárnap 886-an voltak a fertőzöttek. Egy héttel később, március 22-én 3401 fertőzöttet tartottak nyilván az országban. Az azt követő vasárnap 10 836-ot, három héttel ezelőtt 19 691-et, két hete 30 589-at, múlt vasárnap pedig mintegy 38 500-at.

A hatóság 178 koronavírussal összefüggő újabb halálesetről számolt be. Az elmúlt négy napban több mint 500-an váltak a betegség áldozatává, jelenleg 7094 haláleset köthető a vírusfertőzéshez Belgiumban. Kórházakban 75-en, idősek otthonában 103-an haltak meg. A fertőzés következtében bekövetkezett elhalálozások mintegy 53 százaléka idősotthonokban történt.

Kórházba 204 embert vittek az elmúlt 24 órában, amely adat nem mutat lényeges eltérést az elmúlt napok átlagától. A járvány miatt foglalt kórházi ágyak száma folyamatosan csökken, mára 368-cal. A rendelkezésre álló mintegy 9500-ból jelenleg 3959 ágyat foglalnak el a fertőzöttek, nagyjából 500-zal kevesebbet, mint a hét közepén. A kórházban kezeltek közül 891 ember részesül intenzív ellátásban. Ez az adat közel egy hete folyamatosan, mintegy napi 30-cal csökken. Március 10. óta 10 785-en hagyhatták el gyógyultan a kórházakat Belgiumban.

Noha a betegség terjedését jelző görbe továbbra is emelkedik, a belga kormány pénteken, éjszakába nyúló tanácskozását követően a boltbezárásokkal és a szabad kijárás korlátozásával járó intézkedések fokozatos feloldásáról tájékoztatott.

A bejelentés szerint május 4-én a kevés személyes kontaktust igénylő munkahelyeken megindulhat a munka, május 18-tól szigorú szabályok mellett kinyithatnak a kereskedések, végül pedig az oktatási intézmények is folyamatosan, csökkentett létszámú osztályokkal újra megnyithatják kapuikat.

Az éttermek, bárok és egyéb vendéglátóipari egységek várhatóan csak júniustól látogathatók, a védőmaszk viselése azonban hétfőtől kötelező a tömegközlekedési eszközökön.

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétvégi számában arról számolt be, hogy a Lufthansa tulajdonába került korábbi belga légitársaság, a Brussels Airlines járatainak fokozatos újraindítását tervezi május 15-től.

A főként fapados – köztük a budapesti – járatokat fogadó dél-belgiumi Charleroi nemzetközi repülőterének igazgatósága március 20-án jelentette be, hogy a koronavírus-fertőzés okozta válság miatt április 5-ig nem fogad és nem indít egyetlen személyszállító repülőgépet sem. A határidőt azóta május 3-ra módosították.

Luxemburgban kis mértékben tovább lassult a vírus terjedése

A mai adatok szerint 16 új esetet regisztráltak 24 óra leforgása alatt, a halottak száma nem változott. A nagyhercegségben 3711 beteget és 85 elhunytat tartanak nyilván. Az elhunytak átlagéletkora 85 év, a fertőzötteké 46 év.

A helyi egészségügyi hatóság közlése szerint a járványgörbe több mint egy hete laposodik. Amíg korábban naponta mintegy 3-5 százalékkal voltak többen az új regisztrált fertőzöttek, addig az elmúlt nyolc napban az áltagos növekedés 1 százalék alatt van. A legtöbb fertőzésről március 25-én szereztek tudomást, amikor egy nap alatt 234 ember esetében volt pozitív a teszt Luxemburgban. Akkoriban a fertőzésszám napi átlagos növekedése 23 százalékos volt. Jelenleg 163 embert ápolnak kórházakban, közülük 26-an részesülnek intenzív ellátásban. Ez idáig 780-an távozhattak gyógyultan a kórházakból.

Hollandiában is lassul a járvány 

Hollandiában a helyi közegészségügyi intézet (RIVM) szintén a járvány további lassulásáról adott hírt. A ma délután közzétett adatok szerint az elmúlt napban 655 embernél lett pozitív a teszt eredménye, ezzel öt nap alatt 5 ezerrel, 37 845-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma.

Kórházba kevesebb embert szállítottak, a járványban elhunytak aránya lényegében stabil maradt. Az elmúlt héten közel ezren, szombatról vasárnapra 66-an haltak meg az országban. Jelenleg 4475 elhunytat tartanak nyilván.

Kórházba a korábbi átlagos 110 helyett 75 embert szállítottak, ezzel jelenleg 10 456 embert ápolnak egészségügyi intézetekben, mintegy 800-zal többet, mint a hét közepén. Hosszú idő után, ezer alá, 963-ra csökkent az intenzív ellátásban részesített beteg száma.

A holland média arról számolt be, hogy parlamenti pártok – a Keresztény Unió (CU), a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) és a Munkapárt (PvdA) – az amszterdami piroslámpás negyed szexmunkásainak megsegítésére szólította fel a kormányt.

Véleményük szerint a gazdasági mentőcsomag hiányosságai miatt félő, hogy a munka nélkül maradt, feketén dolgozó szexmunkások, megszegve a távolságtartást előíró szabályozást, illegális tevékenységbe kezdenek.

Megítélésük szerint a szexuális szolgáltatásokat nyújtó weboldalakat a válság idejére blokkolni kell, a kormánynak célzott kezdeményezések finanszírozásával segítenie kell, hogy a szexmunkásoknak legyen lehetősége kiszállni a szexiparból.
Romániában ismét emelkedett a napi megbetegedések és elhalálozások száma

Hatvan nappal az első romániai új típusú koronavírusos fertőzés diagnosztizálása után Romániában ismét emelkedett a Covid-19-megbetegedések és elhalálozások napi száma.

A stratégiai kommunikációs törzs ma déli összegzése szerint az elmúlt 24 órában jegyzett 401 új fertőzéssel 11 036-ra emelkedett a romániai esetek száma, ami 23 százalékos növekedést jelent az elmúlt hét átlagához képest.
Az új fertőzéseket csaknem tízezer elvégzett teszt mutatta ki.

A hivatalos adatok szerint soha nem haltak egy nap alatt annyian bele a kórba, mint az elmúlt 24 órában, amikor 33 új halálesetet jegyeztek. Ezzel 608-ra emelkedett a járvány romániai halálos áldozatainak a száma. További 74 román állampolgár külföldön halt meg a Covid-19-fertőzés következtében.

A megfertőződötteknek immár a 28 százalékát teszik ki azok, akiket gyógyulttá nyilvánítottak. Az elmúlt napon hazaengedett 164 személlyel 3054-en hagyhatták el a kórházat. Jelenleg 236 személyt kezelnek a kórházak intenzív osztályain, eggyel többet, mint szombaton.

Az elmúlt 24 órában tovább apadt az intézményes vagy lakhelyi elkülönítésben levők száma. Jelenleg kevesebb mint 12 ezer személy várja intézményes karanténban és mintegy kétszer annyian otthoni elkülönítésben a vírusfertőzés lappangási idejének leteltét.

New York államban csökkent a halottak napi száma

New York államban áprilisban először fordult elő, hogy egyetlen napon kevesebb mint 400 ember halt meg a Covid-19 betegségben – jelentette be Andrew Cuomo, az állam kormányzója vasárnap.

A járvánnyal kapcsolatos szombati fejleményekről beszámolva szokásos napi sajtókonferenciáján a kormányzó közölte: szombaton 367 ember hunyt el az új típusú koronavírus okozta Covid-19 nevű betegség következtében.

Hangsúlyozta, hogy ez az adat is “szörnyűséges”, de messze alatta marad annak, amikor a járvány csúcspontján naponta 800 ember hunyt el a vírusfertőzésben az állam területén.

Szombaton még mindig ezer új koronavírusos beteget szállítottak kórházba, de ez is kevesebb, mint a korábban súlyosan megbetegedettek száma.

“Visszatértünk a március 31-i állapotokhoz, amikor kezdett drámaian megemelkedni a betegek száma” – fogalmazott.

A kormányzó leszögezte: New York állam gazdaságának újranyitását a térség többi kormányzójával egyeztetve, ahogyan fogalmazott, “regionális elemzés alapján” kezdik meg. Az újraindítás első szakaszában az építkezési vállalkozások, kis üzemek, kis boltok és üzletek nyitnak meg, azok, amelyek az egészségügyi szakemberek álláspontja szerint “kis kockázatot” jelentenek a közegészségügyi helyzetre. A gazdaság újranyitásának második szakaszáról később döntenek – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ezt nagyrészt az egyes vállalkozásokra bízzák majd. Fontosnak mondta az oktatási intézmények újranyitását.

Cuomo kifejtette: ő és a szakemberek egyaránt tisztában vannak azzal, lelkileg milyen kimerítő a járvány idején bevezetett sok korlátozással együtt élni. Ezért külön figyelemmel kísérik a családon belüli erőszak és a kábítószer-fogyasztás alakulását. Megjegyezte, hogy emelkedett a kábítószert fogyasztók száma.

Az Egyesült Államokban – a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház ma délutáni adatai szerint – több mint 954 ezer új típusú koronavírussal fertőzött beteget regisztráltak, közülük több mint 53 ezren haltak meg.

NBC: New Yorkban többen meghaltak egy idősotthonban, miután lábadozó betegeket fogadtak vissza

New Yorkban kéttucatnyian haltak meg egy idősotthonban a Covid-19 betegség következtében az elmúlt hónapban, miután az intézménynek vissza kellett fogadnia a kórházból elbocsátott, új koronavírus által megbetegített, de már lábadozó betegeket – közölte helyszíni riportjában az amerikai NBC televízió.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója március 25-én hozott rendeletet arról, hogy az idősotthonoknak be vagy vissza kell fogadniuk kórházból elbocsátott, stabil állapotú idős betegeket, és senkit nem utasíthatnak vissza azon az alapon, hogy bizonyosan vagy gyaníthatóan megfertőződött az új koronavírussal.

A New York városához tartozó Long Islanden lévő Gurwin idősotthonban egy gondozott hunyt el a SARS-CoV-2 vírus által okozott betegség következtében március végéig. Majd március utolsó hetétől szombatig 24 lakó hunyt el a Covid-19 betegség következtében, közülük hárman voltak előzőleg kórházban.

Stuart Almer, az otthon elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott, “nem állítható bizonyossággal”, hogy az új koronavírus azért terjedt el, mert kötelezően be kellett fogadni a kórházból átszállított pácienseket, de “ez nyilván nem javított a helyzeten”.

Az Egyesült Államok három tagállamában – New Yorkban, New Jerseyben és Kaliforniában – rendelte el a kormányzó, hogy az idősotthonoknak és a rehabilitációs intézeteknek kötelezően be kell fogadniuk a kórházból elbocsátott idős betegeket. A döntésnek az a célja, hogy minél gyorsabban felszabadítsák a kórházi ágyakat a nagyon súlyos állapotban lévő koronavírusos betegek számára. A döntést élesen bírálták az otthonok és az intézmények vezetői, az ott lakók és az ápoltak családtagjai, valamint a közegészség- és járványügyi szakemberek. Mindhárom tagállam kormányzója azonban kitartott a döntés mellett.

“Az idősotthonokban nagyon keményen dolgoznak azon, hogy távol tartsák az új típusú koronavírust, erre most új Covid-pozitív pácienseink lesznek” – mutatott rá az NBC riportjában David Grabowski, a Harvard Egyetem orvosi karának egészségpolitikával foglalkozó professzora. Grabowski azt javasolta, hogy az egyes államok alakítsanak ki olyan intézményeket, ahol csak az új koronavírus által megfertőzött, de a kórházból már elbocsátott lábadozókat ápolják.

A közfelháborodás hatására Kaliforniában április elsején módosítottak a kötelező erejű rendeleten. Ennek értelmében immár csak azokba az idősotthonokba szállíthatnak Covid-19-es lábadozókat, ahol vannak megfelelő védőfelszerelések és be tudják tartani a szövetségi kormánynak a fertőzés elterjedését megakadályozó ajánlásait.

Enyhített a rendelet szigorán New Jersey kormányzója, Phil Murphy is. New Jerseyben azokba az idősotthonokba szállíthatnak át kórházból elbocsátottakat, ahol megvan a lehetőség arra, hogy három csoportban elkülönítsék az ottlakókat. Az egyik csoportba azok kerülnének, akik megfertőződtek, a másikba azok, akik megfertőződhettek, a harmadikba pedig azok, akik nem voltak kitéve a fertőzés veszélyének.

New Jersey államban 130 idősotthon nem fogad be kórházból elbocsátott pácienseket.

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo nem változtatott a rendeleten, sőt, bírálta azokat az intézményeket, amelyek nem akarják befogadni a kórházból kiengedetteket.

“Nincs joguk kifogásokat emelni, a szabály az szabály” – fogalmazott Cuomo. De hozzátette, hogy amennyiben nem akarják befogadni, akkor a betegeknek keresnek más idősotthonokat.

Az Egyesült Államokban az idősotthonok elsöprő többsége magántulajdonban van. (MTI)

Kapcsolódó: Országos tisztifőorvos: sikerül laposan tartani a járványgörbét

Már március első heteiben több ezer covid-19 beteg lehetett Magyarországon

Kásler megtiltotta a kórházaknak, hogy a járványról nyilatkozzanak

Csaknem 2,9 millióan fertőződtek meg a vírussal szerte a világon

Meghalt újabb 10 beteg a járvány miatt Magyarországon

Holnaptól csak eltakart arccal szabad használni a fővárosi tömegközlekedést

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!