Három nagyobb tűz egyesült Ausztráliában

Új-Dél-Wales és Victoria állam határán három nagyobb tűz egyesült, amellyel a lángok ölelte terület nagysága elérte a hatezer négyzetkilométert.

A két államban helyenként óránkénti 90 kilométeres sebességű széllökések tomboltak, a hőmérséklet elérte a 44 Celsius-fokot. Nincs kilátás nagyobb esőre ezen a területen, ezért a lángok várhatóan még hetekig pusztítanak majd.

Victoria államban Wodonga város közelében a hatóságok elrendelték az emberek kimenekítését. Shane Fitzsimmons, a helyi tűzoltóság parancsnoka azt mondta, hogy többen megsérültek, de az első jelentések szerint lakóépületek nem vesztek oda a tűzben.

Hozzátette: a jövő héten várható hűvösebb időjárástól azt várják, hogy javulnak a rendkívüli rossz körülmények. Így talán már könnyebb lehet oltani.

“Ismereteink szerint ismét különösen nehéz napok várnak a terepen dolgozó tűzoltók számára az államunk területén. Ismételten tisztelettel megkérjük a helyi lakosságot, hogy ha a hatóságok egy adott zónában közvetlen tűzveszély miatt adnak ki figyelmeztetést, akkor azonnal hagyják el a területet, vagy húzódjanak biztonságos menedékhelyre” – jelezte Gladys Berejiklian, Új-Dél-Wales miniszterelnöke.

Mivel hatalmas területen terjed a tűz, az ausztrál tűzoltóság külföldi segítséget is elfogadott: több száz amerikai, kanadai és új-zélandi szakember érkezett a helyszínre, sokuk önkéntes.

Az elhúzódó bozóttüzek óriási károkat okoznak, helyrehozhatatlan pusztítást visznek végbe Ausztrália egyedülálló természeti környezetében, állatvilágában. (MTI, hvg.hu, Euronews)

Kapcsolódó: Újabb hőhullám fenyegeti Ausztráliát

A stáb mentett meg a tűzvésztől egy ausztrál állatkertet

Ausztrál bozóttűz: lángokban áll Victoria állam