Frissítve!!! Öt épület lángol Óbudán – egy ember megsérült

Leszakadt egy nagyfeszültségű vezeték Budapesten, a III. kerületi Kunigunda útján ma este, öt egymás melletti épület lángol – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője.

Kolozsi Péter azt mondta, hogy a vezetéket, amely a földön fekszik, áramtalanítani kell, ami jelentősen nehezíti a nagy erőkkel kivonuló tűzoltók munkáját. A legfontosabb feladat a tűz körülhatárolása – jegyezte meg a helyettes szóvivő.

A körülmények tisztázására tűzvizsgálati eljárást indítottak – közölte Kolozsi Péter.

A katasztrófavédelem szóvivője szerint bár még tart az épületek átvizsgálása, de az oltás elején úgy tűnik, személyi sérülés nem történt. Valamivel később azt is hozzátette: időközben megtörtént a vezeték áramtalanítása, ami nagy mértékben segíti az oltást.

Később az is kiderült, hogy egy ember mégis megsérült

Kolozsi Péter azt mondta, hogy egy ember megsérült: áramütést szenvedett. Őt átadták a mentőknek.

A három épületben kilencen laktak, közülük öten tartózkodtak otthon. Közülük senki nem sérült meg, az áramütést szenvedett sérült feltehetően járókelő volt.

A tűzoltók több gázpalackot is kihoztak az épületekből, ezeket lehűtik – mondta Kolozsi Péter. A három egymás melletti épület kigyulladt, kettőt azonban már eloltottak.

MTI/Mihádák Zoltán

Körülhatárolták a tüzet

Körülhatárolták az este keletkezett tüzet, már csupán utómunkálatokat végeznek, ezek azonban elhúzódhatnak – közölte valamivel később a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője. Ipari létesítményre nem terjedtek át a lángok.

Öt épület lángol

A helyettes szóvivő a korábbi információkat pontosítva közölte, hogy öt épületben keletkezett tűz, ezek közül négy lakóingatlan. Az egyikben felcsaptak a lángok, amelyek több gázpalack felrobbanását okozták. Ettől az épület összedőlt. Az összes épület lakhatatlanná vált.

A tűzet nem a nagyfeszültségű vezeték okozta, az a tűz miatt szakadt le. Több gázpalack is felrobbant, de már ez is a kialakuló lángok következménye volt, nem ez okozta a tüzet. Hogy azért mi a felelős, azt még vizsgálják a tűzoltók.

A helyiek azt mondták, hogy valószínűleg az egyik ház kályhacsöve robbanhatott le, ez okozta a tüzet, ami aztán a kátrányos tetőszerkezeten nagyon gyorsan továbbterjedt.

Az Index olvasóinak a beszámolója szerint először egy nagy robbanás hallatszott, és az áram is elment néhány percre. Többen számoltak be arról, hogy a robbanás a Budai Fűtőerőműnél történt, de a Katasztrófavédelemnek nincs információja arról, hogy az erőművet is érintené a tűz. A helyszín a portál olvasói szerint a Bécsi út, Pomázi út, Kunigunda utca és Bojtár utca által behatárolt területen belül van.

A katasztrófavédelem weboldala szerint

“Két lakóház tetőszerkezete ég teljes terjedelmében Budapest III. kerületében, a Kunigunda útján. A fővárosi hivatásos tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre és több vízsugárral megkezdték a lángok oltását.”

A Bécsi úti felüljáróról elterelték a forgalmat, messziről látszott, hogy több épület lángol.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt írta, hogy az esettel összefüggésben idegenkezűség gyanúja eddig nem merült fel.

Ott volt a helyszínen Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes és Kiss László III. kerületi polgármester is, erről Karácsony Gergely főpolgármester számolt be Facebook oldalán. Megköszönte mindazok munkáját, akik a tűz oltásán, a helyreállításon, a károsultak támogatásán dolgoznak, és közölte, hogy a kerület polgármestere gondoskodik az otthonukat elhagyni kényszerülő lakók elhelyezéséről. (MTI, Index, hvg.hu)

(Kiemelt kép: az óbudai tűz – az Index olvasójának felvétele)