Harmincnapos beutazási korlátozás az uniós határokon

Az Európai Unió (EU) tagországainak vezetői elfogadták az Európai Bizottság javaslatát a harmincnapos beutazási korlátozás elrendeléséről az unión kívül eső térségekből – közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke tegnap, a tagállami vezetők vészhelyzeti videókonferenciáját követően.

“Megállapodunk abban, hogy megerősítjük külső határainkat azáltal, hogy harmincnapos időtartamra összehangolt ideiglenes korlátozást alkalmazunk a nem alapvető fontosságú beutazásokra” – fogalmazott Charles Michel.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ezzel összefüggésben megerősítette: az európai államok feladata most az, hogy lezárják a határokat a nem uniós országok állampolgárai előtt.

“Ellenségünk a vírus, és most minden tőlünk telhetőt megteszünk az emberek és a gazdaságunk védelme érdekében. A helyzet alakulása szerint készen állunk minden szükséges feladat elvégzésére, és nem habozunk további intézkedéseket hozni” – fogalmazott.

Azt mondta, a korlátozás alól mentesülnek a diplomaták, az áruszállítók, a szomszédos országokból ingázók, az EU-állampolgárok családtagjai, továbbá a hosszú távú tartózkodási engedéllyel rendelkezők. A tilalom a meghosszabbítása sincs kizárva – tette hozzá.

Charles Michel a sajtóértekezleten kiemelte: gondoskodni kell a gyógyszerek, az élelmiszerek és az áruk áthaladásáról, valamint az uniós állampolgárok számára lehetővé kell tenni, hogy hazautazzanak. Megfelelő megoldásokat kell találni továbbá a munkavállalók hazautazására is. Az orvosi felszerelés biztosításával összefüggésben arról egyeztek meg: támogatják az uniós bizottság azon döntését, hogy előzetes engedélyhez kössék az orvosi berendezések exportját, továbbá uniós szintű közbeszerzést írnak ki különböző egészségügyi eszközök, például maszkok és lélegeztetőkészülékek biztosítására.

A videókonferencia eredményeiről adott tájékoztatása szerint a tagállami vezetők bátorították az uniós bizottságnak a kutatás támogatására tett erőfeszítéseit, valamint a tudományos szakértőkből álló csoportot létrehozását a járvány megfékezésére irányuló intézkedések összehangolására. Végezetül arra kérték fel az eurócsoport tagországainak pénzügyminisztereit, hogy kövessék nyomon a gazdasági, pénzügyi fejleményeket, és késedelem nélkül adjanak összehangolt politikai válaszokat a gyorsan változó helyzetre.

A sajtótájékoztatón az Európai Tanács elnöke azt közölte, hogy nem kerül sor az Európai Tanács ülésére, amelyet rendes körülmények között jövő hét csütörtökön és pénteken tartanának Brüsszelben.

“A jövő héten ismét videókonferencia keretében találkozunk a tagországok állam-, illetve kormányfőivel” – mondta Charles Michel.

Ursula von der Leyen a belső határokon alkalmazott határellenőrzések bevezetésével összefüggésben kiemelte, hogy kerülni kell az áruszállító teherautók várakoztatását. Az árukra szükség van a belső piac működéséhez.

A tagállami vezetők jóváhagyták a gyors áthaladást biztosító úgynevezett zöldsávok biztosítását az áruk és az egészségügyi eszközök számára – közölte.

Jelezte továbbá, a tagállami vezetők jóváhagyták azt is, hogy a jelenleginél lényegesen rugalmasabbakká váljanak az állami támogatásra vonatkozó szabályok annak érdekében, hogy a kormányok hatékonyan tudják támogatni a vállalatokat.

David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke az Európai Tanács rendkívüli ülését követően úgy nyilatkozott, “végre valódi szolidaritást mutatunk: elsőbbséget élvezve jutnak el a megfelelő helyre az orvosi berendezések, megvédjük az áruk szabad áramlását, és a családok és a vállalkozások is hozzájutnak az első jelentős támogatáshoz”.

Szavai szerint egységes és cselekvésre kész Európa, amely szembenéz a kihívással.

“Mindnyájan egy családot alkotunk Európában. Senkit sem hagyunk magára, és senkinek nem kell egyedül megküzdenie a nehézségekkel. Nem adjuk fel, hogy európaiként élhessünk” – fogalmazott az EP elnöke.

Merkel: Németország azonnali hatállyal bevezeti a beutazási korlátozásokat

Németország a koronavírus-járvány megfékezése érdekében azonnali hatállyal elrendeli  a beutazási korlátozásokat, amelyekről az európai uniós (EU-s) tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács videokonferenciáján megállapodtak – jelentette be Angela Merkel német kancellár Berlinben.

A tanácskozás után tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy “az EU lényegében beutazási tilalmat vezet be” 30 napra az EU, az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) és az Egyesült Királyság állampolgárain kívül mindenkire. A közösség vezetői abban is megállapodtak, hogy szoros együttműködéssel igyekeznek hazaszállítani az EU-n kívül rekedt állampolgáraikat.

Az EU-n belül kiemelten fontos biztosítani a határokat átívelő áruszállítás folyamatosságát – mondta Angela Merkel. Kifejtette, hogy a belső határokon bevezetett ellenőrzések miatt ez nehézségekbe ütközik, ezért a lehető leggyorsabban külön sávokat kell kialakítani a szállítmányozóknak.

Aláhúzta: a koronavírus-járvány “nagyon-nagyon komoly” gazdasági következményekkel járhat, amelyeket az EU a legnagyobb határozottsággal igyekszik ellensúlyozni. Mint mondta, a pénzügyminiszterek már el is kezdték az egyeztetést arról, hogy miként vehet részt ebben az Európai Beruházási Bank (EBB) és az euróövezeti állandó válságkezelő alapja, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM).

Németországban tegnap a Robert Koch járványügyi intézet (RKI) a legmagasabbra emelte a járványügyi figyelmeztetés szintjét az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedése miatt. Hírportálok beszámolói alapján a tartományi egészségügyi minisztériumoktól begyűjtött adatok szerint este országszerte 9088 koronavírus-fertőzést tartottak számon. Ez 2267-tel több az előző esti 6821-nél. A járványban 24 ember halt meg, 12 Észak-Rajna-Vesztfáliában, 6 Baden-Württembergben, 5 Bajorországban és 1 Hamburgban.

Sajtóbeszámolók szerint a szövetségi kormány és a tartományi kormányok kidolgoztak egy közös tervet, amelyek szerint a kórházak és klinikák a súlyos esetek ellátására összepontosítanak, és igyekeznek minél magasabbra emelni az intenzív ellátásra alkalmas ágyak – kórházi férőhelyek – jelenleg 28 ezres számát. A kevésbé súlyos esetek ellátására ideiglenes kórtermeket rendeznek be egyebek mellett rehabilitációs központokban, szállodákban és vásárok rendezésére használt csarnokokban.

A fővárosban, Berlinben meg is kezdték az előkészületeket egy ezer férőhelyes állomás kialakításához azokban a csarnokokban, amelyekben a nagy szakmai kiállításokat és vásárokat, például a Nemzetközi Zöld Hetet (Internationale Grüne Woche – IGW), a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti kiállítását tartják. A koronavírus okozta betegségben (Covid-19) szenvedőknek létesítendő ideiglenes állomást a hadsereg (Bundeswehr) orvosi alakulataival együtt működtetik majd.

A járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására sorra jelentenek be intézkedéseket a tartományok. Az első Bajorország volt, amely már hétfőn létrehozott egy 10 milliárd eurós válságkezelő alapot. Kedden a többi között Brandenburg egy 500 millió eurós alapot jelentett be, a tartományi rangú főváros vezetése pedig első lépésként 100 millió eurót, majd további 200 millió euró támogatást ígért a kis-, és közepes méretű vállalkozások fizetőképességének fenntartására.

Előzőleg, pénteken a szövetségi kormány közölte, hogy az állami fejlesztési bank (KfW) felső összeghatár nélküli hitel-, és garanciavállalási programmal segíti a bajba került cégeket, amelyek kérhetik adófizetési kötelezettségeik teljesítésének elhalasztását is, az eddiginél kevésbé szigorú szabályok mellett.

A válság egy sor ágazatot sújt, egyebek mellett az autóipart. Tegnap a Vokswagen csoport és a Daimler is termelésük jelentős részének felfüggesztését jelentette be. A legismertebb német ágazati elemző, Ferdinand Dudenhöffer a ZDF országos köztelevíziónak nyilatkozva kiemelte: az utóbbi hónapokban “összeomlott” a kínai piac, most az európai hanyatlik, a következő pedig az amerikai lehet, vagyis az autóipari termelés három legfontosabb felvevőpiacán egyszerre zuhanhat a kereslet.

Erre az ágazat történetében nem volt példa. A most bontakozó folyamatok “megítélésünk szerint a legsúlyosabb válságot jelentik a második világháború óta” – mondta  a duisburgi-esseni egyetem (UDE) autóipari kutatóintézetének (Center Automotive Research – CAR) társigazgatója.

A korlátozások a kiskereskedelmet is válságba taszítják. Az ágazat legfőbb szakmai szervezete, a német kereskedelmi szövetség (Handelsverband Deutschland – HDE) becslése szerint a nem élelmiszerek és háztartási szerek kiskereskedelmével foglalkozó cégek – így például a textil- és a bútoráruházak vagy éppen a parfümériák – naponta 1,15 milliárd euró bevételkiesést szenvednek el, állandó költségeiket viszont folyamatosan fizetniük kell.

Amennyiben a csaknem teljes mértékű leállás két hónapnál hosszabb ideig tart, az ágazat nem éli túl a válságot – húzta alá  Stefan Genth, a HDE ügyvezetője a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap keddi számában közölt összeállításban, hozzátéve, hogy “gyors és praktikus” állami segítségre van szükség.

Franciaországban csaknem hétszázra emelkedett a súlyos betegek száma

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a franciák tegnap déltől megkezdték az olaszországihoz és spanyolországihoz hasonló, legalább két hétre szóló általános karantént, amelynek elsődleges célja az egészségügyi ellátórendszer túlterheltségének elkerülése, és a fertőzöttek száma hirtelen emelkedésének megakadályozása.

At este közzétett hivatalos adatok szerint 699 fertőzöttet kezeltek súlyos állapotban intenzív osztályokon, miközben vasárnap este még csak négyszázan voltak, s a súlyos tünetekkel kezeltek mintegy fele 60 év alatti volt. A 7730 diagnosztizált fertőzött közül – akiknek száma mintegy ezerrel nőtt 24 óra alatt – 2579-en voltak kórházban, a többiek az otthonukban lábadoztak vagy már meggyógyultak. A halálos áldozatok száma egy nap alatt 27-tel 175-re emelkedett, közülük 7 százalék volt 65 év alatti – közölte a Facebookon megszervezett virtuális sajtótájékoztatóján Jérome Salomon, az egészségügyi tárca járványügyi felelőse, aki ismételten hangsúlyozta, hogy a betegek 98 százaléka meggyógyul.

A franciák tegnap déltől csak igazolással és halaszthatatlan ügyben hagyhatják el a lakhelyüket, ha munkába, bevásárolni vagy orvoshoz mennek.
Christophe Castaner belügyminiszter a kormányülés után arra kérte a franciákat, “legyenek szövetségesek a háborúban”, és tartsák tiszteletben, hogy “életet ment, aki otthon marad”. Megerősítette, hogy 100 ezer rendőr és csendőr ellenőrzi az utcákon és a köztereken, hogy ki miért hagyta el az otthonát, de a tegnap elsősorban a városközpontokban járőröző rendőrök még nem büntették meg az igazolás nélkül az utcán tartózkodókat.

Miközben az általános karantén beállta előtt az emberek tömegesen vásároltak vagy menekültek el a nagyvárosokból, hogy vidéken vészeljék át a vesztegzár időszakát, délután Párizs utcái már kihaltak és csendesek voltak.

Az élelmiszerboltok nyitva tartanak és a polcokat is feltöltötték az előző napi vásárlói rohamok után, de az üzletekben csak keveseket lehetett látni.

Az egészségügyi hatóságok bejelentették, hogy mától korlátozzák a fertőzés tüneteinek kezelésére javasolt paracetamol tartalmú gyógyszerek árusítását. A koronavírussal nem fertőzöttek egyszerre csak egy dobozzal, a betegek kettővel vásárolhatnak az ilyen termékekből, és az internetes árusítást felfüggesztik, jóllehet a gyógyszergyártók francia szövetsége azt állítja, hogy jelenleg nincs hiány gyógyszerből.

Olivier Véran egészségügyi miniszter szerint a “kollektív karantén” legalább két hétig fog tartani, miután köztudott, hogy ennyi idő szükséges a vírus terjedésének megakadályozásához, de a francia kormány készen áll meghosszabbítani a kijárási korlátozásokat a kórházak túlterheltségének enyhítésére. A tárcavezető elismerte, hogy bár Párizsban és környékén van a legtöbb, mintegy kétezer beteg, “nagyon feszült” a helyzet Elzászban, ahol a hadsereg megkezdte egy tábori kórház felállítását Mulhouse közelében, s a betegeket jelenleg helikopterrel szállítják az ország azon részeibe, ahol a kórházak kevésbé túlterheltek.

A karantén első napján bombaként robbant Agnes Buzyn korábbi egészségügyi miniszter nyilatkozata, ő egy hónapja hagyta ott a tárcát, s jelöltette magát a párizsi főpolgármesteri posztra. A volt tárcavezető a Le Monde című napilapnak azt mondta: január elején riasztotta a kormányt és Emmanuel Macron államfőt az új típusú koronavírus veszélye miatt.

“Tudtam, hogy cunamiszerű jelenséggel lesz dolgunk” – fogalmazott Agnes Buzyn, aki azt állítja: jelezte a kormánynak, hogy a Covid-19 fertőzés miatt lehetetlen lesz megtartani márciusban az önkormányzati választásokat.
“Január 11-én üzenetet küldtem a köztársasági elnöknek a helyzetről. Január 30-án figyelmeztettem a miniszterelnököt, hogy a választásokat valószínűleg nem lehet megtartani” – mondta a korábbi tárcavezető, aki miniszteri kinevezése előtt hematológusként dolgozott.

Az önkormányzati választások első fordulóját múlt vasárnap megtartották nagyon alacsony, 44 százalékos részvétel mellett, a második fordulót viszont határozatlan időre elhalasztotta az államfő. Agnes Buzyn a harmadik helyen végzett az első fordulóban Párizsban a jelenlegi polgármester, a szocialista Anne Hidalgo és jobbközép Rachida Dati korábbi igazságügyi miniszter mögött, s hétfőn bejelentette, hogy a járvány miatt felfüggeszti a második forduló előtti kampányát, s mostantól ismét orvosként szeretne dolgozni.

Édouard Philippe miniszterelnök este a France2 közszolgálati televízióban megerősítette: Agnes Buzyn “januárban jelezte, hogy ami Kínában történik, azt komolyan kell venni”. Ezért döntött úgy a kabinet, hogy hazaszállítja és karanténba helyezi a kínai Vuhanban rekedt franciákat. A választások megtartásáról a kormányfő azt mondta: az ellenzéki pártok vezetőivel való egyeztetés után és az egészségügyi szakemberek ajánlásai alapján hozta meg a döntést a kabinet.

Luxemburgban három hónapos szükségállapotot hirdettek ki

Luxemburgban három hónapig tartó szükségállapotot hirdetett ki a kormány kedden, a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében – írja a helyi sajtó.

A kabinet továbbá az építkezéseken folyó munka beszüntetéséről és a játszóterek bezárásáról is döntött. A határokat egyelőre nem zárják le.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök mindenkit otthonmaradásra ösztönzött.

“Csak az menjen ki az utcára, akinek halaszthatatlan dolga van. Ez most a szabály” – hangsúlyozta.

Az országban hétfőn két hétre bezárták az iskolákat és az óvodákat. A ma azonosított újabb 59 esettel együtt 140 a fertőzöttek száma a félmillió lakosú nagyhercegségben.

Belgiumban korlátozzák a kijárást

A belga kormány este kijárási korlátozásokat rendelt el az új típusú koronavírus-járvány terjedésének lelassítása végett – írja a helyi sajtó.

Sophie Wilmes ügyvivő miniszterelnök, mindenkit otthonmaradásra szólított fel, a gyógyszertárak, bankok és posták kivételével minden olyan üzletet, amely nem nyújt létfontosságú szolgáltatást, bezáratnak. Az intézkedések ma délben lépnek érvénybe és április 5-ig tartanak.

A rendelkezés szerint, azonban “szabadban való testmozgásra” van lehetőség, de kizárólag egyedül vagy közvetlen családtagokkal együtt.

Az új intézkedések végrehajtásáért a rendőrség felel.

Az országban 1243 fertőzött van, 10 haláleset és 15 gyógyulás történt eddig.

Újabb fertőzöttek Szlovákiában

Szlovákiában kedden újabb 25 embernél mutatták ki a Covid-19 vírusfertőzést, és így már 97-re emelkedett az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma, összesen több mint 1900 személyt teszteltek – jelentette az egészségügyi minisztérium.

A vírus jelenlétével eddig diagnosztizált személyek legtöbbje Pozsonyban van, de országszerte mutattak ki fertőzéseket. Még az esti adatok nyilvánosságra hozatala előtt Peter Pellegrini kormányfő azt mondta: a fertőzéssel diagnosztizált személyek közül 22-őt kórházban kezelnek, kettejüket az intenzív osztályon, a többieket pedig házi karanténban.

Látogatási tilalom a görög menekülttáborokban

Látogatási tilalmat rendelt el a menekülteket és migránsokat befogadó görögországi táborokban a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására a görög bevándorlásügyi minisztérium.

“Legalább 14 napra el kell halasztani az egyéneknek, illetve szervezeteknek a táborokba való látogatását” – áll a tárca közleményében.

Közölték, csak a befogadóközpontok személyzete léphet be a táborokba. A menedékkérőket felkérik, hogy ezen időszak alatt csak sürgős esetben hagyják el a tábort.

“Valamennyi új érkezőnél kötelezően lázmérést végeznek” – tette hozzá a tárca. A közös helyiségeket és bejáratokat naponta takarítják és fertőtlenítik.

Bevándorlók és menekültek tízezrei élnek a gyakran túlzsúfolt táborokban a kontinensen és az Égei-tenger szigetein.

A Kínából kiindult új koronavírusnak eddig négy halálos áldozata van Görögországban, és 311 fertőzöttet tartanak számon.

Minden Görögországba érkezőt 14 napra karanténba helyeznek, és mától a legszükségesebbeket leszámítva, bezárják az üzleteket.

Ukrajnában  is nőtt a fertőzöttek száma

Ukrajnában egy nap alatt az eddigi 7-ről 14-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, és elhunyt a második beteg, egy 33 éves nő, akit a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megyei kórházában ápoltak – számolt be tegnap az Ukrajinszka Pravda hírportál a Közegészségügyi Központ jelentésére hivatkozva.

A közlemény szerint Ukrajnában eddig pozitív lett a teszt koronavírusra Csernyivci megyében tíz személynél, a nyugat-ukrajnai Zsitomir megyében egy, Kijev megyében szintén egy és a fővárosban, Kijevben két ember esetében. Csak tegnap hét újabb fertőzöttet regisztráltak, egyet Kijev megyében a többit Csernyivci megyében. Utóbbiak között van egy 18, egy 10 éves, valamint egy 22 hónapos, és egy hathónapos kisgyermek.

Az első halálos áldozata a COVID 19 betegségnek egy 71 éves Zsitomir megyei nő volt, múlt pénteken hunyt el.

Rendkívüli intézkedésekre lehetőséget teremtő törvénytervezetet nyújtott be a brit kormány

Fertőzésgyanús emberek kényszerkivizsgálásának elrendelését, a repülőterek időleges bezárását és sok egyéb rendkívüli intézkedést lehetővé tévő jogszabálytervezetet terjesztett elő a brit kormány tegnap éjjel. Az új koronavírus okozta járvány visszaszorítását célzó törvényjavaslatot a parlament a jövő héten vita nélkül, közfelkiáltással jóváhagyja.

Az egészségügyi minisztérium által ismertetett indítvány hangsúlyozza, hogy a rendkívüli jogkörök előirányzott kiterjesztése csupán időleges, a tervezetben foglalt intézkedések arányosak a vírus jelentette fenyegetéssel, és szigorúan csak akkor alkalmazhatók, ha ez feltétlenül szükséges.

A tervezet alapján a belügyminiszter utasíthatja az üzemeltetőket a repülőterek és a kikötők működésének átmeneti felfüggesztésére, ha a határőrség munkára fogható állományának létszáma a megbetegedések miatt olyan mértékben csökken, hogy az már tényleges és komoly veszélyt jelentene az Egyesült Királyság határainak biztonságára.

Az új törvény a járvány idejére felhatalmazná a kormányt rendezvények és gyűlések korlátozására bármilyen helyszínen.

A jogszabály lehetőséget teremtene az oktatási és gyermekintézmények bezárására is.

Az Egyesült Királyságban eddig nem rendelték el az iskolák és az óvodák bezárását, és általánosságban sem léptettek életbe olyan szigorú korlátozó intézkedéseket, mint amilyeneket Európa sok más országában foganatosítottak.

A határok is nyitva vannak, bár a brit külügyminisztérium tegnap arra szólította fel a briteket, hogy a következő harminc napban ne utazzanak külföldre, ha nem feltétlenül szükséges. A felhívás ezt azzal indokolja, hogy sok ország példátlan gyorsasággal, gyakran előzetes értesítés nélkül léptet érvénybe utazási korlátozásokat, és emiatt fennáll annak a kockázata, hogy a külföldre utazó britek esetleg nem tudnak hazatérni.

A kormány jogszabályba iktatja az eredetileg május 7-ére kiírt angliai helyhatósági és polgármester-választások elhalasztását is. A Downing Street a múlt héten jelentette be, hogy egy teljes évvel elhalasztja a voksolást, jóllehet a választási bizottság előzetesen csak őszig indítványozta a halasztást. Angliában 118 helyi tanács és a londoni városháza teljes képviselő-testületének összetételéről döntöttek volna májusban. Londonban emellett polgármester-választást is tartottak volna.

A rendkívüli jogköröket biztosító törvénytervezet úgy fogalmaz, hogy a kormány hálás a lakosság rugalmas hozzáállásáért, de biztosítani kell, hogy a rendőrségnek és a határőrizeti tisztviselőknek felhatalmazásuk legyen ezeknek az intézkedéseknek a kikényszerítésére, ha ez szükségessé válik.
Ennek érdekében a törvény lehetővé tenné a rendőrségnek és a határőrizeti hatóságoknak olyanok korlátozott időre szóló őrizetbe vételét, akikről megállapítható vagy feltételezhető, hogy fertőznek. Az emiatt őrizetbe vett embereket a hatóságok megfelelő helyszínre szállíthatnák, ahol lehetséges a szűrővizsgálatuk elvégzése és az eredmény kiértékelése.

A jogszabály mindemellett felfüggesztené annak az előírásnak a hatályát, amelynek alapján az állami egészségügyi szolgálat (NHS) szakszemélyzetének már nyugdíjba vonult tagjai csak heti 16 órát dolgozhatnak, ha visszatérnek a munkába, és lehetővé válna a tanulmányaik végén járó orvostanhallgatók felvétele a szakmai nyilvántartásba. (MTI)

Kapcsolódó: 58-ra nőtt az új koronavírussal fertőzött betegek száma

A következő napokban a több százat is elérheti a fertőzöttek száma

Az eddigi legmagasabb az új fertőzöttek száma Olaszországban

Románia folyosó megnyitását kérte Magyarországtól hazatérő állampolgárai számára

Karanténba vonult a lengyel kormány egy része

Ausztrál tudósok kiderítették, hogyan válaszol immunrendszerünk a koronavírusra

Tom Hanks és Rita Wilson elhagyhatta a kórházat

A tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldieket sem engedik Magyarországra

Trump: a járvány várhatóan július végéig, augusztusig eltart

Meggyógyult a második beteg Magyarországon, a fertőzöttetek száma már 50

(Kiemelt kép: a barcelonai repülőtér – ITV)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!