Frissítve!!! Harminckilenc holttestet találtak egy kamionban Angliában

Harminckilenc holttestet találtak egy bolgár kamionban a délkelet-angliai Essex megyében.

A kamiont a Waterglade ipari parkban találták, Grays (más néven Grays Thurrock) városában.

A 25 éves észak-ír sofőrt őrizetbe vették és gyilkossággal gyanúsítják.

Az első beszámolókkal ellentétben nem Írországból, hanem Belgiumból érkezett Délkelet-Angliába az a kamionos utánfutó, amelyben 39 embert találtak holtan – közölte esti frissített beszámolójában a területileg illetékes Essex megyei rendőrség. A brit belügyminiszter szerint egyelőre nem ismert az áldozatok nemzetisége.

A rendőrségi tájékoztatása felidézi, hogy az első adatok szerint úgy tudták, a kamion az észak-walesi Holyheadben lépett be Nagy-Britanniába még szombaton.

Holyhead kikötője Nagy-Britannia nyugati partvidékén, csaknem 500 kilométerre északnyugatra van a délkelet-angliai ipari parktól, ahol az utánfutóra ma hajnalban rábukkantak.

Az essexi rendőrség módosított esti beszámolója szerint azonban a vizsgálatok kiderítették, hogy a vontatmány a belgiumi Zeebrugge kikötőjéből érkezett a Temze torkolatában fekvő Purfleet kisváros komptermináljába szerda hajnalban, nem sokkal fél egy után.

A rendőrségi közlés szerint a kamionszerelvény vontatója viszont Észak-Írországból indult.

Az ipari park, ahol a kamiont megtalálták, a délkelet-angliai Dover kikötőjébe, illetve a Csatorna-alagút termináljához tartó kamionok pihenőhelyeként is szolgál.

Az eddigi hatósági tájékoztatások nem tértek ki arra, hogy a kamion merre tartott. Az ipari parkot a rendőrség lezárta.

Az essexi rendőrség szerint a kamionban talált áldozatok közül 38-an felnőttek, egy pedig tizenéves gyermek.

A rendőrség szerint hosszadalmas folyamat lesz az áldozatok azonosítása. Azt már mi tesszük hozzá, hogy valószínűleg menekültekről van szó.

Jackie Doyle-Price, Thurrock konzervatív párti alsóházi képviselője a Twitter portálon közzétett szerdai bejegyzésében egyenes utalást tett arra, hogy embercsempészettel összefüggő bűncselekményről lehet szó. Azt írta: az embercsempészet “elvetemült és veszélyes cselekmény”.

Priti Patel brit belügyminiszter szerdai Twitter-üzenetében megdöbbenésének adott kifejezést a tragédia miatt, de alig burkoltan óvatosságra intett mindenkit az eset körülményeivel kapcsolatban. Úgy fogalmazott: hagyni kell, hogy a rendőrség elvégezhesse a vizsgálatot.

Eric Van Duyse, a belga vádhatóság szóvivője közölte a belga sajtóval, hogy az első jelek szerint az utánfutó Belgiumon haladt keresztül. Hozzátette: az egyelőre nem teljesen tisztázott, hogy mennyi ideig tartózkodott Belgiumban és milyen útvonalon haladt.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök a BTV bolgár televíziónak elmondta, hogy a kamiont 2017-ben egy ír nő jegyeztette be Bulgáriában.

Ezután azonban a jármű elhagyta az országot, és azóta egyszer sem lépett be Bulgáriába, így  “bennünket nem lehet kapcsolatba hozni az üggyel” – közölte.

A szófiai külügyminisztérium közleménye szerint a Scania márkájú kamiont egy ír nő tulajdonában álló cég regisztrálta Várnában.

Richard Burnett, a brit közúti fuvarozók szövetségének (Road Haulage Association) vezérigazgatója szerda este a BBC televíziónak elmondta, hogy a kamion vontatmánya hűtőkonténernek látszik a szerelvényről közzétett felvételeken. Burnett szerint az ilyen hűtőkamionok rakterét mínusz 25 fokig is le lehet hűteni, “borzalmas” körülményeket teremtve bárki számára, aki a kamionban tartózkodik.

Priti Patel brit belügyminiszter, aki a londoni alsóház képviselőit tájékoztatta délután az ügyről, elmondta, hogy egyelőre nem ismert a 39 áldozat nemzetisége, de a vizsgálatba bekapcsolódott a brit határőrség, az Országos Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency, NCA) és a bevándorlással kapcsolatos bűncselekmények felderítésére szakosodott belügyminisztériumi szervezet (Immigration Enforcement) is.

Az NCA közölte: vizsgálata elsősorban arra összpontosít, hogy szervezett bűnözői csoportok állnak-e az eset mögött. (BBC, The Telegraph, MTI)