Harminc évre titkosították, miért repültek a honvédség gépei Las Vegasba és Dubajba

Állítólag nemzetbiztonsági érdek az is, hogy ne tudjuk, mit keresett a honvédség egyik Airbus gépe Spanyolország egyik legfelkapottabb üdülőhelyén.

Az Átlátszó írta meg decemberben, hogy a honvédség négy repülője olyan felkapott üdülőhelyeken, illetve offshore-paradicsomokban fordult meg tavaly, mint Málta, Abu Dhabi, Dubaj, Las Vegas, Panama vagy a Kanári-szigetek.

Az egyik út különösen érdekes volt, az egyik gép kétszer is megjelent a felkapott spanyol üdülőhelyen, a borairól híres Alicante-ban – mindkét alkalommal oda-vissza repült, mintha csak valakit egyhetes nyaralásról szállított volna haza.

Népszava  írta meg ma, hogy az MSZP-s Harangozó Tamás rákérdezett Benkő Tibor honvédelmi miniszternél, hogy pontosan hol, mikor és milyen célból jártak 2019-ben a Magyar Honvédség 604 és 605 lajstromjelű Airbus A319-es, valamint 606 és 607-számú Dassault Falcon 7x típusú repülőgépei. Azt is megkérdezte, hogy ki fizette az esetleges magáncélú repüléseket.

A miniszer érdemi választ nem adott, csak annyit felelt, hogy minden személyszállítás a hatályos jogszabályoknak megfelelően történt. Megjegyezte viszont, hogy a katonai szállításokra vonatkozó információk a törvény alapján

„keletkezésüktől számított 30 évig honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nem nyilvánosak”.

Hozzátette, hogy Harangozó Tamásnak országgyűlési képviselőként lehetősége van iratbetekintésen megismerni a kérdéses adatokat – de aztán erről sem beszélhet.

Az Átlátszó szerint valószínű, hogy a  Panamába és más egzotikus helyekre utazó gépek több esetben is kikapcsolt transzponderrel repültek, vagyis a repülési adatok nem kerültek be a nyilvánosan elérhető adatbázisokba.

Kapcsolódó: Szele Tamás: Kérdések a levegőben

(Kiemelt kép: Orbán Viktor és Semjén Zsolt a kolozsvári repülőtéren, háttérben a 604-es honvédségi Airbus – Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!