Harmadával csökkent az egészségügyi dolgozók fizetése a járvány miatt!

Az egészségügyi dolgozók most jóval kevesebb pénzt visznek haza. Alacsony fizetésüket eddig másod- és harmadállásokkal egészítették ki, most viszont nincs erre lehetőség. Sokakat kényszerszabadságoltak is. 

A szakszervezet és az szakdolgozói kamara becslése szerint legalább 20-30 százalékkal visznek haza kevesebbet az érintettek.

Az egészségügyi szakdolgozók felének-kétharmadának, az orvosok közül szinte mindenkinek van másod-, harmadállása. Míg az orvosok magánellátóknál vagy saját vállalkozásukban dolgoznak a főállásuk mellett, addig az ápolók, amint befejezik a műszakot, újabba kezdenek egy vagy két kórházzal arrébb, esetleg egy szociális otthonban, vagy a háziápolásban folytatják. A nővérek gyakran vidékről utaznak a fővárosba a szabadnapjaikon, az egyik 12 órás műszakot a másikban „pihenik ki.” A normális heti 40 óra helyett 60-at, sőt, ügyeletekkel együtt még többet is dolgoznak az orvosok, nővérek, szakdolgozók, hogy megéljenek. Így vannak olyanok, akiknek a havi jövedelmük akár harmadát-felét is adhatja a túlmunka.
A veszélyhelyzet kihirdetésekor az egészségügyben azonnal megtiltották a külföldön, vagy itthon végzett plusz munkát.

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke, Soós Adrianna szerint azért vannak olyan intézmények is, ahol a koronavírusos betegeket ápoló dolgozóknak adnak plusz juttatást, legfeljebb bruttó 100 ezer forintot.

Babonits Tamásné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) általános alelnöke szerint sokan ezekben a hónapokban alig visznek haza nettó 120-140 ezer forintot. A fővárosi szakdolgozók negyedét, a vidékiek jelentős részét kényszerszabadságolták, különösen ott, ahol csak 16-20 koronavírusos beteg került be a adott kórházba. Az ilyen helyeken a dolgozók havonta legalább két hétig úgynevezett állásidőn voltak. A havi bérük már azzal is 25-30 százalékkal csökkent, hogy nem tudtak ügyeletet, éjszakai műszakot vállalni.

Az Állami Egészségügyi Ellátóközpont szerint a kórházak saját költségvetésük terhére adhatnak juttatást.

Orbán Viktor korábban 500 ezres plusz pénzt ígért a járvány miatt az orvosoknak és az ápolóknak, de a pénzt még nem kapták meg, sőt azt sem tudni még, hogy bruttó vagy nettó összegről van-e szó. (Népszava)
Kapcsolódó: Magyarországon meghalt újabb 11 beteg a járvány miatt

New York kormányzója a tévékamerák előtt végeztette el magán a vírustesztet

Franciaországban a karantén feloldása óta 25 új gócpontot találtak

Kásler akadályozza annak a bizonyítását, hogy a kórházkisöprésnek áldozatai vannak

Második napja 10 ezer alatt az új fertőzöttek száma Oroszországban

Operatív törzs: holnaptól Budapesten hatályát veszti a kijárási korlátozás

Meghalt egy idős férfi, mert egy nappal a műtétje előtt hazaküldték a kórházból

(Kiemelt kép: Szent László Kórház, lélegeztetőgépre kötött beteg – MTI/Balogh Zoltán)