Ha szennyezett a levegő, több lesz a depressziós és az öngyilkos

A szennyezett levegő hatalmas károkat okoz a szervezetünkben, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ehhez köti a tüdőrák és a sztrók kialakulását is. A legújabb kutatások szerint a szennyezett levegőjű övezetekben a depressziós esetek és az öngyilkosságok száma is sokkal magasabb. 

Az erről szóló tanulmányt publikáló University College London kutatói szerint ha vissza lehetne fogni a finom szálló pornak (PM2.5) való kitettséget, azzal 15 százalékkal lehetne csökkenteni a depressziós esetek számát, ami több millió embert érintene, hiszen világszerte több mint 264 millióan szenvednek a betegségtől. Ehhez a levegőben lévő finom részecskék arányát 44 mikrogramm/köbméterről 25 mikrogramm/köbméterre kellene csökkenteni. Igaz, ez még mindig nem éri el a WHO 10 mikrogramm/köbméteres ajánlását. Jelenleg a Föld lakosságának 90 százaléka él olyan területen, ami meghaladja ezt az értéket.

A levegőminőséget globálisan bemutató tavalyi jelentés szerint egyébként a világ városai közül Újdelhiben volt a legrosszabb a levegő, ahol 113,5 mikrogramm/köbméter volt a finom részecskék koncentrációja. Ebből a szempontból a legtisztább nagyváros az új-zélandi Wellington volt 6 mikrogramm/köbméterrel. Budapest a középmezőnyben helyezkedett el 16,5 mikrogramm/köbméterrel.

Négy különböző tanulmányból elvégzett metaelemzésből az is kiderült, hogy a szálló por emelkedésének rövid távon is hatása lehet az öngyilkosságok számának alakulására. Ezek az apró részecskék főleg az ipari tevékenységből, a közlekedésből és a lakossági fűtőrendszerekből kerülnek a levegőbe. A University College London kutatói arra jutottak, hogy lényegesen nagyobb volt az öngyilkosságok kockázata azokon a napokon, amikor a szálló por koncentrációja megugrott a levegőben.

Ezen a téren mi sem állunk jól, az Európai Bizottság tavaly éppen azért indított eljárást Magyarország ellen, mert nem látott kellő garanciákat arra, hogy a magyar kormány valóban hatékonyan tudja csökkenteni a levegő szennyezettségét, különösen a szálló por (PM10) határérték feletti mennyiségét. (444)

(Kiemelt kép: a Mátrai erőmű)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!