Gyula fideszes polgármestere jelentette fel a rabosított helyi ellenzékit

Görgényi Ernő, Gyula fideszes, jogász végzettségű polgármestere személyesen jelentette fel Csóka-Szűcs János helyi ellenzéki aktivistát rémhírterjesztés miatt, amiért a Faceboon közzétette, hány ágyat kellett kiüríteni a gyulai kórházban.

Csóka-Szűcs János az Indexnek elmondta, ma vehette át személyes tárgyait és a dokumentumokat a rendőrségtől, amely megszüntette vele szemben az eljárást, miután a vádhatóság még múlt pénteken elfogadta a gyulai ügyészségen tett panaszát. Csóka-Szűcs azt is elmondta, kártérítési igényt fog benyújtani a rendőri eljárás ellen, és amennyiben sikerrel jár:

nem vagyok egy gazdag ember, de biztosan olyan jótékony célra fogom felajánlani, ami segíthet abban, hogy mással ilyesmi soha ne történjen.

A gyulai rendőrök múlt héten rémhírterjesztés gyanúja miatt vittek el a helyi ellenzéki aktivistát és Momentum-tagot.
Csóka-Szűcs János házánál reggel 6-kor jelent meg 5 rendőr 2 autóval, majd közölték vele, hogy előállítják egy április 20-án, a Gyulai (cenzúra mentes) csevegő nevű Facebook-csoportban közzétett posztja miatt, amivel „a veszélyhelyzetben veszélyeztette a védekezés hatékonyságát.”

Az intézkedés során a rendőrök házkutatást tartottak és lefoglalták a férfi mobiltelefonját és számítógépét is.

A rendőrségen Csóka-Szűcs Jánossal közölték, hogy azt a Facebook-posztot hozták összefüggésbe a rémhírterjesztéssel, amelyet eredetileg Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő írt az április 20-án tartott, gyulai dudálós tüntetésről. Csóka-Szűcs ezt a posztot mindössze egyetlen mondat hozzáfűzésével osztotta meg a csoportban, amely így szólt: „Gyulán is kiürítettek 1170 ágyat.”

Az Index birtokba került a feljelentés szövege. A polgármester, Görgényi Ernő – az érintett szerint – azóta fordít különös figyelmet az aktivista internetes véleményére, hogy tavaly ősszel indult az önkormányzati választáson.

Eddig is komplett támadás alatt voltunk, noha sem közszereplők, sem tisztségviselők nem vagyunk, és sajnos biztos, hogy ezután is erre kell számítanunk.

Múlt kedden egy Szerencs közelében élő nyugdíjasnál, Kusinszki Andrásnál is egy Facebook-bejegyzés miatt tartottak házkutatást. Kusinszki esetében az ügyészség már korábban kimondta, hogy nem történt bűncselekmény.

Kapcsolódó: Egy gyulai ellenzékit is elvittek és rabosítottak a rendőrök

Szele Tamás: Tények és nézetek

(Kiemelt kép: Görgényi Ernő – Facebook)