Gyanúsítottként hallgatták ki Mészáros Lőrinc bizalmasát

Vörös Józsefet a hatmilliárd forint kárt okozó Széchenyi Bank egykori igazgatósági tagjaként gyanúsították meg. Ő az az ügyvéd, akinek a közvetítésével Simicska Lajos egykori cégei Mészáros Lőrinchez kerültek.

Vörös József ügyvédet, Orbán haverjának bizalmasát gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozó ügyészek a Széchenyi Bank hatmilliárd forintos károkozása miatt indult büntetőügyben – értesült a 24.hu.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt folyik nyomozás, ennek részeként kedden húsz helyszínen csaptak le a hatóságok. Tizenkilenc embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük kilencet őrizetbe vettek. A bank egykori tulajdonosát, Töröcskei Istvánt és feleségét (még egy gyanúsított társaságában) csütörtökön letartóztatták, öten bűnügyi felügyeletbe kerültek. A kilencedik őrizetbe vett szabadon távozhatott a bíróságról. A portál információi szerint ő Vörös József, akivel szemben tehát – nyolc társával ellentétben – nem rendelt el kényszerintézkedést a bíróság, és aki a többiekhez hasonlóan nem ismerte el bűnösségét.

A legmagasabb körökben mozgó ügyvédet a lap tegnap érte utol, és csak annyit mondott, ellene nincs kényszerintézkedés és bontotta a vonalat.

Vörös minden bizonnyal azért került a büntetőügy gyanúsítottjai közé, mert 2013 júniusától 2014 novemberéig tagja volt a Széchenyi Bank igazgatóságának.

Az ügyészség szerint a bankot működtető bűnszervezet hiteleket helyezett ki olyan esetekben is, amikor a hitelt igénylő gazdasági társaság nem juthatott volna kölcsönhöz. A hitelezett cégek a kölcsönt nem fizették vissza, azokból a pénzintézet közvetett tulajdonosának cége gazdagodott, miután a társaságok a felvett összeg döntő hányadát rövid időn belül, különböző cégek közbeiktatásával, előre meghatározott módon továbbutalták, ezzel fedezve például a bank tőkeemelését.

Hogy ebben milyen szerepe volt az ügyészség gyanúja szerint Vörös Józsefnek, azt egyelőre nem tudni. A csődtörvény alapján a vezetőknek, a vezető testületek tagjainak, a döntések meghozatalában részt vevőknek viselniük kell a felelősséget, és velük szemben akár kárigény is érvényesíthető.

2018 vége felé vállalatok sora került a Vörös nevére: rendre azokban a volt Simicska-cégekben bukkant fel, amelyek előbb Simicska Lajos üzlettársához, Nyerges Zsolthoz kerültek, majd Vörös érintésével Mészáros Lőrincnél landoltak. Az Orbánnal folytatott háborút elveszítve minden üzleti érdekeltségét felszámoló Simicska agrárportfólióját tömörítő Mezort Zrt.-ben például Vörös mind a tulajdonosi, mind az elnöki pozíciót átvette Nyergestől, mielőtt a vállalat Mészáros Lőrinc kezébe került, és ez történt Simicska egykori közterületi reklámcégével is.

Kapcsolódó: Majdnem 12 milliárd forint osztalékot vesznek ki a Mészáros és Mészáros Kft.-ből

Mészáros cége értékesíti a következő három évben a közmédia hirdetési felületeit

Mészáros Lőrinc öccse is okosabb, mint Zukerberg

(Kiemelt kép: dr. Vörös József – pfla.hu)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!