Gumibotos hulladékrendészetet akar felállítani a kormány

A kormány az iskolaőrségről szóló, súlyos kritikát kiváltó törvényjavaslattal párhuzamosan egy másik gumibotos rendészeti szerv felállításáról is tárgyalt nemrégiben.

Palkovics László májusban vitte a kabinet elé azt a törvénycsomag-tervezetet, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) készített a hulladékgazdálkodási hatóság felállításáról. Az előterjesztés jelentős szigorításokat javasol az illegális szemétlerakás és a hulladékgazdálkodási szabályok megsértésének szankcionálásban, ennek örvén hoznák létre a hulladékrendészet intézményét is.

Az Átlátszón a múlt héten szivárgott ki az az ITM-előterjesztés, amely állami monopóliummá tenné a hulladékgazdálkodást, a lakossági szemét begyűjtését pedig elvenné az önkormányzatoktól. Palkovicsék javaslata lehetővé tenné, hogy 15 éves koncessziós szerződéssel „megbízható” magánvállalkozások lépjenek be a hulladéküzletbe – hasonlóan a kaszinóbizniszhez.

A 24.hu forrásai szerint a kormány még nem hozott végleges döntést, mivel  az új rendszer pénzügyi megalapozottságát illetően merültek fel kételyek, és az önkormányzatok – köztük fideszesek – ellenállásával is számolnak a kormányban. Ezért, bár alapjaiban egyetértettek a tervezetben foglaltakkal, a portál értesülései szerint csak szeptemberben térnek vissza a tárgyalására.

A hulladékrendészeket a többi között a természetkárosító hulladéklerakók ellen vethetik majd be, és arra is feljogosítanák őket, hogy tettenérés esetén kényszerintézkedéseket alkalmazzanak. Furcsa azonban, hogy az illegális szemétlerakók ellen, akik súlyosabb esetekben akár tíz év börtönbüntetéssel is sújthatók, “csak” gázspray-t és gumibotot vehetnének igénybe a rendészek. A bilincs használatának engedélyezésére viszont nem tett javaslatot az ITM, holott az az iskolarendőrök eszköztárába bekerült.

Kapcsolódó: Semjén Zsolt este be is nyújtotta a törvényjavaslatot az iskolaőrség felállítására

Gaál Péter: Iskolarendőrség

A Fidesz szeméthegyekbe fojtaná Budapestet

(Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!