Gigantikus kulturális birodalmat kaphat Demeter Szilárd

A Petőfi Irodalmi Múzeum Fideszhez rendkívül lojális igazgatója, Demeter Szilárd nagyszabású tervvel állt elő. Egy nemzeti kulturális csúcsintézmény létrehozásáról került előterjesztés a kormány elé, több ingatlan, intézmény, és ösztöndíj is az új szervezethez tartozhat, ha elfogadják a javaslatot.

Az Index szerint a kormány elé kerül egy előterjesztés, amely szerint létrehoznak egy nemzeti kulturális csúcsintézményt. Ez maga alá rendelne több, már létező ösztöndíjat, ingatlant, a kultúra.hu-t, és saját épületet építenének neki.

Demeter Szilárd azt mondta erről az Indexnek:

látott ilyen előterjesztést, azt a kormány a múlt héten tárgyalta, és utóegyeztetést kért a részelemeiről.

Az Index úgy tudja: az Anyanyelvi Kulturális Társulás és Művészeti Tehetséggondozó nevű új intézmény elnöke a PIM főigazgatója lenne, a társulásban az Országos Széchényi Könyvtár, a PIM, a Petőfi Irodalmi Ügynökség, a Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft. és a Cseh Tamás Archívum Alapítvány venne részt. Az előterjesztés arra is javaslatot tesz, hogy az Országos Széchényi Könyvtárat a Magyar Nyelv Háza részeként helyezzék el, „zöldmezős beruházásként, az ún. Déli Városkapu – Diákváros projekt keretében, vagy annak területe közelében”.

Létrehoznák a Magyar Nyelv Házát és a Széchényi Könyvközpontot, amely „a magyar olvasáskultúra erősítését és népszerűsítését” szolgálná, a „nemzeti kultúrát erősítő művek létrejöttének elősegítésével”. A javaslat létrehozná a Magyar Könnyűzenei Központot is.

Ezen kívül a PIM-hez kerülne több ingatlan: a galyatetői alkotóház és a balatonfüredi fordítóház, az óbudai Zichy-kastély, a Kossuth klub, valamint az Andrássy Palota.

Kapcsolódó: Már benyújtották a parlamentben a színházak ellenőrzését szolgáló törvényjavaslatot

(Kiemelt kép: Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója, miniszteri biztos – MTI/Koszticsák Szilárd)