Franciaországban a karantént megelőző szintre csökkent a napi halálozás

Franciaországban az elmúlt 24 órában hetvenen veszítették életüket a koronavírus-járvány miatt, ilyen alacsony napi halálozásra a március 17-én kezdődött általános karantén kezdete óta nem volt példa – közölte ma este a francia egészségügyi minisztérium néhány órával a kijárási korlátozások fokozatos feloldásának éjfélkor esedékes megkezdése előtt.

A fertőzés halálos áldozatainak száma ma estére 26 380-ra emelkedett.

Kórházban 16 642-en haltak meg a járvány kezdete óta, közülük 69-en az előző nap óta, az idősotthonokban és egyéb szociális intézményekben eggyel 9738-re emelkedett az áldozatok száma tegnap óta.

Kórházban 22 569 beteget ápoltak ma este, ami 45-tel kevesebb, mint az előző nap. Közülük 2776-an szorultak lélegeztetőgépre, a számuk 36-tal csökkent szombat óta. A súlyos betegek száma összességében a karantén végére harmad annyi lett, mint az április 9-i tetőzésekor, amikor is 7148-an voltak lélegeztetőgépen.

“Erőfeszítéseink sikeresnek bizonyultak a karantén alatt, amely több tízezer életet mentett meg” – hangsúlyozta a tárca, amely arra is figyelmeztetett, hogy a vírus még mindig aktívan terjed Franciaországban.

Erre utal, hogy két délnyugat-franciaországi megyében újabb gócpontokat találtak a hétvégén. Dordogne-ban egy temetés utáni családi rendezvény résztvevőinél mutatták ki a vírust, míg Vienne megyében egy, a hétfői iskolanyitásra készülő értekezleten megjelentek betegedtek meg.

“Ez jól mutatja, hogy mit nem szeretnék a következő hetekben látni: családi találkozókat, szomszédolásokat” – jelezte Frédéric Périssat, Dordogne megye prefektusa.

A franciák holnaptól már igazolás nélkül is kimehetnek az utcára, és a lakóhelyük körüli 100 kilométeres körzetben szabadon mozoghatnak, azon túl viszont csak halaszthatatlan ügyben és igazolással mehetnek. A boltok kinyithatnak, de Párizsban a bevásárlóközpontok egyelőre határozatlan ideig zárva maradnak, és a vendéglátóipari egységek, mozik, színházak, nagyobb múzeumok, sportlétesítmények sem látogathatók még. A maszkviselés a tömegközlekedési járműveken kötelező lesz.

A kormány továbbra is az otthoni munkavégzést ajánlja azoknak, akik számára megoldható, de a kereskedelem beindulása miatt úgy számol, hogy hétfőtől 875 ezren kezdhetnek újra munkába állni mintegy 400 ezer kis- és középvállalkozásnál.

Az egészségügyi hatóságok arra hívták fel a figyelmet, hogy hétfőtől mindenkinek egyéni felelőssége, hogy a vírus ne kapjon új erőre, ezért a társadalmi távolságtartás és minden egyéb előírás betartására kérték a franciákat.

A maszkviselés a tömegközlekedési járműveken és a legtöbb nyilvános helyen holnaptól kötelező, de Párizsban a csúcsforgalmi időben csak munkáltatói igazolással lehet metróra, buszra vagy villamosra felszállni. Az állam hétfő reggel 10 millió maszk szétosztását kezdi meg a tömegközlekedésben.

Az Ifop közvélemény-kutatóintézet felmérése szerint a franciák 53 százaléka jobban félti a saját és hozzátartozói egészségét a karantén enyhítése miatt, mint a gazdaságot a járvány következményeitől.

A 67 millió lakosú országban a vírus jelenléte és a kórházak leterheltségének függvényében a veszélyeztetettebb vörös zónába sorolt megyékben élő mintegy 27 millió franciára a karantén feloldása után is szigorúbb szabályok vonatkoznak, mint azokra, akik a zölddel megjelölt, kevésbé fertőzött megyékben élnek.

A vörös zónába tartozó négy régióban, vagyis a párizsi agglomerációban, Elzász-Lotaringiában, az északkeleti és a középső országrészében – amelyek Franciaország területének mintegy negyedét teszik ki – zárva maradnak a nyilvános helyek, beleértve a parkokat és a játszótereket is, és csak a legkisebbek kezdhetik meg az iskolába járást hétfőn, a 11-14 éveseknek egész májusban távoktatásban kell folytatniuk az oktatást. A kevésbé veszélyeztetett, zöld övezethez tartozó országrészben viszont ez utóbbi korosztályhoz tartozók is visszatérhetnek holnap az iskolapadokba. A középiskolák és a gimnáziumok országszerte zárva maradnak, csak május végén dönt arról a kormány, hogy ez a korosztály az idei tanévben – amely június végén ér véget – visszatérhet-e még az oktatási intézményekbe. A felsőoktatási intézmények viszont biztos, hogy csak szeptemberben nyithatnak meg.

Spanyolországban a hét minden napján több mint kétezerrel nőtt a gyógyultak száma

Spanyolországban a hét minden napján több mint kétezerrel nőtt azok száma, akik meggyógyultak az új koronavírus okozta fertőzésből – közölte ma a spanyol egészségügyi minisztérium.

A tartományokból érkező adatok összesítése szerint az elmúlt 24 órában 2214 pácienst nyilvánítottak ismét egészségesnek, velük együtt már több mint 136 ezren győzték le a kórt.

A halálozás második napja ismét kétszáz alatt van: mára 143-an vesztették életüket a fertőzés következtében, amely eddig 26 621 ember halálát okozta.

A SARS-CoV-2 nevű vírust 621 vizsgált személynél mutatták ki az elmúlt egy napban, a szaktárca csak a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-teszttel azonosított fertőzéseket tekinti új eseteknek. Ez az eljárás január vége óta 224 390 esetben hozott pozitív eredményt, ellenanyag-vizsgálattal további 40 273 fertőzést igazoltak.

Az Egyesült Államok után Spanyolországban regisztrálták a legtöbb koronavírusos esetet a világon.

A dél-európai országban kilenc héttel ezelőtt vezették be a szigorú korlátozásokkal járó szükségállapotot, bezártak az iskolák, néhány kivétellel az üzletek többsége, és az utcák is elnéptelenedtek.

A spanyol kormány két hete kezdett apránként enyhíteni az óvintézkedéseken, először a gyereknek engedélyezve szabadtéri sétákat, majd a múlt héttől az egész lakosság számára, korosztályonként külön idősávban.

Holnaptól előzetes bejelentkezéssel már a szépségszalonok és a kisebb üzletek is fogadhatnak ügyfeleket, valamint az éttermek is kinyithatnak, hogy elvitelre készítsenek ételt.

Jövő hétfőtől az ország legnagyobb közigazgatási egységének számító 17 autonóm közösségből 11, valamint a két észak-afrikai exklávé tovább enyhíthet a járványügyi korlátozásokon, és a védekezés következő szintjére, egyes fázisba léphet.

Ezeken a területeken korlátozott létszámmal, de kinyithatnak egyebek mellett a vendéglátóhelyek teraszai, a kulturális intézmények és vallási helyszínek. A családok, barátok ismét meglátogathatják egymást otthonukban, és az egy autóban utazók számát sem szűkítik.

Újra fogadhatnak szállóvendégeket a hotelek, habár közös használatú helyiségeiket zárva kell tartaniuk. A lehetőséggel a szállodák többsége nem fog élni – nyilatkozta a spanyol szállodák és turisztikai szálláshelyek szövetségének (Cehat) főtitkára az EFE spanyol hírügynökségnek.

Ramón Estalella szerint ha nincs vendég, nem éri meg kinyitni, és amíg az utazási, illetve határkorlátozások érvényben vannak, addig nem lesznek turisták sem bel-, sem külföldről.

A dél-európai országnak több mint nyolcezer kilométeres tengeri partszakasza van, több mint 3500 ezer stranddal. Az érintett önkormányzatok már dolgoznak azokon a biztonsági megoldásokon, amelyek lehetővé tehetik a mielőbbi nyitást. A valenciai Cullerában például az úszómesterekre bíznák az előírt két méteres távolság betartásának ellenőrzését a strandolók között, ugyanerre a célra az andalúziai Fuengirolában érzékelőket szerelnének fel. A mallorcai Alcudiában létszámkorlátozást vezetnének be, a katalán Lloret de Marban ezt megtoldanák még korcsoportonkénti idősávokkal is.

Spanyolország a múlt évben több mint 83 millió turistát fogadott, számuk az évek óta tartó töretlen növekedés után idén márciusban, a koronavírus-járvány kezdetén több mint 64 százalékkal csökkent.

A járvány lassulásáról számoltak be a Benelux-államok illetékes hatóságai

A koronavírus-járvány lassulásáról számoltak be ma a Benelux-államok illetékes hatóságai, amelyek szerint egy hét alatt mintegy felére esett vissza a fertőzéssel újonnan nyilvántartásba vettek napi száma. A halálesetek, és a kórházi ápolásra szorulók mutatója szintén csökkenő tendenciát mutat.

A közegészségügyért felelős belga hatóság grafikonja szerint lassuló tendenciát mutatva ugyan, de továbbra is enyhén emelkedik a járványgörbe az országban. A friss bejelentés szerint tegnap 585, ma pedig újabb 480 embernél mutatták ki a fertőzést, ezzel 53 081-re, egy hét alatt mintegy háromezerrel emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma az országban.

A napi jelentések két hete még ezer feletti esetszámról számoltak be, azt megelőzően heteken át napi 1500 körül mozgott ez a mutató.

A betegség március elejére datált belgiumi megjelenését követően alig másfél hét leforgása alatt, azaz nyolc héttel ezelőtt vasárnap 886-an voltak a fertőzöttek. Egy héttel később, március 22-én 3401 fertőzöttet tartottak nyilván az országban. Az azt követő vasárnap 10 836-ot, öt hete 19 691-et, egy hónapja 30 589-at, három héttel ezelőtt vasárnap mintegy 38 500-at, két hete 46 134, egy hete pedig 50 267 igazolt esetet tartottak számon.

A hatóság egy héttel ezelőtt a halottak számának csökkenéséről, egy hete pedig megtorpanásáról, napi mintegy 80 halálesetről számolt be. A héten csaknem nyolcszázan, a hétvégén 135-en váltak a betegség áldozatává.

Jelenleg 8656 haláleset köthető a vírusfertőzéshez Belgiumban, 4450-en idősotthonokban hunytak el.

Kórházba egyre kevesebb embert szállítanak, az elmúlt 24 órában 84-et, mely adat mintegy fele az egy hete közzétett számoknak. A járvány miatt foglalt kórházi ágyak száma is folyamatosan csökken, jelenleg 2222 ágyat foglalnak el a fertőzöttek, nagyjából 800-zal kevesebbet, mint egy hete. A kórházban kezeltek közül 476 ember részesül intenzív ellátásban, mintegy 200-zal kevesebben, mint múlt vasárnap. Március 15. óta 13 642-en, egy hét alatt mintegy 1300-an hagyhatták el gyógyultan a kórházakat.

Március eleje óta 325 796 vírustesztet végeztek Belgiumban, 240 305-öt idősek otthonában.

Hollandiában a helyi közegészségügyi intézet (RIVM) a járvány további lassulásáról adott hírt. Míg egy héttel ezelőtt még napi 450 körül mozgott a fertőzéssel újonnan regisztráltak száma, addig szombatról vasárnapra 245 ember esetében mutatták ki a kórokozót. Az országban 42 627 emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, ami mintegy kétezerrel haladja meg az egy héttel ezelőtt közölt adatokat. Két hete még mintegy háromezer volt az egy hét alatt frissen igazolt fertőzöttek száma.

Csökkent a halálesetek száma is. A múlt héten 358-an, az elmúlt 24 órában 18-an haltak meg az országban. Jelenleg 5440 elhunytat tartanak nyilván.

Kórházba a korábbi átlagos 100-110 helyett egy nap alatt 22 embert szállítottak, egy hete még ennek kétszeresét. Jelenleg 11 307 embert ápolnak egészségügyi intézetekben, alig 300-zal többet, mint múlt vasárnap.

Luxemburgban szintén tovább lassult a vírus terjedése. A frissen közzétett adatok szerint mára 9 új esetet regisztráltak a 620 ezer lakosú országban. Az elmúlt egy hét alatt 59-et, míg április utolsó hetében 80-at. A nagyhercegségben 3886 fertőzöttet tartanak nyilván. Újabb halálesetről nem érkezett jelentés. Egy hét alatt 6-an, a járvány luxemburgi megjelenése óra 101-en haltak meg az országban. Az elhunytak átlagéletkora 84 év, a fertőzötteké 46 év.

A luxemburgi egészségügyi minisztérium közlése szerint a múlt hét elején közreadott adatokhoz képest mintegy 37-tel kevesebbet, jelenleg 78 embert ápolnak kórházakban. Közülük 14-en részesülnek intenzív ellátásban, nyolccal kevesebben, mint múlt vasárnap. Eddig 879-en távozhattak gyógyultan a kórházakból.

Luxemburgban a járvány megjelenése óta 55 250 vírustesztet végeztek – közölte a minisztérium.

Szlovákiában május 20-ra ígéri a korlátozások feloldásának új szakaszát a kormányfő

Várhatóan május 20-tól kezdődhet meg Szlovákiában az új koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésével összefüggésben márciusban bevezetett korlátozások feloldásának új, immár negyedik szakasza – jelentette be Igor Matovic, szlovák kormányfő ma egy televíziós beszélgetőműsorban.

Matovic, aki erről a TA3 szlovák hírtelevízióban beszélt, a korlátozó intézkedések feloldásának folytatását a fertőzéssel újonnan diagnosztizáltak viszonylag alacsony számával indokolta. A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta: a korlátozások feloldásának feltétele, hogy az újonnan diagnosztizált fertőzések száma alacsony szinten, napi átlagban 25 alatt maradjon. Korábban a korlátozások feloldásának feltételéül azt szabták, hogy a vírussal újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának napi átlaga száz alatt maradjon.

Szlovákiában április 22-én kezdték el a korlátozások feloldásának első szakaszát, akkor a kisebb alapterületen működő üzletek és szolgáltatások nyithattak meg. Május 6-án a kormány egyidejűleg léptette érvénybe a kéthetes ciklusokban tervezett enyhítések második és harmadik fázisát, amivel lehetővé tették a nagyobb alapterületen működő üzletek és szolgáltatások, a kisebb bevásárlóközpontok, a kültéri sportpályák, a rövid távú szállást nyújtó intézmények megnyitását, és engedélyezték az istentiszteleteket, illetve kinyithattak az éttermek és bárok teraszai is. A negyedik szakaszban a mozik, az uszodák, a bevásárlóközpontok, a sportlétesítmények és vélhetően az iskolák, óvodák megnyitásával is számolnak.

Közben az országban több hete folyamatosan csökkenő tendenciát mutat koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak száma. Két hete számuk átlagban napi öt alá csökkent, és hasonló arány mutatkozik ezen a héten is. A vírus szlovákiai megjelenése óta péntek volt az első olyan nap, amikor nem diagnosztizáltak új fertőzöttet, szombaton pedig 2 személynél mutatták ki a Covid-19 betegség kórokozóját, így a korábbiakkal együtt eddig 1457 fertőzöttet tartanak nyilván – derült ki a központi válságstáb honlapján vasárnap közölt adatokból. Az újonnan gyógyultnak nyilvánítottak száma már mintegy két hete minden nap meghaladja az újonnan regisztrált fertőzöttek számát. A nyilvántartás szerint tegnap 22 esettel 941-re nőtt a hivatalosan gyógyultnak minősítettek száma, a kór elismert halálos áldozatainak száma 26, és eddig már közel 120 ezer vírustesztet végeztek el.

Ugyanakkor a viszonylag alacsony számokkal összefüggésben Igor Matovic ma óvatosságra intett, és szakértői becslésekre hivatkozva azt mondta: mintegy 2500 olyan fertőzött lehet az országban, akiket tünetmentességük miatt nem azonosítottak, de a vírus hordozójaként annak terjesztői is lehetnek.

Horvátország fokozatosan újranyitja határait

Horvátország mától fokozatosan újranyitja határait: beléphetnek azok a külföldi állampolgárok, aki üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt, valamint halaszthatatlan személyes okok miatt utaznak az országba – derült ki a válságstáb vasárnapi sajtótájékoztatóján.

A rendelet szerint azok a külföldi állampolgárok és családtagjaik, aki rendelkeznek Horvátországban ingatlannal vagy hajóval, illetve temetésre érkeznek az országba, és ezt megfelelő dokumentumokkal alá is tudják támasztani, átléphetik a határt. Amennyiben más, nem előrelátható személyes okok miatt utaznának Horvátországba, azt megelőzően beutazási engedélyt kell kérvényezniük az uzg.covid@mup.hr email-címen.

Ugyanez vonatkozik az üzleti utakra is. Amennyiben az illető rendelkezik meghívóval, átlépheti a határt, ellenkező esetben itt is kérvényezni kell a belépést.

Az országban tartózkodáshoz nem kell az egészségügyi állapotra vonatkozó igazolás, illetve negatív Covid-19 teszt, ugyanakkor be kell tartani a közegészségügyi intézet ajánlásait, mint a társasági érintkezés szabályait és a szigorú higiéniai feltételeket. Amennyiben a Horvátországban tartózkodás alatt valakinél jelentkeznek a Covid-19 betegség tipikus tünetei, az illető nem hagyhatja el ideiglenes lakhelyét, és azt jeleznie kell a helyi járványügyi hatóságoknak.

Horvátországban egy nap alatt tizeneggyel – néggyel kevesebbel, mint egy nappal korábban -, 2187-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Ebből nyolc megbetegedést az új gócnak számító Brac-szigetén diagnosztizáltak.

Tegnap három ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 90-re emelkedett. Az első fertőzés két és fél hónappal ezelőtti megjelenése óta 1764 beteget nyilvánítottak gyógyultnak.

Pillanatnyilag 169 beteget kezelnek kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 44 886 koronavírustesztet végeztek el.

A szomszédos Szlovéniában 24 óra alatt hárommal – ugyanannyival, mint egy nappal korábban -, 1457-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 102-re emelkedett. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban több mint hatvanezer tesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 41-en vannak kórházban, közülük 10-et ápolnak intenzív osztályon.

Mivel az elmúlt két hétben jelentősen lassult az új koronavírus terjedése Horvátországban és Szlovéniában is, szigorú óvintézkedések mellett a kormányok fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon, és újraindítják a gazdaságot.

Valamelyest enyhült a brit kormány otthonmaradási előírása

Valamelyest enyhült ma a brit kormány által a koronavírus-járvány megfékezése végett hét hete meghonosított előírás, amely eddig a legszükségesebb esetek kivételével otthonmaradásra kötelezte a lakosságot.

Boris Johnson miniszterelnök ma délután a Twitteren új felhívást tett közzé, amelynek megfogalmazása szerint mindenki tartózkodjon otthon, “amennyire ez csak lehetséges”, és “ha tud”, dolgozzon otthonról.

Johnson Twitter-bejegyzése továbbra is tartalmazza az útmutatást arra, hogy az emberek otthonaikon kívül tartsanak két méter távolságot egymástól, de ez kiegészült azzal a kitétellel, hogy “ahol ez lehetséges”.

A felhívásban olvasható az is, hogy mindenki korlátozza a kapcsolattartást másokkal.

A kormányfő a Twitter-bejegyzésben felhívja a figyelmet arra is, hogy változatlanul szükséges a gyakori kézmosás.

Nagy-Britanniában március 23. óta csak a legszükségesebb esetekben – alapvető élelmiszerek és gyógyszerek beszerzése, illetve szükség esetén orvosi ellátás céljából – lehetett kilépni az utcára, emellett napi egy szabadtéri testedzés volt engedélyezett.

Kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember nem tartózkodhatott együtt közterületen, akkor sem, ha családtagokról van szó.

Munkába csak azok utazhattak, akik az egészségügyben vagy más, kiemelt fontosságúként meghatározott területen dolgoznak, és munkájuk otthonról nem elvégezhető.

Mindez Boris Johnson ma megjelent új Twitter-felhívásában nem szerepel. A kormányfő ugyanakkor éberségre inti a lakosságot, hangsúlyozva, hogy ez is elősegítheti a koronavírus ellenőrzés alá vonását.

Johnson ma este televíziós beszédben ismerteti az országgal a Covid-19 járvány elleni védekezés következő szakaszának menetrendjét.

Az előzetesen ismertté vált részletek szerint a brit kormány ötfokozatú járványriasztási rendszer bevezetését tervezi. Ennek első, zöld fokozata azt jelzi, hogy nincs járványveszély; a skála ötödik, legmagasabb riasztási szintje a vörös.

Boris Johnson az előzetes ismertetés szerint valószínűleg azt fogja bejelenteni, hogy Nagy-Britanniában jelenleg a negyedik koronavírus-készültségi szint van érvényben, de az ország már úton van a hármas fokozat felé.

Meghaladta a 15 ezret Ukrajnában a fertőzöttek száma

Továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, egy nap alatt tegnapra 522 új esetet azonosítottak, és ezzel a regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma 15 232-re, a betegségben elhunytaké pedig 15 újabb halálos áldozattal 391-re nőtt – közölte ma az egészségügyi minisztérium.

A betegségből eddig 3060-an, az elmúlt napban 151-en gyógyultak fel.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter mai online sajtótájékoztatóján közölte, hogy az országban előző nap újabb 111 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal, körükben a fertőzöttek száma csaknem elérte a háromezret (2964 fő), az elhunytaké 21-re nőtt.

Jelenleg az országban 4762-an szorulnak kórházi ellátásra, lélegeztetőgépen 201-en vannak, köztük 17 egészségügyi dolgozó és egy gyerek.

Az elmúlt napban a legtöbb fertőzöttet a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megyében regisztrálták (89 fő), valamint a szintén a nyugati országrészben lévő Lviv és Rivne megyékben (54 és 49 fő). A fővárosban, Kijevben előző nap 34 újabb megbetegedést jegyeztek fel, továbbá három újabb haláleset történt. Velük együtt Kijevben 37-re nőtt a betegség halálos áldozatainak száma, az azonosított fertőzötteké 1805-re.

Kárpátalja megyében jelenleg 695 fertőzöttet, 16 elhunytat és 99 gyógyultat tart számon az egészségügyi minisztérium.

Az ország változatlanul legfertőzöttebb területe Csernyivci megye, ahol a megfertőződöttek száma elérte a 2268-at az elhunytaké pedig a 76-ot.
Közben Andrij Melnyik, Ukrajna németországi nagykövete arról számolt be egy rádióinterjúban, hogy német laboratóriumokban már megkezdték a tesztelését több olyan ukrán fejlesztésű gyógykészítménynek, amely alkalmas lehet a Covid-19-betegek kezelésére. Részleteket a készítményekről azonban nem hozott nyilvánosságra.

A nagykövet azt is elmondta, hogy Berlintől több hivatalos kérést is kaptak ukrán idénymunkások Németországba utazásának engedélyezésére vonatkozóan. Erről annyit árult el, hogy mezőgazdasági munkákról van szó, és több ezer főre vonatkoznak a kérelmek. Denisz Smihal miniszterelnök a napokban már beszélt egy tévéműsorban arról, hogy számos nyugat-európai országtól érkeznek hasonló kérések. Szavai szerint Ukrajna kész erről tárgyalni, egyúttal viszont a jelenlegi helyzetben most lehetősége van Ukrajnának arra, hogy megfelelő, civilizált munkakörülményeket alkudjon ki a külföldön munkát vállaló állampolgárainak. Így egyebek mellett feltételül szabja Kijev, hogy legalább három hónapos szerződést kössenek az ukrán munkavállalókkal, legális munkabérrel, biztosításokkal, valamint a lakhatásuk és szükség esetén a gyógykezelésük biztosításával együtt.

Oroszországban nyolcadik napja 10 ezer feletti a napi új igazolt esetek száma

Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 11 012-vel 209 688-ra nőtt az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma a ma közzétett hivatalos adatok szerint; a napi emelkedés immár nyolcadik napja meghaladja a 10 ezret.

A napi növekmény arányait tekintve ugyanakkor az eddigi legalacsonyabb értéket, 5,5 százalékot mutatta. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 42,4 százalékánál a Covid-19-betegség lefolyása tünetmentes. A 85 orosz régió közül a fertőzöttek száma 33-ban haladja meg az ezret.

Az aktív esetek száma 8534-gyel 173 476-ra, halálozásoké 88-cal 1915-re, a gyógyultaké pedig 2390-nel 34 306-ra emelkedett.

Az országos napi növekmény több mint felét, 5551 főt Moszkvában mutatták ki, ahol ezzel 109 740-re nőtt az ismertté vált fertőzöttek száma. Az aktív esetek száma a fővárosban 94 882, a halottak száma 58-cal 1068-ra, a gyógyultaké pedig 1011-gyel 13 790-re nőtt.

Az eddig elvégzett tesztelések száma a járvány kezdete óta mára meghaladta az 5,4 milliót. Covid-19-szűrésen az elmúlt nap alatt 226,4 ezren estek át. Fertőzés gyanújával 243,4 ezer embert tartanak megfigyelés alatt. (MTI)

Kapcsolódó: Operatív törzs: nőtt az önkéntes elektronikus ellenőrzést vállalók száma

Meghalt újabb nyolc beteg a járvány miatt Magyarországon

Meghaladta a négymilliót az igazolt fertőzöttek száma a világon

Szlávik: sok mindent nem tudni még az új típusú koronavírusról

Magasabb az uniós átlagnál a magyarországi halálozási arány

Utólagosan meghamisították az influenza figyelőszolgálat márciusi jelentéseit