Frissítve!!! Folytatódik a kampány fideszes meghekkelése

A Belvárosban önkormányzati cég teríti a Fidesz plakátjait. Szekszárdon ellopták az ellenzék plakátjait, a rendőrök az önkormányzatban találták meg. Nyomoznak a Karácsony Gergely hangfelvétele ügyében is, csak éppen nem a képviselőházban folytatott illegális lehallgatás, hanem kényszerítés miatt.

Az V. kerületi önkormányzati cég is részt vesz a fideszes jelölt plakátjainak terítésében. Rubovszky Csilla képeit a Városüzemeltetési Kft. vezetői utasításra, munkaidőben terítteti dolgozóival – derült ki az ellenzék közös jelöltje, Tüttő Kata videójából:

„Nem ez az első alkalom, hogy gátlástalanul és sajátjukként használják az önkormányzati erőforrásokat: nemrég épp a felvételen is emlegetett alpolgármester osztott ingyenfánkot a belvárosi gyerekeknek az önkormányzati családi napon és a kerületi jegyző dr. Sélley Zoltán pedig a hegyvidéki házának felújításához vette igénybe az önkormányzati céget. Természetesen az ügyben beadvánnyal fordulunk a Helyi Választási Bizottsághoz” – írta az ellenzéki jelölt az önkormányzati cég bevonásáról a kampányba.

Szekszárdon még szeptember közepén ellopták az egyik összellenzéki jelölt, Illés Tamás tábláit. A sértett feljelentést tett.

Illés csütörtökön közölte a Facebook-oldalán, hogy a rendőrség megtalálta és lefoglalta a táblákat, méghozzá a Béla király tér 8. szám alatt. Ez az önkormányzat épülete.

Kényszerítés bűntette miatt rendelte el a nyomozást a Karácsony Gergely hangfelvétele ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) alárendeltségében működő Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség.

Az ügyben a lap szerint Tényi István tett feljelentést azután, hogy Várnai László ex-LMP-s politikus egy nyilvános Facebook-posztban azt állította: Tóth Csaba, az MSZP zuglói elnöke többször is megfenyegette Karácsony Gergelyt és családját. A feljelentésben megemlített Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő, mentelmi joga van, ellene csak a KNYF nyomozhat. Arról viszont még nincs hír, hogy a képviselőházban folytatott illegális lehallgatás miatt is nyomoznának.

Erzsébetvárosban átragasztották több közös ellenzéki jelölt plakátjait. Az egyébként szabályosan elhelyezett ellenzéki plakátokra Mága Zoltán hirdetése került.

Polt Péter legfőbb ügyész a Központi Nyomozó Főügyészségen választás rendje elleni bűntett miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Varju László országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

Az ügyészség közleménye szerint a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa a megalapozott gyanús szerint az egyik budapesti egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként a tavalyi országgyűlési választás előtt, februárban egy kávézóban találkozott a függetlenként induló jelölttel, a volt szocialista Horváth Imrével.

Az ügyészség szerint a találkozó során Varju – a választáson való nyerési esélyeinek növelése érdekében – anyagi juttatást ígért a férfinak azért, hogy a képviselőjelöltségtől lépjen vissza a javára, ám ő a felvetést elutasította.

A Demokratikus Koalíció közleményben állt ki képviselője mellett, és hangsúlyozta: koncepciós eljárásnak tartják a Polt Péter vezette ügyészség fellépését.

A DK kifogásolja a bejelentés időzítését is. A párt szerint az Országgyűlés hónapok óta nem ülésezik és még pár hétig nem is fog, így dönteni sem tudna a mentelmi jog felfüggesztéséről. Időközben azonban eljutottunk az önkormányzati választási kampány finisébe, az ügyészség pedig „véletlenül” pont ekkor teszi meg a bejelentést.

Bús Balázs vezette önkormányzat 341,6 millió forinttal segítette ebben a ciklusban azokat a civil szervezeteket, amelyek támogatják a fideszes polgármester újraválasztási kampányát. Ez azt jelenti, hogy Óbudán az elmúlt öt évben ennek a húsz civil szervezetnek jutott az összes, civileknek nyújtott önkormányzati támogatás negyede.

Ez azért érdekes, mert Bús kampánya arra épül, hogy egy civilekkel együttműködő jelölt képét sugározza: hiába a Fidesz-KDNP jelöltje, pártlogó és a narancssárga szín alig jelenik meg a kampányában, és még a Bús Balázs Óbudáért nevű egyesületet is létrehozták azért, hogy a párt képviselőjelöltjeinél az legyen a szavazólapon az első helyen feltüntetett jelölőszervezet, ne a Fidesz.

(Facebook, Index, 24.hu)

Kapcsolódó: Dübörög a választási csalás

Nincs itt kérem, semmi látnivaló: Varga Judit a jogállamiságról Brüsszelben

(Kiemelt kép: Plakátok a belvárosi önkormányzati cégnél – Forrás: Facebook)