Fokozatosan elkezdik feloldani a vesztegzárat Hupejben

A járvány központjának számító kínai tartomány vezetése megkezdte az előkészületeket arra, hogy az üzleti élet visszatérhessen a normális kerékvágásba a mintegy másfél hónapja “lezárt” Hupejben – írta a Hupej Zsipao című hupeji lap.

A Hszinhua pedig arról számolt be, hogy a tartományban egy mobiltelefonos kódrendszer segítségével az egészséges embereknek ismét lehetővé teszik az utazást. A tartomány lakói egy mobiltelefonos applikáción keresztül különböző színekkel jelölt, rendszeresen frissített egészségügyi kódot kapnak – pirosat a diagnosztizált fertőzöttek, sárgát azok, akik közeli kapcsolatba kerültek fertőzöttel, és zöldet azok, akiknél nem merül fel a fertőzés kockázata. A tartomány közepes és alacsony készültségi helyzetben lévő területeinek zöld kóddal rendelkező lakói a megfelelő óvintézkedések betartása mellett engedélyt kapnak a tartományon belüli közlekedésre, valamint az üzleti tevékenység, illetve munka megkezdésére. A tartományban azok a területek mérsékelték alacsony szintűre a készültségi fokozatot, ahol az elmúlt 14 napban egyetlen új fertőzöttet sem diagnosztizáltak.
A koronavírus-járvány Kínából indult ki decemberben, és továbbra is ott tartják nyilván a fertőzöttek nagy részét, valamint a halálos áldozatok jelentős többségét is. Az összes fertőzött száma Kína szárazföldi részén hétfő éjfélig 80 754-re, a halálos áldozatoké pedig 3136-ra emelkedett. A betegségből már közel 60 ezren gyógyultak fel az országban, míg jelenleg csaknem 18 ezren állnak kezelés alatt, közülük több mint 15 700 pácienst látnak el Vuhanban.

Csehországban is bezárnak az iskolák, és tilosak a nagyobb nyilvános rendezvények

Csehországban szerdától kezdve meghatározatlan időre felfüggesztik az oktatást az általános- és közép-iskolákban, és már ma estétől tilos minden százfősnél nagyobb nyilvános rendezvény megtartása – közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök a nemzetbiztonsági tanács reggeli ülése utáni sajtótájékoztatón.

Eddig az ötezer személynél nagyobb tömeget megmozgató rendezvények voltak csak betiltva.

A nem állami egyetemek és főiskolák saját hatáskörükben dönthetnek az oktatás felfüggesztéséről. A prágai műszaki egyetemen már hétfőtől szünetel az oktatás.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint az új koronavírussal megfertőzött személyek száma negyvenre emelkedett. Laboratóriumi vizsgálatokat mintegy 1200 személynél végeztek, míg több mint kétezren karanténban vannak saját otthonukban. A prágai Na Bulovce kórházat időközben elhagyta az első nyolc gyógyult személy, de mindnyájan házi karanténban maradnak.

A hatóságok különösen veszélyesnek tartják egy prágai taxisofőr esetét, akinél nem sikerült megállapítani, hogyan fertőződött meg. Roman Prymula helyettes egészségügyi miniszter szerint ez az eset azt jelzi, hogy a fertőzés már a csehországi lakosság körében is kezd terjedni.“A rendkívüli intézkedésekre azért van szükség, hogy még idejében megakadályozzuk a járvány terjedését” – jelentette ki Adam Vojtech.

A cseh hatóságok az ausztriai és németországi határátkelőkön hétfőtől szúrópróbaszerűen ellenőrzik az utasokat. Az első nap mintegy 36 ezer autót állítottak meg, negyven kocsi utasait pedig alaposabb vizsgálatnak vetettek alá. Fertőzés gyanújával hat személyt küldtek laboratóriumi vizsgálatra és előzetes karanténba.

A cseh kórházakban és nyugdíjasotthonokban ma reggeltől már látogatási tilalom van. Múlt hét óta szünetel a légi közlekedés Prága, valamint az olasz, a kínai és a dél-koreai repülőterek között.

Lengyelországban is elrendelik a tömeges rendezvények törlését

Lengyelországban a Covid-19-fertőzés terjedését megelőző intézkedésként elrendelik a tömeges rendezvények törlését – közölte Mateusz Morawiecki kormányfő a koronavírus körüli helyzet kezelésére létrehozott válságstáb mai tanácskozása után.

Morawiecki radikális megelőző intézkedések szükségességéről beszélt, utalva az Olaszországban és a nyugat-európai országokban terjedő járványra. Elmondta: a kormány további lépéseket fontolgat, ezekről a következő napokban tájékoztatnak.

A kormányfő szerint az epidemiológiai elemzések mutatják, hogy a fertőzés az offenzív fázisában van, Lengyelországban a megbetegedések száma várhatóan növekedni fog. Aláhúzta a terjedés lassításának fontosságát.

Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy ma reggelre eggyel, 18-ra nőtt a lengyelországi fertőzöttek száma, két idősebb beteg állapota súlyos.

Jaroslaw Gowin kormányfőhelyettes, felsőoktatási miniszter közölte: az egyetemeknek javasolta, hogy függesszék fel a nemzetközi konferenciákat, a diákcserét. Fontolóra veszi az oktatás felfüggesztését is, az oktatási intézmények vezetőit arra kötelezi, hogy elemezzék az e-learning alkalmazásának lehetőségeit.

Dariusz Piontkowski oktatásügyi miniszter szerint az általános és a középiskolák igazgatói konkrét körülményektől függően dönthetnek az oktatás felfüggesztéséről, az ilyen esetek már előfordultak a helyi fertőzésgyanús esetek kapcsán.

Mariusz Kaminski belügyminiszter beszámolt arról, hogy mától Lengyelország egész keleti határára terjesztik ki az egészségügyi ellenőrzést. Az intézkedést már tegnap bevezették a lengyel-német és a lengyel-cseh határon, és napokon belül Lengyelország összes közúti, vasúti határátkelőhelyén, valamint a balti-tengeri kikötőkben is alkalmazzák.A koronavírus kapcsán ma összeült az Andrzej Duda elnök által összehívott nemzetbiztonsági tanács is.

A májusban esedékes lengyel elnökválasztás kapcsán a hét elején már több jelölt, köztük Andrzej Duda bejelentette, hogy felfüggesztik a zárt helyiségekben zajló kampánygyűlések szervezését.

Két héten belül tetőzhet a járvány Nagy-Britanniában

Az angliai tisztifőorvos-helyettes szerint Nagy-Britanniában két héten belül tetőzhet az új típusú koronavírus-járvány.

Jenny Harries a BBC televízió hírmagazinjában megerősítette: a brit hatóságok valószínűleg 10-14 nap múlva léptetik érvénybe azt az útmutatást, hogy aki megfázásos tüneteket észlel, különítse el magát környezetétől.

Előző nap Harries professzor közvetlen felettese, Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsosa is hasonló forgatókönyvet valószínűsített. Sajtóértekezletén kijelentette: a modellszámítások alapján várhatóan 10-14 napra van az az időpont, amikor életbe kell majd léptetni a válaszintézkedések következő szakaszát. Ha ez megtörténik, a kormány azt fogja kérni, hogy azok is, akiknek csak enyhe tünetekkel járó légúti panaszuk vagy hőemelkedésük van, hét napra szigeteljék el magukat környezetüktől.

Jenny Harries a keddi BBC-műsorban ugyanakkor azt mondta, hogy a nagy tömegeket vonzó köztéri rendezvények, például futballmérkőzések törlését a tudományos tapasztalatok nem feltétlenül támasztják alá. (MTI)
Kapcsolódó: Újabb három fertőzött van Magyarországon

 Az egri kórházban két beteget vizsgálnak koronavírus-fertőzés gyanúja miatt

Már az Európai Unió összes tagállamában terjed a járvány

Olaszország egész területén elrendelték a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket

Egy orvos szerint választaniuk kell, kit gyógyítsanak meg, kit hagyjanak meghalni

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!