Finnországban és Tibetben is megjelent a koronavírus

Már Finnországból Tibetből is jelentettek egy-egy megbetegedést. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság közlése szerint eddig 170-en haltak meg koronavírus fertőzés miatt Kínában.

A bizonyítottan a koronavírustól fertőzött betegek száma Kínában kedd estéről tegnap estig több mint 1700-zal, 7711-re nőtt. Közülük 1239 állapota válságos. A fertőzésgyanús esetek száma több mint 12 ezer.

Kínán kívül több mint húsz országban akadnak koronavírusos betegek, de mindenütt csak kevesen. Számuk összesen mintegy 70.

Finnországban is megjelent a koronavírus

Lappföldön diagnosztizálták Finnországban az első koronavírusos megbetegedést. Egy kínai turistát azután vizsgáltak meg, hogy megjelentek nála a vírus tünetei.

A kórház nyilatkozata szerint 5 napja indult a fertőzés epicentrumából, Vuhanból a beteg, közvetlenül azelőtt, hogy kijárási tilalmat vezettek volna be a hatóságok a betegség terjedésének megfékezésének érdekében.

A beteg turista egy 32 éves nő, aki egyébként jó egészségügyi állapotban volt.

Az egészségügyi hivatal szerint aggodalomra nincs ok, a nőnek ugyan van hőemelkedése, de nincsenek súlyos tünetei. Mielőtt kiengedik a karanténból, kétszer is teszteknek fogják alávetni, hogy garantálják, hogy nem fertőz meg senkit.

A koronavírus  már több európai országban megjelent, Franciaország és Németország is érintett, de regisztráltak megbetegedéseket Japánban, Kanadában és az Egyesült Államokban is.

Például a Vuhanból tegnap különrepülővel hazaszállított japánok közül háromról derült ki, hogy megfertőződött a koronavírussal. Kétszázhat japán állampolgárt szállítottak vissza Kínából a szigetországba, közülük négyen voltak lázasak és köhögtek, de 12 utast vittek kórházba.

WHO: újabb vészhelyzeti ülés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója mára újabb vészhelyzeti bizottsági ülést hívott össze, miután Pekingből visszatért Genfbe. Az etióp Tedros Adhanom Ghebreyesus Twitter-üzenetében azt írta, hogy a több mint 6000 megbetegedés többségét Kínában észlelték, és mindössze az esetek 1 százalékát – 68 esetet – jelentettek 15 másik országból.

Ez a második alkalom, hogy a WHO főigazgatója összehívja a vészhelyzeti bizottság ülését az nCoV-2019 koronavírus ügyében. A múlt héten még úgy ítélte meg, hogy korai nemzetközi szükséghelyzetet hirdetni a járvány miatt.

A WHO eddig nagyon kevés járvány miatt hirdetett ki nemzetközi méretű közegészségügyi szükséghelyzetet. Ilyen volt a H1N1 vírus 2009-ben, a Zika járvány 2016-ban és a Nyugat-Afrikában 2014 és 2016 között, valamint a Kongói Demokratikus Köztársaságban 2018-ban pusztító ebola-járvány. (MTI, Index)

Kapcsolódó: Európában is nő a koronavírusos betegek száma

Egyre gyorsabban terjed az új koronavírus Kínában