Felfüggeszti a Shanghai Airlines két budapesti járatát

Felfüggeszti a Shanghai Airlines két budapesti járatát – közölte a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője a Facebook-oldalán.

A Budapest Airport tájékoztatása szerint a Sanghajból Hszian, illetve Csengtu érintésével közlekedő két járat közlekedtetését függeszti fel a Shanghai Airlines légitársaság, ami heti három járat kiesését jelenti. A Sanghaj-Hszian-Budapest járat február 6 és március 26, a Sanghaj-Csengtu-Budapest járat pedig február 4 és március 28 között nem közlekedik. A közvetlen, heti négyszer közlekedő Sanghaj-Budapest járatot a változás nem érinti.

Az Egyészségügyi Világszervezet (WHO) tegnap  este hirdetett nemzetközi vészhelyzetet a koronavírus miatt, ugyanakkor kereskedelmi és utazási korlátozások bevezetését nem ajánlotta.

Az összes cseh repülőtérre kiterjesztették az ellenőrzéseket

Csehország ma az összes repülőterére kiterjesztette a prágai légikikötőben már vasárnap bevezetett, koronavírussal kapcsolatos óvintézkedéseket.

Az egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy ma  reggel óta minden repülőtéren szúrópróbaszerűen ellenőrzik az országba érkező utasokat, nem mutatnak-e a kínai eredetű koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket. Ugyanakkor minden repülőtéren információs pontokat létesítettek, és táblákat helyeztek el, amelyek csehül és világnyelveken részletesen tájékoztatják az utasokat, hogyan kell eljárniuk, amennyiben gyanús tüneteket észlelnek magukon.

Csehországban eddig az orvosok több mint harminc személyt vizsgáltak ki, de egyiknél sem bizonyosodott be a koronavírusos fertőzés.

A cseh repülőterekre érkező gépek pilótái leszállás előtt szintén tájékoztatják az utasokat, hogy mire kell számítaniuk a koronavírussal kapcsolatban. A védőintézkedések a prágai repülőtéren eddig semmiféle gondot nem okoztak.

Prága és a kínai nagyvárosok között négy rendszeres légi járat üzemel, és hetente 12 kínai gép érkezik a cseh fővárosba. Tavaly mintegy 620 ezer kínai turista kereste fel Csehországot, s átlagban két és fél napot töltöttek ott.

Andrej Babis miniszterelnök reggel a közszolgálati televízióban azt mondta: hétfőn javasolni fogja a kormánynak, hogy ideiglenesen tiltsák be a Kínából érkező gépek fogadását.

A cseh külügyminisztérium már tegnap leállította a vízumok kiadását a kínai állampolgároknak.

Már Nagy-Britanniában is megjelent a betegség

Nagy-Britanniában is megjelent az új koronavírus okozta betegség. A brit egészségügyi minisztérium ma közölte, hogy két páciens szervezetében azonosították a kórokozót Angliában.

A tárca tájékoztatása szerint a két beteg ugyanannak a családnak a tagja.

A közlemény, amelyet az angliai tiszti főorvos, Chris Whitty nevében adott ki a minisztérium, nem tér ki arra, hogy brit állampolgárokról van-e szó, és arra sem, hogy jártak-e a járvány gócpontjának tekintett kínai Hupej tartományban.

Nem említi a kommüniké, hogy a két beteg Anglián belül hol tartózkodik.

Chris Whitty, aki egyben a brit kormány egészségügyi főtanácsadója is, a múlt héten az addigi “nagyon alacsony” fokozatról “alacsony” – vagyis eggyel magasabb – szintre módosította a brit lakosság fertőződési kockázatára érvényes útmutatást. (MTI)

Kapcsolódó: Finnországban és Tibetben is megjelent a koronavírus

Európában is nő a koronavírusos betegek száma

Egyre gyorsabban terjed az új koronavírus Kínában

Pánik Ferihegyen: mentő vitte el a Kínából érkező gép pilótáját

(Kiemelt kép: illusztráció, a Shanghai Airlines egy gépe – Wikipédia)