Fauci: az Egyesült Államokban “zavarba ejtő mértékben” nő a fertőzöttek száma

Az Egyesült Államokban “zavarba ejtő mértékben” nő a koronavírus-fertőzöttek száma – jelentette ki Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó amerikai intézet igazgatója kedden a képviselőházban tartott meghallgatáson.

Fauci, aki korábban a Fehér Ház koronavírus-járvánnyal foglalkozó munkacsoportjának egyik tagja volt, a képviselőház energetikai és kereskedelmi bizottságának meghallgatásán úgy fogalmazott: egyes tagállamok már jól kezelik a járványt, illetve a vírus terjedésének féken tartását, míg másoknál – ahogyan fogalmazott – “sok a sötét felhő és az ismeretlen tényező”. Úgy vélekedett, hogy ennek oka az lehet, hogy egyes államokban túl korán indították újra a gazdaságot és a mindennapi életet anélkül, hogy megfelelő számban rendelkezésre álltak volna a vírustesztek vagy a vírussal fertőzöttek kapcsolatrendszerének feltárását segítő módszerek.

A járványügyi szakember pozitív példaként New York államot említette. Leszögezte, hogy az elkövetkező két hét “kritikus fontosságú lesz” a vírus jelenleg Arizonában, Texasban és Floridában tapasztalható terjedésének kezelésében. Elmondta, az elmúlt hetekben ugyan csökkent a járványban elhunytak száma, de ez szerinte “nem jelent semmit”, mert “a halálozások száma mindig jelentős mértékben lemarad az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számától”.

A szakember mindazonáltal optimistának nevezte magát. Úgy vélekedett, hogy az ország felkészült a járvány második hullámára. Hozzáfűzte ugyanakkor: egyáltalán nem bánja, hogy már nem korábban figyelmeztetett a szájmaszkok viselésének fontosságára.

Fauci arról tájékoztatta a törvényhozókat, hogy a korábbiaknál több vírustesztet végeznek majd, s a The New York Times című lap tudósítása szerint leszögezte, hogy sem a Fehér Ház, sem a kormányzat többi tagja nem kérte a vírustesztek lassítását. Ez ügyben volt egy kis vita az amerikai közéletben. Donald Trump amerikai elnök ugyanis a szombaton az oklahomai Tulsában tartott választási nagygyűlésen azt mondta, a járványügyi helyzet annyit javult, hogy akár csökkenteni is lehetne a vírustesztek számát. Később az elnök úgy fogalmazott: csupán tréfálkozott.

Frank Pallone, az energetikai és kereskedelmi bizottság demokrata párti elnöke a keddi meghallgatáson megjegyezte: Trump tulsai szavai “különösen meggondolatlanok” voltak. Az elnök egyébként kedden, mielőtt Arizonába indult, a Fehér Házban újságíróknak ismételten tréfásnak minősítette szombati megjegyzéseit, és azt állította, hogy az amerikai kormányzat minden más országnál több vírustesztet végeztet.

Anthony Fauci meglátása szerint az új típusú koronavírus elleni vakcina az év végére vagy a jövő év elejére készen lehet, bár óvott a sietségtől. Felhívta a figyelmet arra, hogy az oltóanyagnak “valóban biztonságosnak és hatékonynak” kell lennie.

Fauci mellett a meghallgatáson részt vett Robert Redfield, a járványügyi és betegségmegelőzési központok (CDC) igazgatója, Stephen Hahn, az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelet (FDA) vezetője és Brett Giroir tengernagy, az emberi erőforrások és egészségügy minisztériumának közegészségügyért felelős miniszterhelyettese.

Robert Redfield azt fejtette ki, hogy a járvány “a század legnagyobb egészségügyi válsága az Egyesült Államokban és a világban”, Brett Giroir pedig a vírustesztek fontosságát hangsúlyozta.

Az Egyesült Államokban – a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház keddi adatai szerint – már több mint 2 millió 300 ezer embert diagnosztizáltak a vírusfertőzéssel, és a vírus okozta Covis-19-betegségbe, illetve ennek szövődményeibe 120 ezer amerikai halt bele.

A múzeumok és a színházak 15 millió euró állami segítséget kapnak Ausztriában

A múzeumok és a színházak 15 millió euró (5,2 milliárd forint) támogatást kapnak Ausztriában – az osztrák kulturális minisztérium és a pénzügyminisztérium ma tette közzé a pénz folyósításának feltételeit.

A 15 millió eurós segélycsomagból tízmillió eurót kapnak a múzeumok, ötmillió eurót pedig a színházak; az összeget várhatóan őszig eljuttatják az intézményeknek. A részmunkaidős foglalkoztatást beszüntetik, ugyanakkor arra törekszenek, hogy megőrizzék a munkahelyeket. Az ígéretek szerint az év végéig újabb állami segítségre számíthatnak az intézmények.

Andrea Mayer (Zöldek) művészeti és kulturális államtitkár arról számolt be, hogy a második segélycsomag összegéről még nem született döntés; azt várhatóan a koronavírus-járvány alakulásával, illetve az intézmények anyagi helyzetével összefüggésben állapítják meg.

Hozzátette: a várható bevételkiesés hatásaival kapcsolatos előrejelzéseket a múzeumokkal, illetve a színházakkal együttműködve készítették el. A politikus közölte: azt várja a múzeumoktól és a színházaktól, hogy a pénzt a tőlük telhető legfelelősségteljesebb módon használják fel. Kiemelte: a támogatás arra szolgál, hogy az intézmények teljesíthessék küldetésüket.

A látogatók ösztönzésére nyári kampányt is indítanak; a nyolc állami múzeum látogatására jogosító belépőkártya júliustól szeptember közepéig a korábbi 59 euró helyett 19 euróba kerül majd.

Az államtitkár azzal a kéréssel fordult Ausztria lakosságához, hogy éljenek a lehetőséggel, és vegyék igénybe a kulturális intézmények szolgáltatásait, még akkor is, ha az általuk kínált programok még nem teljesen olyanok, mint amilyenek a járvány előtti időszakban voltak.

Felére eshet vissza a turizmus nyáron Párizsban

Több mint a felével csökkenhet a megszokotthoz képest a nyári turizmus Párizsban a koronavírus-járvány miatt a fővárosi turisztikai hivatal becslése szerint, amely elsősorban a külföldi látogatók elmaradásától tart.

“Úgy számolunk, hogy a megszokott forgalmunk 40-50 százalékát fogjuk teljesíteni az első becsléseink szerint” – jelezte mai párizsi sajtótájékoztatóján Corinne Menegaux, a párizsi turisztikai hivatal vezetője. “De nincs kristálygömbünk. Főleg azért sem, mert last minute-ben működünk, amikor jó hírt kapunk” az egészségügyi szabályok oldásáról vagy a határnyitásokról, “és amikor az emberek elkezdenek foglalni, kellemes meglepetések is történhetnek idén nyáron” – tette hozzá.

“Franciaország teljes területén jelentősen visszaeshetnek a turisztikai bevételek az első előrejelzések szerint. A szakemberek 2020-ban 40-45 milliárd eurós kieséssel számolnak az évi 170 milliárd eurós bevételhez képest” – hangsúlyozta Caroline Leboucher, a francia turizmus külföldi népszerűsítésével foglalkozó Atout France ügynökség vezetője. Elmondta, hogy tavaly nyáron, júliusban és augusztusban 55 milliárd eurós bevétele volt az idegenforgalomnak, amelyből 41 milliárd a külföldi, 14 pedig a hazai turistáknak volt köszönhető.

A szakember úgy látja, hogy a válságkezelés után a bizonytalanság időszakát éli az idegenforgalom, és most azt kell megérteni, hogy Franciaországot hogyan értékelik egészségügyi szempontból a világban, ahhoz, hogy a turisztikai szereplőket segíteni lehessen abban, hogy jobban adaptálják a kínálatukat az igényekhez.

“A perspektívák inkább biztatóak, az embereknek ismét van kedve utazni. De a helyi turizmust részesítik előnyben. Ugyanakkor Párizs és Franciaország továbbra is a fő célpontok közé tartozik a külföldiek számára” – vélte Corinne Menegaux, aki szerint azoknak köszönhetően, akik külföldre utaznak, Franciaország továbbra is vezető helyen marad az európai célpontok között.

Franciaországban egyelőre nem vált be a kontaktkövető alkalmazás

Franciaországban nem vált be eddig a koronavírus terjedésének követésére kifejlesztett szoftver, miután négy héttel a bevezetése után csak 14 fertőzésgyanús esetet jelzett – közölte ma a kormány.

A franciáknak alig két százaléka töltötte le a mobiltelefonjára a StopCovid elnevezésű alkalmazást, amelyen keresztül egy fertőzött felhasználó névtelen módon jelezheti a többi felhasználónak, hogy az elmúlt 24 órában egymás közelébe kerültek.

Cédric O digitális ügyi államtitkár mai sajtótájékoztatóján elmondta: a másfél millió felhasználó közül eddig alig 68 felhasználó jelezte az alkalmazáson keresztül a többieknek, hogy fertőzött, és csak 14-en kaptak automatikusan figyelmeztető értesítést arról, hogy egy vagy két fertőzött közelébe kerültek.

A kormánytag szerint a számok ugyanakkor nem kérdőjelezik meg az alkalmazás hatékonyságát, és elsősorban a vírus visszaszorulásának tudhatók be.

A kormány szerint a lakosság két százaléka, mintegy másfélmillióan töltötték le a StopCovidot, ami töredéke a németországi változatnak, a szomszédos országban ugyanis 10 millió alkalommal töltötték le az applikációt – ismerte el az államtitkár. Szerinte ugyanakkor a különbség Németországhoz képest nem mond semmit a francia változatról, hanem inkább a két ország köti kulturális különbségről, és a járvánnyal szembeni viselkedésekről árul el valamit.

A kormány arra is emlékeztetett, hogy nemcsak Franciaországban vannak fenntartások a kontaktkövető alkalmazásokkal szemben, amelyeket eleinte a karantén feloldásához az egyik fontos lépésnek tekintettek a kormányok, de utóbb kiderült, hogy a technológiai kihívások és az adatvédelmi problémák miatt a bevezetésük túl összetetté vált.

Olaszországban is viszonylag kevesen töltötték le az alkalmazást, Nagy-Britanniában egyelőre felfüggesztették a bevezetését, Norvégiában pedig a már bevezetett applikáció használatát adatvédelmi problémák miatt egy héttel ezelőtt felfüggesztették.

Johnson: a jövő héten nyithatnak az éttermek, szállodák, múzeumok

A nagy-britanniai koronavírus-járvány enyhülése immár lehetővé teszi, hogy a jövő hét végén Angliában kinyithassanak a vendéglátóhelyek, a szállodák, a múzeumok, a turistalátványosságok, és lazítani lehet az emberek közötti kötelező távolságtartást előíró szabályt is – mondta ma a brit miniszterelnök.

Boris Johnson a londoni alsóház képviselőinek tartott tájékoztatójában elmondta: az új fertőzések száma naponta 2-4 százalékkal csökken.

Hozzátette: május első felében az Egyesült Királyság egészében csaknem 69 ezer új koronavírus-fertőzést mutattak ki szűrővizsgálattal, június első felében ugyanakkor már csak 22 ezer koronavírusteszt eredménye lett pozitív, 70 százalékkal kevesebb, mint egy hónappal korábban.

Négy héttel ezelőtt Angliában átlagosan minden 400 ember közül egy volt koronavírus-fertőzött, június első felében azonban a fertőzöttek aránya már csak 1:1700 volt – mondta a konzervatív párti brit kormányfő.

Hozzátette: május 11-én Angliában, Walesben és Észak-Írországban 1073 pácienst vettek fel a kórházak koronavírus-fertőzés miatt, június 20-ára azonban a Covid-19 betegséggel újonnan kórházba szállítottak száma 74 százalékkal 283-ra csökkent.

A miniszterelnök ismertetése szerint a napi halálesetek száma hétnapos mozgó időszakok átlagában számolva április 14-én tetőzött 943 halálozással. Május 14-én 476, a hétfőn zárult hétnapos időszakban 130 volt halálozások számának napi átlaga.

Johnson hangsúlyozta: jóllehet az éberség továbbra is kötelező, a brit kormány megítélése szerint azonban jelenleg nem fenyeget olyan második koronavírus-fertőzési hullám, amely maga alá gyűrhetné a brit állami egészségügyi szolgálatot (NHS).

A kormányfő kijelentette: tekintettel a koronavírus elterjedtségének jelentős csökkenésére, a brit hatóságok július 4-étől módosítják azt az előírást, amelynek alapján a nem egy háztartásban élőknek jelenleg legalább két méter távolságot kell tartaniuk egymástól.

Johnson szerint ez a szabály lehetetlenné teszi a brit gazdaság nagy részének működését; a vendéglátó ágazatnak például csak egy kis töredéke tud így működni.

Az “egy méter plusz” nevű új szabály értelmében az embereknek a jövő hét végétől egy méter távolságot kell tartaniuk egymástól, kiegészítő kockázatcsökkentő intézkedések érvényesítésével együtt.

Ezek közé tartozik mások mellett az irodák átrendezése úgy, hogy az egy irodai térben dolgozók ne egymással szemben üljenek, az ugyanabban a zárt térben tartózkodók számát csökkenteni kell, javítani kell a szellőzést, a működéshez nem feltétlenül szükséges közösségi tereket le kell zárni, gondoskodni kell kézfertőtlenítők kihelyezéséről és a műszakokat úgy kell kialakítani, hogy mindig ugyanazok a csoportok dolgozzanak együtt.

A kormány új útmutatása alapján emellett július 4-étől két külön háztartás tetszőleges számú tagjai szabadtéren és épületekben egyaránt korlátozás nélkül találkozhatnak. Ez a módosítás feloldja azt a jelenlegi korlátozást, amelynek alapján mindig csak ugyanannak a két külön háztartásnak a tagjai találkozhatnak, és csak szabadtéren, például egyikük otthonának kertjében.

Jövő szombattól kinyithatnak az éttermek és a pubok is, de csak úgy, hogy belső terükben biztosítják az asztali rendelésfelvételt és a felszolgálást, vagyis a vendégeknek nem kell a pénztáraknál vagy a kiszolgálópultoknál sorban állniuk.

A két méter távolság betartását előíró szabály enyhítését elsősorban a vendéglátó szakma szorgalmazta.

Kate Nicholls, a brit vendéglátó ágazat üzleti érdekvédelmi szervezetének – UK Hospitality – vezérigazgatója a BBC közszolgálati rádiónak a minap elmondta: ha egymástól csak két méterre lehet leültetni a vendégeket, akkor a vendéglátóhelyek szokásos bevételüknek mindössze a 30 százalékát tudják elérni, ha azonban a kötelező távolságtartás egy méterre csökken, a bevételek elérhetik a szokásos szint 60-75 százalékát.

Boris Johnson keddi bejelentése szerint minden szabadidős létesítmény és turistalátványosság is megnyithat a jövő hét végén, ha ezt biztonságosan meg tudja tenni. Kinyithatnak a szabadtéri edzőlétesítmények, a játszóterek, a mozik, a múzeumok, a képtárak, a szabadidőparkok, a könyvtárak, a vallási intézmények és a közösségi központok.

Az éjszakai szórakozóhelyek, az uszodák, a víziparkok és a gyógyfürdők azonban egyelőre zárva maradnak.

Johnson hangsúlyozta azt is, hogy minden enyhítési lépés feltételes és visszafordítható, és ha a járványhelyzet megköveteli, a kormány nem riadna vissza akár országos szintű korlátozások újbóli bevezetésétől sem.

Egyhetes kijárási korlátozásról döntöttek több izraeli lakónegyedben

Egyhetes kijárási korlátozásról döntött Izraelben a koronavírus-kabinet több lakónegyedben a koronavírus-járvány gócpontjaiban a fertőzöttek folyamatosan emelkedő száma miatt – jelentette ma a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Holnap reggel nyolctól egy hétig “korlátozott negyed” lesz az Elad nevű kisváros és Tibériás több lakónegyede. Júniusban Eládban 53, Tibáriáson pedig 78 új fertőzést diagnosztizáltak. Hamarosan várhatóan újabb helyekről döntenek az egészségügyi minisztérium ajánlásai alapján.

Az ilyen zárt negyedeket nem szabad elhagyni, csak gyógykezelés végett, alapvető élelmiszer vásárlására, jogi eljárások miatt, közvetlen rokonok temetésére, külön élő szülőknél a gyermekek átadásához, és hatósági engedéllyel más rendkívüli esetekben.

Ezekre a helyekre csak a mentősök, a rendőrség és a katonaság léphet be a helyi lakosok mellett, az orvosi személyzet, a szociális munkások, újságírók, valamint az ott dolgozó munkavállalók, és az érettségi vizsgákra lehet ki- és beutazni.

A járvány újabb fellángolását jelzi, hogy az utóbbi egy napban 459 új esetet találtak, s ennyi új fertőzöttet legutóbb április 22-én jegyeztek fel Izraelben. Az utóbbi hetekben folyamatosan és fokozatosan emelkedik az koronavírus hordozóinak a száma.

A kórházi ápolásra szorulók száma 11-el 189-re nőtt, viszont a súlyos állapotban lévők száma 46-ről 40-re csökkent, és a lélegeztetőgépen lévők száma is 29-ről 27- re mérséklődött.

Tegnap 12 970 tesztet végeztek el a fertőzöttek azonosítására, s közülük 2,6 százalék bizonyult vírushordozónak. Jelentős gócpontok még a Tel-Avivtól északra lévő Bat Jam, az ultraortodox Bné Brak, valamint az ország északi részében található, arabok lakta Arara és Umm el-Fahem.

Izraelben jelenleg 5299 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, ez a szám május 29-én még 1917 volt. A járvány megjelenése óta eddig 21 467 fertőzöttet diagnosztizáltak, és 308-an haltak meg a Covid-19-betegségben.

Törökországban ismét 1300 közelébe szökött fel az új esetek száma

Törökországban az utóbbi négy nap 1200 körüli szintjéről ma ismét 1300 közeli értékre, 1268-ra szökött fel a koronavírus-járvány újonnan igazolt fertőzöttjeinek a száma – derült ki abból a táblázatból, amelyet Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter tett közzé a Twitter-fiókján. Az összesítés szerint a kis-ázsiai országban a regisztrált esetek száma ezzel – a világon tizenkettedikként – meghaladta a 190 ezret, 190 165-re nőtt.

A korábban lassuló járvány napi esetszámai a hatósági intézkedések enyhítését követően 900 körüli szintről indulva június közepén néhány nap alatt 1600 közelébe jutottak. A mutató június 15. óta csökkent, az előző négy napban 1200 körül alakult, tegnap például 1212 embernél diagnosztizálták a kórokozót.

Ma 27-en vesztették életüket a fertőzés következtében. Ez az érték május 29. óta nem állt ilyen magasan. A halálos áldozatok száma a mostani adattal átlépte az ötezret, egészen pontosan 5001-re emelkedett. A halálesetek száma ugyancsak június közepe óta lassan növekvő tendenciát mutat, a vasárnapi adat 23, a tegnapi 24 volt, miközben június 13-án járt már alacsonyabban, 14-en is.

Az intenzív osztályon fekvő, valamint a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma nagyságrendileg olyan mértékben nőtt, mint tegnap. Az előbbi mutató 846-ról 893-ra, az utóbbi 345-ről 362-re ugrott.

A gyógyultak száma 1315-tel 162 848-ra emelkedett, ők teszik ki tehát az összes eset közel 86 százalékát, mindazonáltal a napi mutató ezúttal is alig haladja meg az új esetek számát.

A 83 milliós országban eddig mintegy 3,03 millió vírustesztet végeztek el.

Törökország május 4-től “ellenőrzött társadalmi élet” elnevezéssel átlépett a járvány elleni védekezés második fázisába, amely a maszkviselésre, a másfél méteres távolság betartására és a megfelelő tisztálkodásra, tisztán tartásra épül.

A lazítások keretében nyitva tartanak a bevásárlóközpontok, az éttermek, a kávézók, az óvodák, a fodrászatok, a szépségszalonok, a múzeumok, a szállodák és a strandok is. Az ország június 1-jével fokozatosan elkezdte újraindítani a belföldi légi közlekedést, június 11-ével pedig a nemzetközi repülőjáratokat. Szintén 11-én nyitották meg a személyforgalom előtt a szárazföldi határállomások csaknem mindegyikét is, az Iránnal közös átkelőhelyek zárva maradtak.

A vallásügyi hivatal (Diyanet) ma este bejelentette, hogy holnaptól a mecsetek már nemcsak két alkalommal, hanem mind az öt napi imádkozás keretében fogadni fogják a híveket.

Törökország 81 tartományából 50-ben kötelező közterületen a maszkviselés, beleértve Isztambult és Ankarát, azonban számos népesebb tartományban, köztük Antalyában nem. Az előírás megszegése 900 líra (mintegy 40 ezer forint) pénzbüntetést von maga után. (MTI)

Kapcsolódó: Magyarországon meghalt egy 100 éves beteg a járvány miatt

A világon több mint 9 millió a fertőzöttek száma, a halottaké meghaladta a 470 ezret

Egyes amerikai tagállamokban ismét emelkedik a fertőzöttek száma

WHO: a koronavírus-pandémia egyre gyorsabban terjed a világban

Már decemberben felbukkanhatott a koronavírus Olaszországban

Karantén alá helyeztek több ezer embert Németországban

Nagy-Britanniában megkezdődik az oltóanyag gyártása

Megjelent a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény, megszűnt a vásárlási időkorlát

Az országos tisztifőorvos nem tart többé napi sajtótájékoztatót

Jelentősen csökkenti a járvány miatti halálozás kockázatát egy már létező gyógyszer

Hazaküldték a végstádiumos nőt, szörnyű kínok között halt meg

Brit tudósok: több mint 3 millió életet menthetett meg a bezárkózás Európában

(Kiemelt kép: Anthony Fauci)