Évente 37-38 milliárdot bukhat Budapest az iparűzési adó átalakítása miatt

A Pénzügyminisztériumnak éppen azután jutott eszébe átalakítani a helyi iparűzési adó kedvezményrendszerét, hogy októberben ellenzéki kézre került több nagyváros, köztük az iparűzési adóra különösen támaszkodó Budapest.

Varga Mihály pénzügyminiszter a Nemzeti Versenyképességi Tanács hétfői ülésén ismertette a helyi iparűzési adó (hipa) átalakításának tervét. A Népszava kiszámolta, hogy ezzel Budapest évente 37-38 milliárd forinttal rövidülne meg, azonban más önkormányzatok is nehéz helyzetbe kerülhetnek.

Varga Mihály bejelentette: 2021 decemberétől eltörölnék a hipa feltöltési kötelezettséget, ezzel a cégeknek nem kellene adóelőleget fizetniük az önkormányzatoknak, hanem elég lenne csak az adóbevallások benyújtásakor, 2022 májusában intézni. Ez az intézkedés országos szinten mintegy 80-100 milliárd forint átmeneti kiesést jelentene az önkormányzatoknak.
Az értékcsökkenési leírás (amortizáció) is levonható lenne az adóalapból, illetve felmerült az is, hogy a vállalkozások kutatás-fejlesztésre fordított költségeinek ötszörösét írhassák le.

A Pénzügyminisztérium egyelőre nem válaszolt a Népszava kérdésére, hogy ezek a javaslatok mekkora bevételkiesést okoznának az önkormányzatok számára, azonban a Főpolgármesteri Hivatal számításai szerint az adóelőleg-fizetési rendszer átszabása 40 milliárd forint átmeneti bevételkiesést jelent, illetve a további két tervezett kedvezmény törvénybe foglalása éves szinten 37-38 milliárd forinttal rövidítené meg az önkormányzatot. Ez a főváros esetében tartósan bő tíz százalékos bevételcsökkenést jelent.

Karácsony Gergely a Népszavának elmondta: több millió ember járna rosszul a Pénzügyminisztérium javaslatával, miközben abból a multik profitálnának.

Budapest legfontosabb bevételi forrása az iparűzési adó, a főpolgármester szerint az átalakítási terv ezért káros és igazságtalan, és nehéz a javaslatban nem észrevenni a politikai szándékot. Karácsony azt is hangsúlyozta, hogy ilyen javaslatot az önkormányzatokkal való egyeztetés nélkül nem fogadhat el a kormány, erre Orbán Viktor miniszterelnök ígéretet tett. (Népszava)

Kapcsolódó: A parlament több aggályos törvénymódosítást is elfogadott

(Kiemelt kép: Varga Mihály –  MTI/Soós Lajos)