Európai vészhelyzeti szabályokat kérnek az uniós igazságügyi miniszterek

Arányos vészhelyzeti törvényeket vár a tagállamoktól az Európai Unió soros horvát elnöksége – ezt az uniós igazságügyi miniszterek mai videókonferencia után közölte az EU horvát elnöksége. A miniszterek általánosságban, Magyarország nevének említése nélkül tárgyaltak a vészhelyzeti szabályozások ügyéről.

Az Európai Unió tagállamainak igazságügyi miniszterei videókonferenciájukon egyetértettek abban, hogy minden meghozott rendkívüli intézkedésnek összhangban kell állniuk az unió alapvető értékeivel – közölte Drazen Bosnjakovic, Horvátország igazságügyi minisztere ma Zágrábban tartott online sajtótájékoztatóján.

Elmondta, az Európai Bizottság és a tagállamok képviselői megvitatták a koronavírus okozta világjárványnak az igazságszolgáltatásra gyakorolt hatását, és információt cseréltek a nemzeti kormányok rendkívüli intézkedéseiről is.

Bosnjakovic beszámolt arról is, hogy Didier Reynders igazságügyi uniós biztos vita során vázolta az Európai Bizottság azon tevékenységeit, amelyek célja a világjárvány állampolgárokra gyakorolt negatív hatásainak csökkentése.

Reynders az ülést követően közzétett Twitter-üzenetében arról tájékoztatott, hogy a megbeszélésen szóba került a tagországok kormányai által meghozott válaszintézkedéseknek az adatvédelemre és a magánéletre gyakorolt hatása is.

“Az adatvédelemnek továbbra is alapvető fontosságúnak kell maradnia, s erre figyelemmel kell lennünk az uniós jog végrehajtásának biztosítása érdekében” – jelentette ki.

A koronavírus okozta válság okán az EU valamennyi tagállama által meghozott, kötelező érvényű intézkedéseknek szigorúan arányosaknak kell lenniük, és tiszteletben kell tartaniuk az alapvető jogokat és a jogállamiságot – tette hozzá.

Az ülés után közzétett hírlevélben is az áll, a tagállamok képviselői egyetértenek abban, hogy a különleges intézkedéseknek összhangban kell lenniük az Európai Unió alapvető értékeivel.

A magyarországi felhatalmazási törvényt a múlt heti elfogadása után sok bírálat érte az unió részéről, mert a rendkívüli állapotnak nincs egyértelmű időbeli korlátja.

Varga Judit visszautasította a vádakat

Varga Judit igazságügyi miniszter az ülés után az MTI-nek nyilatkozva visszautasította a magyar jogállamisággal kapcsolatos “alaptalan vádaskodásokat”.

“Azok, akik a magyar jogállamiság miatt aggódnak, képzeletbeli ellenséggel küzdenek. Együttműködést kérek mindenkitől, aki pedig nem tud segíteni, az legalább ne akadályozza mindenféle álhírek terjesztésével a védekezést” – fogalmazott a miniszter.

A miniszter egyébként arról is beszélt, hogy az európai igazságügyi együttműködést a járvány elleni küzdelem szolgálatába kell állítani

Hozzátette, Magyarországon az igazságszolgáltatás folyamatosságát biztosítani kell.

“Magyarországon nincsen ítélkezési szünet, az Alkotmánybíróság ülésezését rugalmas eljárási szabályokkal segítjük. Minden bíróság működik” – mondta Varga Judit.

“Az a célunk, hogy a személyes kontaktust igénylő eljárási cselekményeket minimálisra szorítsuk, az írásbeli vagy elektronikus ügyintézést pedig kiterjesszük” – tette hozzá az igazságügyi miniszter.

Varga Judit igazságügyi miniszter Twitter-üzenetében arra szólította fel a tagországokat, hogy hagyjanak fel a politikai indíttatású vádaskodásokkal. (MTI, Euronews)

KapcsolódóMár az Európai Néppárt 13 tagja kéri, hogy zárják ki a Fideszt

Von der Leyen aggódik a magyar felhatalmazási törvény miatt

Több uniós ország aggodalmát fejezte ki a magyar felhatalmazási törvény miatt

Tusk: a Néppártnak felül kell vizsgálnia álláspontját a Fidesz tagságáról

Asselborn: ki kell zárni a magyar kormányt az EU-s döntésekből

(Kiemelt kép: Drazen Bosnjakovic)