Európai Bizottság: a magyar kormány kifosztja az oktatást és az egészségügyet

Az Európai Bizottság országjelentése szerint a kormány kivonta a pénzt az egészségügyből és az oktatásból. 

Jelentős a központosítás

Az elsődleges költségvetési kiadások szintje az elmúlt évtizedekben a GDP 45 %-a körül mozgott, vagyis jóval magasabb volt, mint a regionális versenytársaknál – állapítja meg az Európai Bizottság országjelentése. Rámutatnak, hogy 2013 óta számos szolgáltatásnyújtási feladat az önkormányzatoktól a központi kormányzat szintjére került át, ennek következtében a helyi önkormányzati kiadások aránya az összes kiadáshoz képest 2017-ben 25%-ról 13%-ra csökkent, ami jelentősen elmarad a 23%-os uniós átlagtól. Vagyis Magyarországon immár sokkal inkább a kormányzat dönt a helyi kérdésekben is, mintsem az önkormányzatok.

Egészségügyre kevesebb, sportra több jut az Európai Bizottság szerint

Noha a kiadások mértéke az elmúlt évtizedben stabil volt, a kiadási szerkezet jelentősen megváltozott. Az elmúlt évtizedben a szociális védelemre, az oktatásra és az egészségügyre fordított kiadások a GDP 3,4%-ának megfelelő mértékben csökkentek, míg a gazdaságra, a sportra, a kultúrára és egyházi célra fordított kiadások 3,1%-kal nőttek.

A szociális védelemre fordított GDP-arányos kiadások 4,5 %-kal kisebbek az uniós átlagnál, ami a nyugdíjakra és az álláskeresési járadékokra fordított kiadások alacsonyabb arányával magyarázható.

Az elmúlt tíz évben csökkentek az egészségügyi célú közkiadások, és messze elmaradnak az uniós átlagtól. Immár a GDP-hez képest több mint 2 %-os az elmaradás.

Csökkentek az oktatásra fordított GDP-arányos összegek is, bár ez az uniós átlag közelében mozog.

Uniós összehasonlításban Magyarország költ a legtöbbet a gazdaságra, az e területre irányuló kiadások az elmúlt évtizedben a GDP 1,6%-ának megfelelő mértékben nőttek. „Ez tükrözi az állam fokozottabb gazdasági szerepvállalását és magában foglalja többek között a vállalkozásoknak nyújtott beruházási támogatásokat.” (Portfolio)

Kapcsolódó: 24-25 ezer ápoló hiányzik az egészségügyi ellátás rendszeréből

A kormány megint belerúgott az egészségügybe

Újabb szégyenlistán a magyar egészségügyi ellátás

Sokkal fontosabb az Orbán-kormánynak a sport az egészségügynél és az oktatásnál

(Kiemelt kép: a kútvölgyi kórház – Zóna)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!