Érthetetlen a kórházak rohamtempójú kiürítése

A kormány titkolja, milyen adatok és számítások alapján követelte a kórházi ágyak 60 százaléknak a felszabadítását. Így nem tudni, hogy téves döntésről van-e szó , vagy a járvány helyzet sokkal rosszabb a közöltnél és a járvány berobbanására kell készülni.

Kásler Miklós miniszter rendelte el a a kórházi ágyak 60 százaléknak a felszabadítását, ez 39 500 ágyat jelent.  Ha egy kórházigazgató ellenállt a parancsnak, kirúgták.Ez azért is érthetetlen, mert ennyi ágy még Olaszországban sem kell a koronavírus-járvány által fertőzött betegeknek.

A járvány európai gócpontjaként számon tartott, 60 milliós Olaszországban

      • 106 607 aktív esetről számoltak be csütörtökön. A messze legsúlyosabban fertőzött régióban, Lombardiában (Magyarországhoz hasonlóan 10 milliós lakosság) 33 090 aktív eset van.
      • 26 893 embert kezelnek kórházban (Lombardiában 11 356 főt) és
      • 2 936 ember kap intenzív ellátást, (Lombardiában 1 032 fő).

Magyarországon a hivatalos adatok szerint most 1834 az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Kórházban 829 koronavírusos beteget ápolnak, 60-an vannak lélegeztetőgépen.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy orvosok, virológusok és matematikusok segítségével számolták ki, mennyi ágyra lehet szükség, ha a legrosszabb forgatókönyv következik be.

Azt a kormányhoz közel álló körön kívül senki nem látja, mi lehet az a  legrosszabb forgatókönyv.

Balkányi László, aki korábban az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központban dolgozott több mint 12 évig az Indexnek nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy a járvány legyőzéséhez fontos lenne az átláthatóság és az együttműködés.

Balkányi szerint a döntés elsősorban nem is arra irányulhat, hogy legyen elég szabad ágy a kórházakban, hanem az orvosok és az ápolók tehermentesítésére. Ők ugyanis tényleg túlterheltek, és az egészségügyi dolgozóról fertőzésének veszélyét is csökkenti, ha csökkentik a kontaktusaik számát.

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász azt mondta az Indexnek, hogy mindenkit váratlanul és villámcsapásszerűen ért a döntés. Szerinte lehet, hogy a  kormány rendelkezésére álló adatok előrevetítenek egy olyan mértékű robbanást, amihez a jelenleginél sokkal több ágyra lehet szükség, miközben a nyilvánosan elérhető adatok alapján  az ellátórendszer képes lenne kezelni a járványt.

Az is lehet Rékassy szerint, hogy a kormány egyszerűen csak elszámolta magát, és ez egy téves intézkedés. A közgazdász szerint szakmai körökben terjed az a nézet is, hogy Magyarországon eddig is túl magas volt a kórházi ágyak száma, a kormány talán most csak felhasználja a járványt a csökkentésre.

Nem látni, mi lesz azokkal a krónikus betegekkel, akiket most kiraknak a kórházakból. Ahhoz, hogy valami esélyük legyen a gyógyulásra, vagy legalábbis állapotuk szinten tartására, sürgősen fejleszteni kell az alapellátást, mondja Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász.

A kormány döntésével a háziorvosoknak is többletfeladatai lesznek, hiszen a betegeket otthonukban nagyobb számban kell felkeresni. Így szerinte mind az ápolói, mind a háziorvosi rendszert azonnal meg kell erősíteni. (Index)
Kapcsolódó: Müller Cecilia szerint nem gond a kórházi ágyak felszabadítása

Sok súlyos beteget kiraknak a kórházakból a kormány parancsára – sokan meghalhatnak