Erdogan Orbánnal barátkozott, Budapesten teljes volt a káosz

Erdogan tárgyalt Orbánnal, a miniszterek több megállapodást is aláírtak, sokan  pedig tüntettek a “gyilkos diktátor” ellen. A török elnök látogatása miatt teljes volt a káosz, több ezer embert feltartóztattak, nem tudtak tovább menni.

Kora estére teljesen összeomlott a budai közlekedés a lezárások és a dugók miatt. Ebben fontos szerepe volt annak, hogy Erdogan a konvojával meglátogatta a Gül Baba türbét, a környéken több utcát is lezártak. Nem lehetett átmenni a Margit-hídon sem, az Index helyszíni tudósítása szerint a budai hídfőnél nagyjából 1500 ember esett fogságba, sem haza, sem a tüntetésre nem tudtak menni. A Bem mozi előtt már üvöltözés is kialakult a rendőrök és az emberek között. Különösen azok akadtak ki, akik nem tudták elhozni a gyereküket az óvodából, vagy az iskolából.

A Batthányi téren is teljes volt a káosz, a rendőrök nem engedték fel az embereket a metróból. A Nyugati pályaudvarnál leszállították az embereket a metróról. Az Oktogonon leállt a villamosforgalom Buda felé, de a Blahától az Oktogon irányában sem járt. A villamosforgalom este nyolc körül állt helyre.

Karácsony Gergely és több ellenzéki politikus elfogadhatatlannak nevezte a látogatás miatt kialakított közlekedési helyzetet. , Budapest főpolgármestere azt írta a Facebookon: “A rendőrség és a főváros között eddig korrekt volt a szakmai együttműködés a diplomáciai események biztonságának megteremtésében. A ma este történtek azonban elfogadhatatlanok: lehetetlen helyzet, hogy metrók tartósan ne közlekedjenek egy államfői látogatás miatt. Arra kértem fel a BKK és a BKV vezetőit, hogy haladéktalanul tegyék meg a tömegközlekedés helyreállításához szükséges intézkedéseket, és a jövőben csak főpolgármesteri engedéllyel folytassanak egyeztetést a rendőrséggel a hasonló esetekben.”

MTI/Balogh Zoltán

Több tüntetés is volt Budapesten

Először kora délután baloldali civilek tiltakozzanak Erdogan látogatása ellen az Oktogonon. A résztvevők három órakor indultak el a Nyugati irányába, a tüntetéshez folyamatosan csatlakoztak a résztvevők.

Az egyre nagyobb tömeg az akkor még nyitott Margit hídon át vonult a Széll Kálmán térre. A tömegben leginkább diktátorozós és népirtásos témájú transzparenseket lehetett látni.

A téren az első felszólaló Nagy Blanka, az ellenzéki diák volt, aki azt mondta, hogy most nem aktivistaként van jelen, hanem emberként, mert azt a fajta embertelenséget, amit Orbán képvisel Erdogan fogadásával, az elfogadhatatlan. A fideszesek sem engedhetik meg maguknak, hogy egy népirtáshoz asszisztáljanak, mondta.

A második felszólaló, Marikovszky Andrea, a Nők nemzetközi ligája a békéért és a szabadságért nevű feminista szervezet nevében két kurd nőt köszöntött a színpadon. Az egyik kurd nő is beszélt kurdul. A tömeg azt értette, hogy “Terrorist Erdogan”.

A tüntetés után a demonstrálók nem mentek haza azonnal, hanem a Nagykörút felé kezdtek vonulni. Rendőrsorfal várja a tüntetőket az Andrássy úti török nagykövetségnél, a követségtől körülbelül 300 méterre állították meg a tömeget.

MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor: Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európa felé irányuló migrációt

Törökország stratégiai partnere Magyarországnak a biztonság és a migráció kérdésében is – jelentette ki Orbán Viktor  miután tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

Orbán Viktor a Várkert Bazárban tartott közös nemzetközi sajtótájékoztatón azt mondta: a magyar külpolitikai gondolkodás abból indul ki, hogy Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európába irányuló migrációt.

Így a budapesti megbeszélésen is áttekintették az ezzel összefüggő kérdéseket, és Magyarország elismerését fejezte ki Törökországnak, amely csak az idén eddig 350 ezer illegális határátlépőt tartóztatott fel – közölte a kormányfő. Hozzátette: ha Törökország ezt nem tette volna, ezek az emberek már mind itt lennének, Magyarország déli határának környékén.

Orbán elmondta, hogy 2013-ban kötöttek egy megállapodást, amely szerint minden évben egyszer magas szinten találkoznak, ennek a soros ülése volt most meg Magyarországon.

Orbán Viktor azt is bejelentette, hogy hamarosan létrejön az a gázvezeték, amely Törökországból képes a gázt Európába szállítani. Legkésőbb 2021 végére ezen az ágon is érkezhet Magyarországra gáz.

Erdogan: továbbra is ilyen jó kapcsolatokra van szükség Magyarországgal

Nagyon jók a magyar-török kapcsolatok, és a jövőben is ilyen jó együttműködésre van szükség – jelentette ki a török elnök, aki “kedves barátom”-nak nevezte Orbánt.

Erdogan Orbán Viktor kormányfővel tárgyalt, majd a közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: csaknem 4 millió menekült tartózkodik Törökországban, közülük sokan mennének tovább Európába, de “az együttműködés miatt mi türelmesen feltartóztattuk ezt a tömeget”. Biztonsági zónára van szükség, hogy visszaküldhessék őket a hazájukba – közölte.

Recep Tayyip Erdogan kitért arra: 6 milliárd dolláros kereskedelmi forgalmat határoztak meg célként, amely reális. Magyarország és Törökország képes ennek elérésére – mondta.

Erdoğan nagyon örült, hogy Magyarország részt vett megfigyelőként a Türk Tanács legutóbbi ülésén, ahol Orbán előadta elméletét a magyarok vérében csörgedező kipcsak vérről.

Kérdésekre válaszolva Orbán Viktor kifejtette, hogy a magyar magatartás más Törökország irányába, mint a legtöbb uniós országé. “Ha Magyarországon valaki nem adja meg a tiszteletet Törökországnak, akkor nekem miniszterelnökként az a dolgom”, hogy elnézést kérjek ezért vagy esetleg kompenzáljam – mondta Orbán, aki szerint itt nem lehet gúnyolódni egyik nemzet vezetőjén sem. (Index, Mérce, MTI)

Kapcsolódó: Megjött Erdogan, rendszám nélküli Mercedesszel hajtott végig Budapesten

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)