Emmanuel Macron: Ég a ház, az amazonasi erdőtűz világválság

“Ég a ház! Szó szerint! Az amazonasi esőerdő – a tudő, ami a bolygó oxigénjének 20 százalékát termeli – lángol. Ez nemzetközi válság. G7, két nap múlva legyen az első dolgunk ennek a vészhelyzetnek a megbeszélése” – tweetelte Emmanuel Macron francia államfő.

A francia elnök üzenetével rögtön magára is haragította Brazília szélsőjobboldali elnökét, Jair Bolsonarót, aki most azt üzente, Macron személyes politikai haszonszerzést folytat azzal, hogy a brazil erdőtüzekkel foglalkozik.

Bolsonaro azt is kifogásolta, hogy Emmanuel Macron egy olyan tanácskozáson akar az erdőpusztulásról beszélni, amelyen Brazília nem vesz részt, ez szerinte “kolonialista észjárás”.

Bolsonaro megemlítette, hogy az Amazonos nagyobb, mint Európa, ők pedig nincsenek felkészülve egy ekkora terület oltására.

A brazil elnök a választási kampány alatt és az azóta hozott intézkedéseivel bátorította az illegális erdőpusztításokat – aminek az egyik módszere az őserdő felégetése. Most mégis az esőerdők védelmében fellépő civil szervezeteket vádolja az erdőtüzek gyújtásával, mert szerinte a környezetvédők ezzel próbálják lejáratni.

Ezek után érdekes, hogy a brazil kormány tagjai arról tanácskoztak, hogy az amazonasi őserdő égése ronthatja az ország külföldi megítélését, és akár a brazil termékek kereskedelmének környezetvédelmi indokokkal történő korlátozását is okozhatja. A megbeszélésen résztvevő miniszterek szerint javítani kell a brazil kormány kommunikációját.

Brazíliának fontos az agrártermékek exportja, de eddig semmilyen hír nem érkezett bármilyen tervezett korlátozásról.

(hvg.hu, 444, O Globo)

Kapcsolódó: Hatalmas erdőtüzek pusztítják a brazil őserdőt