Eltűnik az éterből ma éjfélkor az ország legnagyobb nonprofit rádiója

A fideszes delegáltakkal feltöltött médiatanács nem újította meg a frekvenciaengedélyét, nyilván hallani sem akarták a civileket.

Alkoss egy betarthatatlan jogszabályt, majd erre hivatkozva válogass a piac szereplői között – ez a recept látszik kirajzolódni a médiatanács döntéseit illetően. A fővárosban és annak vonzáskörzetében fogható Civil Rádiót ugyanis – az adó munkatársai szerint – olyan mulasztások miatt tüntetik el az éterből, amelyeket a kormánynak kedves adóknál még csak észre sem vesznek.

A médiatanács a döntésekor a médiatörvényre hivatkozott, amely szerint ha egy adó ismételt jogsértést követ el, akkor nem hosszabbítható meg automatikusan a rádió frekvenciaengedélye. Az pedig a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) honlapjáról kiderül, hogy a tanács valóban többször elmarasztalta a civil adót, igaz, jobbára apróbb hibákért. Legutóbb például azért szabtak ki 100 ezer forintos bírságot a közösségi adóra, mert a hatóság szerint nem volt megfelelő a magyar és külföldi zene- és műsorszámok aránya.
– A jogsértéseket nem tagadjuk, a bírságokat mindig időben befizettük, miközben a törvény betarthatatlan. Abszurd módon, ha egy magyar kamarazenekar előadásában Kodály Psalmus Hungaricusát sugározzuk, az sem számít magyar zenének, mert a címe nem az – mondta a Népszavának Tóth Mónika, a Civil Rádió munkatársa.

Az elnémításra ítélt rádió Magyarország legnagyobb nonprofit rádiója, amelyet civilek szerkesztenek. A rádió kifejezett célja volt a civil társadalom, a főleg fővárosi civil önszerveződés bemutatása.

A rádiót üzemeltető alapítvány úgy döntött, hogy – miközben az interneten folytatják az adásaikat – közigazgatási pert indítanak az NMHH ellen. A független adók kiszolgáltatottságára jellemző azonban, hogy a Civil Rádió még a pereskedéssel is saját helyzetét nehezíti. A most elvesztett sugárzási jogért indulhatnak újra, de a pályázatot addig nem írhatják ki, amíg a frekvencia per alatt áll. (Népszava)
Kapcsolódó: A médiatörvény felülvizsgálata is cél az elhallgatásra ítélt Civil Rádió perében

Elnémul az ország legrégebbi kereskedelmi rádiója

Négymillió forintra emelték a médiahatóság elnökének fizetését

A média a hatalom eszköze Magyarországon

Szele Tamás: Álhírek és kormánysajtó

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!