Ellenzék: a 2000 milliárd forint uniós támogatást válságkezelésre fordítsa a kormány!

A DK és az LMP is azt követelte mai sajtótájékoztatóján, hogy a kormány a magyar emberekre, a válságkezelésre fordítsa az EU  által erre felszabadított mintegy 2000 milliárd forint támogatást.

DK: a kormány fordítsa a magyar emberekre az uniós támogatást!

A Demokratikus Koalíció EP-képviselője arra szólította fel a kormányt, hogy a koronavírus-járvány miatt felszabadított, körülbelül kétezer milliárd forintos uniós támogatást fordítsa a magyar emberekre.

Dobrev Klára mai, online sajtótájékoztatóján azokra a hírekre hivatkozott, hogy a Hungest Hotels Zrt.-nél szállodafelújítás miatt csoportos létszámleépítést hajtanak végre. A jelentős részben Mészáros Lőrinc és családja érdekeltségébe tartozó Opus Global Nyrt. által birtokolt szállodaláncnál a létszámleépítés az alkalmazottak több mint ötven százalékát érinti.

A politikus azt mondta, ezzel lehullott a lepel az Orbán-kormány egyik legnagyobb hazugságáról. Az EP-képviselő úgy fogalmazott: “mindig azt hallgattuk”, azért kapja Mészáros Lőrinc, Tiborcz István vagy Garancsi István az uniós támogatások legnagyobb részét, mert így egy nemzeti tőkésosztály épül, ami a bajban segíteni fog a magyar embereken.

Most baj van és Mészáros Lőrinc az elsők közt hagyja el a süllyedő hajót és hagy magára sok ezer dolgozót – jelentette ki Dobrev Klára.

LMP: válságkezelésre kell átirányítani az uniós forrásokat

Az LMP társelnöke szerint a koronavírus-járvány okozta válság kezelésre kellene átcsoportosítani az európai uniós forrásokat.

Kendernay János mai online sajtótájékoztatóján közölte: mintegy 2000 milliárd forintnyi forrás átcsoportosítására lenne lehetőség, amelyből szerint a leginkább rászorulókat, elsősorban a kis- és közepes vállalkozásokat és foglalkoztatottjaikat kellene segíteni. Megjegyezte, ez az összeg még növekszik is a forint gyengülése miatt.

Semmi nem lehet fontosabb a munkahelyek megőrzésénél – fogalmazott, rámutatva: számos ország a szociális szempontokat helyezi most előtérbe. Magyarországon azonban nem működik a szociális piacgazdaság, “csak a zsákmányszerzésre épülő gazdaságpolitika” – fogalmazott.

Az Európai Bizottság nem tud “pénzt nyomtatni” és pluszforrásokat biztosítani, mert arról a tagállamok már döntöttek a hétéves költségvetés elfogadásakor. Azt azonban lehetővé tette a testület a tagállamoknak, hogy a még fel nem használt összegeket a válság kezelésére csoportosítsák át.

A kormány ennek ellenére nem ezt teszi – kifogásolta az LMP-s politikus-, hanem folytatja a támogatások eddig is sokat bírált felhasználásának gyakorlatát. (MTI)

 
A Zóna független sajtótermék, kérjük, támogassa működésünket – együtt fenn tudjuk tartani a független magyar sajtó maradékait is. Önök nélkül nem sikerülhet. Ha fontosnak találja ezt, Patreon-oldalunkat itt találja. Minden támogatást köszönünk!